Andra människors pengar

Skandalerna i fondbolagen har avlöst varandra. Nu kommer nya regler som ska skydda spararna. Räcker det för att rädda en bransch med allt sämre rykte?

Det senaste året har fondhärvorna avlöst varandra. Det började med att Dagens Industri uppmärksammade att fond­bolaget Falcon Funds misstänktes ha fört ut miljardbelopp ur sina fonder till fondbolagets ägare. Därefter följde Svenska ­Dagbladets granskning av Allra, med namnkunniga personer som Ebba Lindsö, Thomas Bodström och Meg Tivéus i styrelsen. Allra anklagades för att ha tagit ut höga avgifter och för att ha köpt finansiella instrument som skapar mer värde för fondbolagets ägare än för kunderna.

Skandalerna har bidragit till att sätta premiepensionssystemet i rampljuset. Redan i juli 2014 beslutade regeringen att utreda PPM och i höstas hamnade en rapport på regeringens bord. Samtidigt kommer nya EU-regler. Även de syftar till att stärka konsumentskyddet. Framför allt vill reglerna förhindra att fondbolagen betalar provisioner till rådgivarna för att få dem att välja deras fonder.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG