Börsens förbisedda stjärnor

2016-03-04 07:42 Daniel Carlsson
Foto: Manfred Bortoli/SIME/All over press

Börsens mindre investmentbolag förbises ofta av investerarna. Men de spöar både index och sina större och mer välkända konkurrenter.

I skymundan av de stora drakarna som Investor, Industrivärden och Kinnevik har de mindre investmentbolagen flyttat fram sina positioner markant. Genom värdeökning och utdelning har Bure, Creades, Svolder, Traction och Öresund – med börsvärde i spannet 1,5 till 5 miljarder kronor – belönat sina aktieägare rikligt de senaste åren.

Klart vassast har det tillväxtorienterade Bure varit som, pådrivet av utvecklingen i Vitrolife och Mycronic, krossat index senaste åren. Fjolåret var det bästa i Bures historia där värdet på de två största innehaven ökade med över 2,5 miljarder kronor. Även Öresund levererade, med totalavkastning på 39 procent, ett mycket starkt fjolår.

Samtliga mindre investmentbolag har dock dragit fördelar av småbolagsrallyt som ägt rum. De senaste tre åren har börsens Small Cap-index stigit med enastående 83 procent, att ställa i jämförelse med storbolagsindex OMXS30 som endast orkat öka 15 procent.

Innevarande år har småbolagen dock tappat några procentenheter mer än OMXS30. Skulle småbolagsfonderna se ett betydande utflöde finns skäl att bli orolig. Frågan är därför om de mindre investmentbolagen har lika stor anledning att vara stolta framöver, om det blir en rejäl sättning i småbolagsaktierna.

Detta är en kortversion av ”Börsens glömda stjärnor”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

Daniel Carlsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS