Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Barer på hög nivå

2014-03-20 12:27
Foto: Jonas Elofsson

Platinum har besökt takbarer från Tokyo i öst till New York i väst. Favoriten hittade vi i Singapore.

De kallas takbarer, rooftop-lounger eller skybars, men konceptet är ungefär detsamma. Överallt i världen går det att hitta restauranger, barer och nattklubbar högst upp i skyskraporna, ibland med takterrasser, allt som oftast i anslutning till hotell. Takbarer klingar inte bara positivt. De är ofta turistiga – lokalbefolkningen gör sig sällan besvär – kvaliteten på mat och cocktails är minst sagt varierande. Även riktigt bra hotell kan servera drinkarna i plastglas. Ibland tenderar de att vara vräkiga. Men även om flera av ställena lever på turister går det inte att komma ifrån att många erbjuder skaplig mat, godkända drinkar och givetvis spektakulär utsikt. Och de fungerar i många fall som en välbehövlig oas för en vilsen förstagångsbesökare i en storstad.

Mumbai

Högt över gatornas kaos

Ju högre upp, desto bättre. Givetvis i en av världens större och mer välkända städer. Aer, högst upp i Four Seasons-hotellet i Indiens finansiella huvudstad Mumbai, uppfyller dessa kriterier. Hotellet ligger i Worli-distriktet och utsikten över den myllrande staden och Arabiska havet är som vackrast i skymningen. Då kan slumkvarteren vid lyxhotellets fot bara anas i diset, och några kilometer bort syns multimiljardären Mukesh Ambanis privata skyskrapa, världens dyraste privathem. Visst är Aer värt ett besök, men knappast mer; kvaliteten på mat och dryck tangerar tyvärr inte utsikten. Då är drinkarna bättre på någon av de anrika hotellen längre söderut i Colaba-distriktet, som Taj Mahal.

Aer, Four Seas ons Hotel, 114 Dr. E Moses Road. Worli, Mumbai

New York

Långt ifrån det bästa metropolen har att erbjuda

Boutique-hotellet Ink48 är beläget på Manhattans västra sida i det område som brukar kallas Hell’s Kitchen. Det är ett okej hotell i ett trendigt men ännu inte helt fungerande område, dock med gångavstånd till mycket.

Takbaren The Press Lounge har spektakulär utsikt över Midtown och det är trivsamt att sitta där och se solen gå ned bakom skyskraporna. Därtill är drinkarna välblandade. Men de serveras i platsmuggar och klientelet är inget som drar. The Press Lounge är långt ifrån det roligaste New York har att erbjuda.

The Press Lounge, ink48, 11:e Avenyn vid 48:e gatan, Manhattan, New York, USA

Singapore

Trendigare kan det knappast bli

Den surfbrädesliknande enorma terrassen som 55 våningar upp vilar på tre skyskrapor hör till Singapores mest spektakulära byggnader.

Vissa må kalla bygget magnifikt, andra ser det som skrattretande. Klart är att det var dyrt. Hela komplexet kostade mer än 70 miljarder kronor, en kostnad som inbegrep allt från mark och byggnation till anlitande av feng shui-konsulter. Men så räknar också Singapore att bara kasinot, som ligger i en av skyskraporna, ska bidra med 0,8 procent av landets BNP år 2015.

I själva surfbrädan ligger takbaren och nattklubben Ku Dé Ta, systerbar till inneklubben Ku Dé Ta på Bali. Här rör sig inte bara turister; klubben är ett av Singapores verkliga inneställen. Det som på morgonen fungerar som en pool side-lounge blir på kvällen en attraktiv nattklubb.

Med rafflande utsikt över Singapores skyline och ljumma decembervindar serveras modern asiatisk mat och välgjorda drinkar. Ku Dé Ta tillhör Platinums verkliga favoriter.

Ku Dé Ta , Marina Ba y Sands , Tower 3, 1 Ba yfront Avenue, Singapore

Hongkong

En turistfälla vi gärna går i

Till Felix återvänder Platinum gång på gång fastän vi vet att det finns både trendigare och bättre barer i Hongkong. Felix ligger högst upp i Peninsula-hotellet på Kowloon-sidan. På 28:e våningen är det långt ifrån Hongkongs högst belägna bar. Den titeln innehas av Ozone på Ritz-Carltons 118:e våning (ja, du läste rätt) på andra sidan sundet. Men alla känner till Felix. Inte för drinkarnas skull eller maten, som är okej för att vara en skybar och, ja det måste sägas, en turistfälla, om än av det exklusivaste slaget. Utan för den franske arkitekten Philippe Starcks inredning, för de spektakulära toaletterna med glas från golv till tak, där herrarna kan kasta vatten med fri utsikt över hustaken (Starck var först med denna gimmick) och framför allt: för utsikten mot Hongkong-öns spektakulära skyskrapor, kanske den enda skyline i världen som matchar Manhattans.

Felix, The Peninsula, Salisbury Road, Tsim Sha Tsui, Hongkong

Jakarta

Trivsam oas i stökig stad

Indonesiens ekonomi växer kraftigt och det syns i gatubilden. Där varvas en rörig och oorganiserad byggnation med nybyggda, moderna skyskrapor. Flera av dem är shopping malls och i dem finns också mycket av Jakartas natt- och restaurangliv.

I konkurrensen kan takbaren Skye, beläget i Jakartas högsta hus, vara väl värd ett besök. De flesta besökare är västerlänningar, någon lokal upplevelse är det knappast, men trivsam miljö, njutbart klimat och avkoppling från en i övrigt stökig stad är trots allt charmigare än att sitta inne i ett fönsterlöst varuhus.

Skye, BCA Tower LV 56, JI. M.H. Thamrin No. 1, Jakarta , Indonesien

Tokyo

I takbarernas huvudstad

Tokyo gick för flera år sedan om Paris som staden i världen med flest trestjärniga Michelinrestauranger. Den japanska huvudstaden är också en av de mest vertikala i världen, där restauranger och barer mer ofta än sällan ligger långt ovanför markplanet. Mest känd av takbarerna är förstås Park Hyatts ”New York Bar”, där Bill Murray träffade Scarlett Johansson i filmen Lost in Translation. Toppklass, såklart, men cineaster är knappast det roligaste klientelet.

Vi tar hellre en drink i skymningen på Mandarin Bar högst upp i Mandarin Orientals skyskrapa i Nihonbashi-distriktet. Inget för den priskänslige, men så är det en av de absolut bästa barerna i Tokyo. Vilket betyder att det är en av de bästa barerna i världen.

Mandarin Bar, Mandarin Oriental , 2-1-1 Nihonbashi Muromachi , Chuo-ku, Tokyo, Japan

Erik Wahlin

Lotta Dinkelspiel

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom