Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Attendo i köpartagen”

2019-01-09 18:00
Foto: Richard Drew (TT)

Börsens berg-och-dalbana får vännerna att må illa. Den stökiga avslutningen på 2018 och den lika skakiga inledningen på 2019 gör att de varken vet ut eller in. Vissa tror att kraschen är nära, andra tror att det vänder när rapporterna trillar in och siffrorna överträffar förväntningar.

– Det finns inget man kan göra. Bara vänta, ha is i magen och hoppas att det klarnar, säger en semesterfirare som tillbringat julen på Bahamas.

Långt ifrån allting ser mörkt ut.

– Vi har ingen regering och det är jättebra. Omvärlden är stökig, men i Syrien och Yemen, våra två största oroshärdar, ser det ut att bli bättre. Det kommer att fungera som visst draglok för börsen, säger en stämgäst på Prinsen som stannat hemma över julen och tillägger:

– Jag tror på lite besvikelser, men kassaflödena är ganska bra, det håller kurserna uppe på hyfsade nivåer.

De goda kassaflödena till trots, något rekordartat pengaregn är inte att vänta i år.

– Räkna inte med att det blir många utdelningshöjare. Volvo till exempel, de kommer inte att höja utdelningen i vår trots superresultat. Nästa lastvagnsprogram ska finansieras och så har vi bara sett början på avgaskomponentsskandalen. Det räcker för att Martin Lundstedt ska dra sig för att hälla pengar över aktieägarna, säger en soldyrkare på Burj Al Arab i Dubai.

Golvets mer opportunistiska vänner tror att den tidigare fruktade regleringsbomben kring privata vinster i välfärden är desarmerad. Det gör att omsorgsbolagen Ambea och Humana är i spel.

– Efter åtta respektive tio års huvudägande vill Triton plus KKR realisera sitt resterande innehav i Ambea, och Argan Capital vill sälja det de har kvar av Humana. Nedtryckt värdering, särskilt på Humana, lockar finansiella investerare. Lågoddsaren är dock ett konsolideringsdrag signerat Nordstjernan: Attendo kan, trots ansenlig belåning, räkna hem ett bud med sin högre värderade aktievaluta, säger en långlunch på Operakällaren.

En annan av Golvets vänner hävdar att avknoppningarnas tid är förbi.

– Slaktarnas glansdagar var för 20 år sedan. Atlas Copcos, SCA:s och Autolivs avknoppningar har inte varit några succéer. Därför kommer det inte att vara 2019 års melodi, säger en årlig återkommare på Copperhill i Åre.

En utförsåkare på samma skidort förfärar sig över SCA:s svindyra köp av BSN Medical för ungefär två år sedan.

– SCA betalade alldeles för mycket. Nu är det Essity som får dras med bekymren. Jag håller fingrarna borta från den aktien nu när ekonomin skakar.

Slutligen slår en golfspelande semesterfirare på Vila Monte Farm House i Moncharapacho ett slag för forskningsbolaget Medivir.

– Medivir har haft stora bekymmer och aktien har totalt gått i backen sedan toppnoteringarna 2014. Men nu är bolaget på rätt väg igen. De prekliniska projekten som tar en massa kraft har rensats ut. Och krutet läggs på de mer sannolika framgångsprojekten i klinisk fas. Kompetensen att ta ett läkemedel hela vägen till marknaden finns. Det är få svenska forskningsbolag förunnat. Och nye vd:n Uli Hacksell vet vad han håller på med. Det allra största hoppet på kort sikt står till en samarbetspartner för Simepremivir mot hepatit C. Blir det ett sånt gör det underverk för aktien. Jag chansar.

En pillertriller utan dess like!

Vad var det de sa?

Dunvästen: Det tog inte mer än två veckor från dunvästens varning innan XXL:s stora lagerrensning inför bokslutet blev verklighet. Den Oslobaserade sportkedjan har nu vinstvarnat, sparkat vd:n Ulf Bjerknes och fått begära tillstånd att tillfälligt bryta mot sina lånevillkor.

Vinglaset: I mitten av november berättade ett glas Plageoles Ondenc Doux att det var uteslutet att sälja ABB Power Grids till en kines. Det skulle Wallenbergarna aldrig gå med på. Så rätt glaset hade. Den 12 december stod det klart att japanska Hitachi köper den svensk-schweiziska verksamheten.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom