Äntligen bättre tider

Kurvorna började vända uppåt för chefsrekryteringsfirmorna under 2004, men det är först i år som verksamheten fått verklig fart.

Platsannonser är inte något standardverktyg för chefsrekryterare. Ändå har också den här delen av marknaden börjat vakna under 2005, och det är i sig ett tecken på att branschen har fått förliga vindar. Det har emellertid suttit långt inne. Konjunktursvackan 2001-2003 innehöll inte mycket dramatik. Neddragningarna i näringslivet var väsentligt mindre än de var under den depressionslika lågkonjunkturen under första halvan av 1990-talet. De flesta storföretag, med Ericsson som slående undantag, behöll till stor del sin personal. Detta gällde särskilt på tjänstemannasidan. En effekt blev dock att framtidssatsningar när det gäller investeringar och rekryteringar lades åt sidan eller blåstes av.

2004 innebar ändå en ökning av branschens intäktsvolym på sju procent. Under året märktes också en tydlig förskjutning när det gäller vilken typ av chefer som näringslivet eftersöker. Per-Allan Karlsson, Sverigechef på Heidrick & Struggles, förklarade i början av 2004 att man hade märkt en klar förändring i uppdragen.

– Tidigare behövdes framför allt finanschefer, personaldirektörer och controllers. Nu handlar det mer om att tillsätta befattningar som vd och affärsområdeschefer. En del nya uppdrag gäller också försäljning och marknad.

Ändå fortsatte rekryteringsföretagens vardag att till stor del präglas av det bistra läget i samhällsekonomin. Branschens etta, AS3, har sin inriktning mot outplacement. Detsamma gäller de tredje och fjärde största företagen, Right Management Consultants och Antenn Consulting. De magnifika sötebrödsdagarna verkar förvisso ha passerat eftersom bolag som Ericsson och ABB inte längre gör neddragningar med tiotusentals anställda. Marginalerna inom outplacement (räknat som fakturerade arvoden per konsult eller per anställd) var också lägre än inom annan rekrytering. Ändå var orderingången hygglig eller god. Det har den för övrigt varit även under 2005, uppger Maria Nilsson, vd för Right.

Right ingår i Manpower, och koncernen befäster sin topposition inom chefsrekrytering och chefsomställning i Sverige. Branschens näst största företag under 2004 var nämligen Manpower Nordic. Skälet till att Manpower har en klar uppdelning av verksamheterna mellan rekrytering och outplacement är att kunder och branschpraxis dikterar att det ska finnas ”kinesiska murar” för att undvika etikkonflikter.

Ett bolag som haft vissa problem, trots god efterfrågan över lag, var Proffice outplacementrörelse Antenn. Bolaget startades 1991 och är en av branschens pionjärer. Likväl föll faktureringen med 33 procent under 2004 till 114 miljoner. Siffrorna behöver – som alltid när det gäller sammanställningar från professionella företag i tjänstebranschen – tolkas med försiktighet. I en del fall gäller statistiken Sverige, i andra fall hela Norden. Brutna räkenskapsår förekommer också, till exempel hos Korn/Ferry som stängde sina böcker i slutet av april 2004. Resultatredovisningen förrycks ofta av förekomsten av att delägaravtalen kräver vinstdelning.

Överlag kan man dock säga att de bättre tiderna verkar slå igenom på bred front. Ett tiotal firmor som har tyngdpunkten inom executive search redovisar intäktslyft på 15-20 procent eller högre: Alumni, Ray & Berndtson, Spencer Stuart, Hudson, Russell Reynolds, Sims, Transearch, Compass, Horton och Michael Berglund.

Den ökade internationella inslaget bland rekryteringsföretagen speglar naturligtvis att utlandsägda företag spelar en successivt växande roll i svenskt näringsliv. Men det innehåller också ett innovativt moment när det gäller produkternas utformning. Ett exempel på det är amerikanska nätrekryteraren Monster, som köpte Jobline för några år sedan. Ett antal svenska företag var inne i branschen kring millennieskiftet. Men affärsmodellen kräver en stor volym och globalt verksamma företag har lättare att realisera möjligheterna. Monster har en fortsatt stark utveckling i Sverige. Intressant nog är så mycket som en tredjedel av kundstocken i offentlig sektor. Specialisering kan naturligtvis även vara till nackdel, om en firmas öde är förknippat med hur det går i en konjunkturdrabbad bransch. Så var fallet inom CV Search, med huvudinriktning mot finanssektorn, där intäkterna föll med 15 procent.

Pär Isaksson
par.isaksson@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco