Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Ågerup-bolag till börsen”

2019-02-13 18:00
Foto: Richard Drew (TT)

BÖRSGOLVET.

Vilka hamburgare! Golvets vänner vet inte till sig av glädje efter att ha provsmakat O’Learys nya meny när riskkapitalbolaget Altor bjöd in till samkväm i förra veckan.

– Jag vet inte vad som gör mig gladast. Att kunna titta på sport och äta gott eller övertygelsen om att innevarande år blir ett riktigt bra år, säger en veggo-burgare med tryffel-parmesanmajonnäs, krispig lök och lagrad cheddarost.

För en sak stod klart. Vi går mot ljusare tider och det är inte bara vinterns dystra mörker vi lägger bakom oss. Nu lossnar det också på affärsfronten, vilket får vännerna på riktigt gått humör.

– Oj, oj, vad det händer grejer. Köpare och säljare hittar jämviktspriser, det blir mycket affärer i år. Förra året inleddes med att Com Hem och Tele2-affären offentliggjordes, vilket förstås var spektakulärt. Men vänta bara, 2019 har mycket mer att ge, utbrister burgaren.

Det är inte bara förvärv och fusioner vi får se framöver.

– Det är mycket i pipeline nu. Det här känns bra, riktigt bra. Flera bolag står på kö för att noteras redan första halvåret i år. Bara Carnegie har en handfull uppdrag. Äntligen blir det lite fukt i torkan, säger en cheeseburgare på färsk färs och tar en tugga till.

Men det finns ett uppdrag Carnegie inte har.

– Bengt Ågerup ska lista ytterligare ett av sina bolag. Men efter Q-lineas notering i december, där kursen fallit som en sten, har de bytt rådgivare. Frågan är om det räcker för att locka investerarna en andra gång, säger en nachos med svartpepparsmaksatt crème fraiche, som utmanade Harald Mix i bowling.

Att Sats gör sig redo för börsen berättade en iskall Carlsberg samma kväll, men ett glas Ava Grace Merlot tror att det fanns annat som Altor valde att inte tala om.

– Det skulle inte förvåna mig om Carnegie är ett av de Altor-innehav som just nu förbereds för börsen. Carnegie har haft några riktigt starka år, de är etta-rankade på flera fronter och kommer en lågkonja dröjer det innan de kan sälja ut bolaget. Om Altor vill göra exit är det läge att göra det nu.

Ett annat bolag som precis tagit in pengar är Storskogen.

– Bolaget har flera starka ägare bakom sig och har gjort mästerliga förvärv den senaste tiden. Det blir ett nytt Addtech, Lagercrantz och Lifco. Kan bli riktigt hett. Men det dröjer drygt ett år innan det sätts på börsen, säger en lobster roll i briochebröd.

Allt pekar inte i rätt riktning.

– Ratos alltså. Vilken soppa! Av Arne Karlssons miljardbygge kvarstår bara sand, säger en Buffalo chicken wings.

Kycklingvingarna har en lösning.

– Familjen Söderberg borde knyta till sig Lifcos avgående vd Fredrik Karlsson. Han är dyr i drift, men är det något han kan så är det att skapa värde. Ge honom en ordentlig stek och låt honom trycka gasen i botten. Det vore bra för både honom och ägarfamiljen.

Slutligen är det dags att återigen damma av de gamla förhoppningarna om att nederländska Philips ska lägga ett bud på Elekta, och därmed köpa tillbaka de strålkanoner som såldes till svenskarna i slutet av 1990-talet.

– Philips letar förvärv inom medicinteknik och har anställt finansmarknadens Elekta-kramare nummer ett, Nordeas healthcare-analytiker Hans Mähler, till sitt strategi- och M&A-team. Detta samtidigt som Larry Leksell indikerar att pension väntar inom några år. Philips levererar dessutom redan mr-kameran till Elektas Unity. Så om Unity får en bra start – bli inte förvånad om holländarna dyker upp, säger ett glas Venugila Ripasso.

Vännerna strålar ikapp!

Vad var det de sa?

Gästen: Den dag det börjar blåsa på toppen finns en gjuten efterträdare i Torbjörn Magnusson, berättade en gäst på fredagsmiddag i Djursholm i förra veckan. Och tillade att det var Nalles älskling. Ett halvt rätt hade gästen som trodde att Torbjörn Magnusson skulle bli vd. I förra veckan utsågs han till ny ordförande i Nordea.

Guldkortsresenären: Juan Vargues på Dometic går på vatten, berättade en guldkortsresenär som mellanlandade i Köpenhamn efter långledighet i Agadir i mitten på januari. Aktien hade redan stuckit, men aktien hade ännu mer att ge, sa resenären. Aktien drog 17 procent på rapporten i förra veckan.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom