Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Balanserar mot makten

2012-05-22 21:00

Gustav Fridolin må vara miljöpartist, men hans hjärta tycks sitta till vänster. Samtidigt välkomnar han alliansens inviter.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin ser ut som en ungmoderat i slips, kostym och med stadig blick där han sitter i soffan i sitt stora rum i riksdagshuset.

Men han talar som en vänsterpartist. Han har sagt att den ministerpost han skulle vara mest intresserad av är en som hanterar den sociala maktlösheten och han har skrivit boken Blåsta, som handlar om vad han kallar ”nedskärningsgenerationen”, det vill säga 80-talisterna som växte upp i förra krisen, i början av 1990-talet.

Åttiotalisten Gustav Fridolin hävdar bestämt att han inte är vänster. Han svarar säkert och påläst på klingande skånska, men utan att framhäva sig själv. Han är social och trevlig, men det han säger är inte alltid svar på själva frågan.

Han har flera gånger sagt att han inte kan tänka sig att regera ihop med alliansen, bland annat för att regeringen, enligt honom, har monterat ner trygghetssystemen. Men Miljöpartiet samarbetar med regeringen i migrationsfrågor och infrastruktur. Centerledaren Annie Lööf har nyligen erbjudit ett utökat samarbete.

–?Jag välkomnar den (inviten, reds anm), säger han och tillägger att han vill se breda lösningar.

Vad tycker han då om regeringens största parti, Moderaterna?

–?Det är väldigt svårt att veta vad något av partierna i alliansen egentligen är eller är på väg. Alliansprojektet har blivit ett projekt som inte klarar av att göra de investeringar och möta de utmaningar vi står inför i dag. Man har en reformtrötthet som gör att jag tror att Sverige missar väldigt många möjligheter på vägen framåt.

Uppenbarligen vill han inte angripa Moderaterna. Inte vill han säga vilka andra partier han kan tänka sig att regera med heller.

Hur ser ditt framtidssamhälle ut?

–?Det är ett samhälle där vi faktiskt kan leva utan att förstöra möjligheten för våra barn att leva ett gott liv.

För att vi ska ta oss dit måste det klimatsmarta valet göras till det enklaste, billigaste och roligaste valet, enligt Gustav Fridolin. Då krävs:

Investeringar. Järnvägen måste göras effektivare och billigare, husen mer energieffektiva och städerna klimatsmartare.

Innovationer. Eftersom innovationer växer ur ett behov måste näringslivet få långsiktiga spelregler, till exempel för biogas.

Intelligens. Att det finns utbildad arbetskraft.

–?Att vi i dag har så många som når vuxen ålder utan att ha med sig gymnasiebehörigheten skapar dels stora mänskliga och ekonomiska kostnader för Sverige, men det gör också att vi hamnar i en situation där vi inte har arbetskraft för de jobb som växer fram. Där behöver vi dels bygga så att skolan i sig fungerar bättre och dels bygga spetsutbildningar i samarbete med näringslivet.

Ändå välkomnar han alliansens förslag om lärlingsutbildningar.

–?Vi var en av de första som föreslog det, men det måste vara just utbildningar så man får med sig det man behöver. Speciellt som det är sannolikt att många av oss kommer att ha olika jobb.

Han vill ge skolan mer pengar och i partiledardebatten på tv för att par veckor sedan vände han sig emot att alliansen drar ner på extra statspengar till gymnasiet. I debatten såg han ut som en skolgosse uppklädd i ko­stym och enfärgad röd slips. Men hade inga problem med att föra fram sin åsikt.

Sladdbarnet Gustav Fridolin kommer från byn Vittsjö norr om Hässleholm. Hans föräldrar skilde sig när han var två och han har inte haft mycket kontakt med sin pappa. Som barn fastnade han för boken När Hitler stal den skära kaninen av Judith Kerr, som handlar om andra världskriget. Han har nu köpt den till sin bebis, för framtida bruk.

Gustav Fridolin och hans två äldre syskon växte upp med sin mamma, och i sitt sommarprogram på radion år 2007 pratade han om hur hans mamma, som var små­företagare, fick flera blodproppar i hjärnan och blev beroende av samhällets hjälp. Om det hade hänt i dag hade han varit en del av barnfattigdomsstatistiken, hävdade han.

Hur kom det sig att denna vänsterkille valde Miljöpartiet?

–?Jag och mina kompisar fick som straffuppgift i skolan att lyssna på en partiledar­debatt på tv.

Hans lärare Filippa Esayas har tidigare berättat att den unge Gustav Fridolin var lite brådmogen och lillgammal. Han hade lätt för sig i skolan, men han och tre kompisar fick straffuppgiften för att de varit lite stökiga på lektionen. Under debatten blev elvaåringarna imponerade av Miljöpartiets språkrör Birger Schlaug som talade om att nedskärningar av skolan riskerade att bli en stor kostnad i framtiden. Filippa Esayas uppmuntrade killarna att träffa de lokala miljöpartisterna.

–?Det var ett möte som jag alltid kommer att bära med mig, säger Gustav Fridolin.

De fyra killarna från kommunens utkant trodde att de skulle träffa proffspolitiker men mötte en lärare, en banktjänsteman, en konstnär och ett par företagare. Att miljöpartisterna var villiga att lyssna och hade ett långsiktigt tänkande lockade Gustav Fridolin.

–?Jag engagerade mig i Miljöpartiet på grund av skolfrågorna.

Det var också ett enkelt parti att göra karriär i. Det fanns ingen lokal ungdomsavdelning så Gustav Fridolin och två av kompisarna, Anders Nilsson och Erik Karlsson, fick starta en. När Gustav Fridolin var femton blev han språkrör för hela Grön Ungdom och flyttade hemifrån, till Haninge söder om Stockholm. Efter mordet på den fackligt aktive Björn Söderberg engagerade sig den sextonårige Gustav Fridolin inom SAC Syndikalisterna.

När han var 19 år blev han, som den dittills yngste, invald i riksdagen. Efter en mandatperiod slutade han. I samma veva kom hans första bok ut: Från Vittsjö till världen. Den handlar om vi-och-dom-tänkande. Han beskriver bland annat hur han på Västbanken demonstrerar mot den mur som Israel höll på att bygga. Han greps av israelisk militär och deporterades.

När han slutade som riksdagsledamot ansökte han inte om den ettåriga inkomst­garanti han hade rätt till. (Affärsvärldens kontroll bekräftar uppgiften.)

–?Jag hörde att jag var den första som inte tagit emot den. Men jag fick ju ett jobb på en gång och de extra kronorna som garantin hade gett ville jag inte ha. Det handlar också om att kunna se sig själv i spegeln.

Dessutom hade det inte sett bra ut eftersom han lobbat för att riksdagsledamöterna borde ha lägre lön.

Efter riksdagssejouren gjorde han dokumentärer för TV?4:s samhällsprogram Kalla fakta och pluggade till lärare i historia och religion. Han har dock mest undervisat i samhällskunskap. Även här har han engagerat sig fackligt, i Lärarförbundet och Svenska folkhögskolans lärarförbund, SFHL. Han har fortfarande en lektion i veckan på Missionsrörelsens folkhögskola på Kungsholmen i Stockholm. Men han är inte missionsförbundare, även om han är troende.

–?Jag är med i Svenska kyrkan.

Elaka tungor hävdar att Gustav Fridolin slutade i riksdagen av strategiska skäl eftersom en miljöpartist bara får sitta i riksdagen tre mandatperioder i sträck. När han kom tillbaka år 2010 var han äldre och i fjol blev han vald till ett av partiets två språkrör.

–?Det var inte någon strategi. Jag var 22 år när jag lämnade riksdagen. Jag sade när jag kom in att jag bara skulle sitta en mandatperiod.

Elisabet Knutsson, Miljöpartiets ordförande i Bromölla som driver partiets nätverk för gröna företagare, håller med honom.

–?Är det något man kan säga om Gustav, så är det att han inte är en karriärmänniska. Gustav är inte där han är på grund av att han slagit ut en massa andra människor. Han är där på grund av sitt genuina engagemang, säger hon.

I radioprogrammet Godmorgon, världen! diskuterades nyligen Miljöpartiet. Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson hävdade att det var viktigt för små partier att hålla fast vid sina profilfrågor. Men Miljöpartiet vill bredda sig. Gustav Fridolin säger att fler än han själv har lockats av partiets skol­politik.

–?Frågorna hänger ihop. Om vi står inför så stora förändringar som jag är övertygad om att vi gör, då måste vi ha ett utbildningssystem som gör att människor får en chans att ta de jobb som då växer fram.

Gustav Fridolin ser miljöteknik och förnybar energi, till exempel biogas, som sektorer där nya jobb ska skapas.

–?Vi har gått från en situation där miljökrav har uppfattats som något som i och för sig kan vara viktigt, men som hotar jobben. Till en situation där vi vet att miljökrav och investeringar i hållbar teknik är det som skapar jobb.

Tuffa miljökrav inom till exempel pappersindustrin och byggindustrin har gjort att Sverige hittat lösningar och därmed fått ett försprång, hävdar han.

–?Nu känner man en osäkerhet för att man inte vet vart reglerna är på väg.

Annat är det söderöver.

–?I Tyskland jobbar fler människor i miljöteknikbranschen än i bilbranschen.

Den svenska bilindustrin skulle behöva långsiktiga politiska beslut, anser Gustav Fridolin.

–?Nu finns det en vision om en fossil­oberoende fordonsflotta, men ingen kan, trots att det börjar bli snart fem år sedan visionen först uttalades, definiera vad det innebär och ingen säger vilka styrmedel man tänker använda för att uppnå den.

Från 1970-talet och framåt ökade Sverige produktionen av förnybar energi med 25 procent per årtionde, men målet detta årtionde är att öka produktionen med 12 procent. Skillnaden stavas, enligt Fridolin, alliansens energiöverenskommelse.

–?Att man öppnar upp för ny kärnkraft gör att de investeringar vi behöver i förnybar energi går betydligt saktare. Vi är ju nere på, sist jag såg siffrorna, näst lägst inom EU i investeringar i förnybar energi.

Sverige ska komma ur sitt stora kärnkraftsberoende genom energieffektivisering, smartare byggande och förnybar energi, precis som Tyskland och Danmark, anser han.

–?I Kina i dag lägger man ungefär 2?000 kronor per medborgare på energieffektiviseringsåtgärder, i Sverige under en femtiolapp.

Han påpekar att när Kinas premiärminister Wen Jiabao nyligen var i Sverige inledde  han nästan alla sina anföranden med att tala om klimatutmaningen. Men i Sverige är klimatfrågan inte lika het.

–?Vi som var så tidigt ute och till och med klarade av att minska utsläppen i början av 2000-talet. Nu före jul tvingades regeringen anmäla till FN att de svenska utsläppen har ökat med 11 procent. Det är i stort sett hela minskningen från ett decennium tidigare.

Ökningen berodde i stor utsträckning på transporter. Industrin och privatpersoner har inte kunnat använda den problemfyllda järnvägen tillräckligt mycket.

Pengarna till ett grönare samhälle planerar Miljöpartiet bland annat att få ihop genom att inte införa det femte jobbskatteavdraget och ta bort sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar under 25 år. För budgettaket ska hållas.

I fjol kom Gustav Fridolins tredje bok, Maskiner & Människor, som han skrivit tillsammans med Ulf Bodach-Söderström. Den handlar om en ny grön, arbetsmarknad. Men han vill inte ge några tips om vad företag eller privatpersoner kan göra för att förbättra för miljön.

–?Jag har lovat mig själv att inte moralisera.

Nej, någon besserwisser är han inte.

–?Scania i Södertälje har börjat köra bussar för att de förlorar så mycket på att pendel­tågen ständigt är försenade. Ska jag då svara att människor ska ta tåget? Den politiska uppgiften blir att se till att det går att göra klimatsmarta val.

Hemma är hans fru betydligt bättre på att sopsortera än han själv, trots att han gör sitt bästa. Det är en marginell fläck på underbarnets skinande sköld. Kanske kommer han en dag till och med att bli statsminister, men det säger han sig inte vilja.

–?Nej, när Miljöpartiet får utse regeringsbildare tycker jag att det är dags att Sverige klarar det som länder som Danmark, Tyskland och Bangladesh klarat före oss och får en kvinnlig regeringschef.

Han säger sig vara övertygad om att ­Miljöpartiet i framtiden kommer att vara med och utse statsminister. Men själv känner han sig inte som en stjärna, hävdar han.

–?Där jag kommer ifrån har Sverige verkligen genomgått en stor förändring och det har inte bara varit till det positiva. Åker man länsväg 17 åker man förbi tio tolv industrier och jag tror att det är en av dem som är i gång, resten står tomma. Det blir en ständig påminnelse om vilka chanser man brukade ha, men inte längre har.

–?Jag har många kompisar som fortfarande inte har haft ett jobb och som nog för ganska länge sedan gav upp om att de kommer att ha ett.

Gustav Fridolin

Ålder: 29.

Familj: Hustrun Jennie och dottern Charlie, nio månader. ”Hon kommer säkert att möta många fördomar på grund av sitt kön och hennes namn kanske kan bespara henne några.”

Bor: Sundbyberg, väster om Stockholm.

Kommer från: Vittsjö i Skåne.

Sin klädsel: ”När jag valdes till språkrör gjorde jag en intervju utan slips och efteråt fick jag ett mejl från en man hemifrån som är bilmekaniker precis som min syster. Han skrev: ’Har jag skickat dig till Stockholm ska du banne mig klä dig ordentligt’.”

Uppehåll: Från 1 juli ska han vara barnledig ett halvår.

Birgitta Forsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom