Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Aktierna som lyfter först i en konjunkturuppgång

2012-02-14 21:00

Teknikaktier har inlett året starkt. Åtta av tio stora teknikbolag är amerikanska.­ Bortom Ericsson och Nokia finns ett gäng medelstora nordiska spelare.

När riskaptiten ökar brukar teknikaktierna åter hamna i fokus. De anses ofta vara av cyklisk karaktär och tidiga vinnare i en konjunkturuppgång. Men teknikaktierna verkar onekligen inte vara lika cykliska som de har varit historiskt, och efterfrågan är ganska hygglig även i sämre tider. Vissa sektorer uppvisar kraftig tillväxt drivet av strukturell karaktär och är därmed inte alls lika konjunkturkänsliga. Svenska nätverksvideoföretaget Axis är ett sådant exempel, där marknaden nu skiftar från analog till digital videövervakning.

Utarmningen av antalet noterade bolag fortsätter på Stockholmsbörsen. Teknikaktier är inget undantag. Nu senast försvann programvaru­företaget Orc Software in i riskkapitalbolaget Nordic Capitals portfölj. Flera bolag har haft långt framskridna börsnoteringsplaner men har i stället blivit uppköpta till högre värderingar än vad Stockholmsbörsen sannolikt hade erbjudit. Eller så har de valt notering på en annan börs, som programvarubolaget Qliktech. I dag värderas bolaget till hela 17 miljarder kronor på den tekniktunga Nasdaqbörsen. Dessutom har ett alltmer betungande regelverk medfört att en börsnotering helt enkelt inte längre är lika attraktiv som förut.

Men det finns positiva undantag. Förra året noterades Transmode, som är en lönsam och snabbväxande leverantör av utrustning till optiska fibernät. Bolaget är en tydlig vinnare på den kraftigt ökande datatrafiken i näten och kan man mycket väl bli en aktie i samma kategori som aktiemarknadsfavoriten Axis (läs vår Transmodeanalys i nr 1–3 2012).

Europakrisen fick företagen att vara relativt försiktiga med investeringar i ny teknik under förra året. År 2012 ser ut att bli lite bättre, enligt IDC, med en tillväxt på 1 procent i Europa. USA ser bättre ut med en förväntad tillväxt på 5 procent och i Kina väntas it-investeringarna öka med hela 15 procent. De hetaste segmenten är mobila enheter, mjukvara och nätverksutrustning. Den urstarka försäljningsökningen av smartphones har onekligen många spridningseffekter.

I dag, liksom tidigare, ­domineras tekniksektorn totalt av amerikanska företag. Bland de största teknikbolagen i världen är 8 av 10 amerikanska. Endast sydkoreanska Samsung och tyska SAP letar sig in på listan. Ericsson har petats ner till plats 20. Apple dominerar fullständigt. Försäljnings- och vinsttillväxten för de tio största bolagen exklusive Apple förväntas bli 11 respektive 13 procent för 2012, vilket nästan är identiskt med 2011. Med andra ord ser 2012 ut att bli ytterligare ett bra år.

Om vi flyttar blicken till de nordiska börserna är det relativt tunnsått med medel­stora teknikbolag bakom ­Ericsson och det alltmer problemtyngda Nokia. Vid en screening över de tio största it/teknikbolagen (inklusive it-konsulter) i Norden så är fördelningen ganska jämn mellan länderna. Rensat för Nokia växte vinsterna med 7 procent under 2011 och för 2012 förväntas en likartad utveckling.

Efter giganterna Ericsson och Nokia hamnar ett för svenska investerare relativt okänt danskt bolag, GN Store Nord. Bolaget grundades redan 1869, det vill säga före Ericsson, och var initialt ett telegrafbolag. I dag säljer bolaget headset (Jabra) och olika ljudutrustningsinstrument. Bolaget utvecklas väl och växer organiskt i storleks­ordningen 7–8 procent. Samtidigt är p/e-talet relativt höga 17 på 2012 års prognoser.

Nordens största noterade programvaruföretag just nu är danska Simcorp som utvecklar handelssystem för den finansiella marknaden. Precis som det från börsen nyligen utköpta svenska Orc Group. Bolaget varnade nyligen för uppskjutna order och lägre licensförsäljning under fjärde kvartalet. Samtidigt höjdes prognosen för rörelsemarginalen till 23–24 procent för 2011. Aktiemarknaden räknar med 5 procents tillväxt under 2012 och med bibehållen lönsamhet. ­Aktien värderas till p/e 15 på 2012 års prognos.

Norska Opera Software utvecklar en populär webbläsare för mobiltelefoner och handdatorer. Aktien var väldig omtalad 2005–2006 och lyftes till skyarna för att sedan helt köra i diket. Bolaget är nu åter på banan med en hög lönsamhet och tillväxt. Webbläsaren finns i dag översatt till 34 olika språk, stödjer många olika operativsystemplattformar och levereras ofta förinstallerat på olika mobiltelefoner.

Redan i november kom bolaget med en positiv vinstvarning för det fjärde kvartalet, som ännu inte är rapporterad. Samtidigt höjdes omsättningsprognosen för 2013 till mellan 1,5 och 1,8 miljarder kronor, vilket implicerar en betydande tillväxt jämfört med 2011 års förväntade försäljning kring 1 miljard kronor. Opera har listans snabbaste förväntade vinsttillväxt på listan och värderas till p/e 17 på 2012 års prognos.

Jonas Elofsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom