Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börsbolagens olika bränsle

2018-12-05 18:00

Efter en stark börsperiod är det viktigt att förstå vad som drivit kurserna. I en del fall är det rörelsevinst, medan andra börssagor byggt mer på upptrissade förväntningar eller finansiella grepp.

För ett år sedan, i nummer 49/2017, dissekerades Stockholmsnoterade aktiers totalavkastning under en knapp femårsperiod. I Affärsvärldens enkla avkastningsmodell härleddes bidragen från rörelsevinstens tillväxt (ebit), från förändrad börsvärdering av rörelsevinst (ev/ebit) samt från faktorer längre ned i resultaträkningen, som finansiering (utdelningar, återköp, nyemissioner och lån) och skatt.

I veckans tabell flyttas avkastningsfönstret ett år framåt.

Bland högavkastarna som drivits främst av stark ebit-tillväxt finns intäktsraketer, som G5 Entertaiment samt Hexatronic, men också rejäla marginallyftare, som Mycronic och CTT Systems. Den starka konjunkturperiodens fåtal bolag med svag avkastning på grund av negativ vinsttillväxt innefattar Telia, som släppt intäkter, och marginaltappande H&M.

En småfarlig grupp är multipelexpansionsvinnarna, som avkastat bra via ökade värderingsförväntningar. Här måste i synnerhet Xvivo och Rejlers nu prestera starkt, men även storbolag som Ericsson, Saab och Tele 2.

Slutligen finns värderingsförlorare, som detaljhandlarna Clas Ohlson och Kappahl samt bostadsbyggaren JM, som hållits tillbaka av att börsen kapat värderingsmultipeln. De är som nedtryckta badbollar om börsförtroendet återvänder.

Johan Eklund

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom