Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Affärsvärldens Högriskportfölj

2011-12-13 21:00

Här är aktievalen med hög riskfaktor i Affärsvärldens årsportfölj.

Doro

Tillväxtbolag med krockkudde

Tillverkaren av seniormobiler har varit en Affärsvärlden-favorit sedan hösten 2009, och vi ser ingen anledning att revidera vår syn på bolaget som har mycket gemensamt med Pricer. Tillväxten är hög, penetrationen för bolagets produkter är låg och värderingen speglar inte de goda tillväxtutsikterna. Med ett p/e-tal på bara 7 på våra prognoser för nästa år ser vi en rejäl potential i Doro om tillväxten håller i sig. Och det tror vi att den kan göra även om konjunkturen blir svag under 2012.

En vinnare i alla lägen alltså. Och skulle tillväxten mot förmodan inte nå våra förväntningar utgör den låga värderingen och de starka finanserna en bra krockkudde.

Northland Resources

Nästa svenska järnmalmsgruva

Sveriges nästa stora järnmalmsgruva byggs just nu utanför Pajala.

Northland Resources planerar brytning av 12 miljoner ton järnmalm på årsbasis. Dessutom koppar och guld i finska Hannukainen. Trots att första produktionen planeras om mindre än ett år har aktien handlats ner kraftigt. Anledningen är oro kring slutfinansieringen som ska presenteras fjärde kvartalet i år. Problemet är att de tre stora europeiska bankerna som ingår i bankkonsortiet är mer eller mindre exponerade i skuldkrisens Europa. Vi bedömer ändå att det bör finnas en framkomlig finansiering via företagsobligationer, leverantörskrediter och nyemission.

Med ett börsvärde motsvarande en årsvinst om endast ett par år är aktien att betrakta som binär; flopp eller succé. Vi tror på det senare, dock med hög risk kortsiktigt.

Pricer

Lågvärderad snabbväxare

I ett läge med osäkra utsikter för tillväxten på många håll är det viktigt att finna bolag som har möjlighet att växa även i en värld med låg tillväxt. Vi tror att Pricer är ett sådant bolag. Tekniken har låg penetration och har på senare år börjat slå igenom på allvar.

Med en marknadsledande position har Pricer goda möjligheter att rida på tillväxten för elektroniska hyllkantsetiketter. Att kunderna till stor del återfinns i den konjunkturokänsliga dagligvaruhandeln är en annan fördel. Vi räknar med att Pricer kan tjäna nästan 1 krona per aktie nästa år, vilket ger ett p/e-tal på bara drygt 12. Alldeles för lågt för en riktig snabbväxare.

Probi

Bakteriellt tillväxtbolag

Ett starkt tillväxtföretag utan skulder och där det enda problemet är risken att bolaget inte blir uppköpt av en utländsk livsmedelsjätte. Ungefär så kan man sammanfatta forskningsföretaget Probis situation på börsen.

Med bruttomarginaler kring 85 procent och samtidigt snabbväxande utan besvärande skuldberg är tillverkaren av nyttiga bakterier lyckligt lottad. Med rätta värderar börsen varje krona i försäljning till 5-6 gånger försäljningen, att jämföra med 2 för till exempel läkemedelsjätten AstraZeneca. Den bakteriella kurstillväxten i bolaget håller i sig trots att storägaren Skånemejerier sålde ut sin dryga tiondel i bolaget tidigare i höstas.

Fonden Consepios corner i bolaget har sedan den affären ökat på spekulationerna om att Skåneföretaget står inför ett uppköpsbud. En möjlig budgivare är franska Danone som har ett leveransavtal med Probi och som är delägare i Proviva. Tidigare har också bolag som Pfizer och Orkla köpt in sig i Probi. Aktien kan klättra både 20 och 50 procent.

Raysearch

Knivskarp strålning

Strålknivbolaget Elektas bångstyriga kusin. Så kan man beskriva Solna­företaget Raysearchs verklighet.

Raysearch Laboratories är bolaget där jobbet handlar om att bygga planeringsverktyg för att skjuta elektromagnetisk strålning mot cancrar. Verktygen, mjukvara, har fram till nu levererats till branschens maskinvarujättar, som amerikanska Varian och svenska Elekta.

Nackdelen har varit dålig betalning i rollen som underleverantör.

Sedan ett år har Raysearchs därför öppnat alternativa försäljningskanaler och nu i höst ser det ut som den inriktningen börjar ge frukt. Bolaget säljer numer direkt till sjukhus och forskningskliniker. För patienter är det goda nyheter. Länder som Kina och Egypten får avancerad sjukvård i snabbare takt än annars.

I januari försvinner också två giftpiller ur Raysearchs bolagsstatuter. Då blir det möjligt för stora maskinvarutillverkare att lägga bud på den lilla kusinen från landet.

Aktien har backat med hälften till 15 kronor under året men företagets aktie kan stiga till 25 kronor på ett år.

Tre nya portföljer. Femton friska aktier. Traditionsenligt sätter Affärsvärlden ihop aktieportföljer med nästa års potentiella vinnare. Här är förslagen för 2012.

   

Läs mer: Affärsvärldens Mellanriskportfölj

Läs mer: Affärsvärldens Lågriskportfölj

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom