Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Blir värre innan det blir bättre”

2012-09-18 21:00
Foto: Allan Seppa/SNS

Sony Kapoor, tidigare investmentbanker, numera ansvarig för tankesmedjan Re-Define som rådger stater, hur troligt är det att eurozonen bryts upp i ett A- och B-lag?

– Som intellektuell idé är det intressant. Problemet är att vi inte, utan politiskt trauma, kan lämna den situation vi befinner oss i just nu.

Så antingen fortsätter samarbetet med en union med en euro eller så blir det ingen valuta­union alls?
– Det skulle vara en sammanfattning av vad jag försöker förmedla.

Vad händer den närmaste tiden?
– Det kommer bli värre innan det blir bättre, om det blir bättre. Det handlar om månader innan det blir värre. Men det kan gå snabbare.

Kan inte krisen hålla på i flera år?
– Nej. Nuvarande situation kommer ställas på sin spets inom ett par månader.

Varför?
– Kapitalflykten från Spanien är 50 procent av BNP månad efter månad. För Italien är det 15 procent. Kapital kan bara lämna i ett antal månader. Någonting måste hända snarare än senare.

Bör investerare lämna och ta förlusten?
– Det beror på din funktion. Men för pensionsförvaltare är det svårt att berättiga innehav av grekiska och spanska statspapper. Det här handlar om en typ av risk som är den svåraste att förutse, nämligen politisk sådan.

– Det räcker inte med att sig in i fru Merkels huvud. Du måste ta dig in i alla huvuden och se vad alla tänker exakt samtidigt. Det är omöjligt.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom