Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börsens Garbo

2010-04-27 21:00

Hon är medieskygg, tillknäppt och förtjust i fastigheter. Louise Lindh har många likheter med sin far, Fredrik Lundberg. Nu tar den tredje generationen i dynastin större plats i styrelserna.

Fredrik Lundbergs dotter Louise Lindh såg nervös ut när hon klev upp i talarstolen på Lundbergs bolagsstämma i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm för två veckor sedan.

- Ärade styrelse, aktieägare. Jag heter Louise Lindh och är 30 år gammal. Jag är civilekonom och jag har jobbat med revision i några år. Sedan år 2005 är jag vice vd i Fastighets AB LE Lundberg och jag sitter också med i Hufvudstadens styrelse. Som ni nyss hörde sitter jag sedan i mars i Holmens styrelse. Om jag blir vald i dag ser jag mycket fram emot detta uppdrag, sade hon och klev av scenen.

Snabbt sjönk hon ned i en av salongens mjuka rödklädda stolar bredvid sin man Johan Lindh, som också satt på första raden bland styrelseledamöterna.

Att stå i rampljuset är inget för Louise Lindh, men när hon nu tar plats i Fredrik Lundbergs noterade fastighets- och investmentbolag Lundbergs har hon tre publika uppdrag och hon får vänja sig vid ökad uppmärksamhet. Fredrik Lundberg är huvudägare i alla tre bolagen och ordförande i två av dem.

- Det är en stor dag, det känns som en examensdag, säger hon till Affärsvärlden i vimlet med aktieägarna före stämman.

Även systern Katarina Martinson valdes denna dag in som ordinarie styrelseledamot i Lundbergs, men hon hade till skillnad från Louise Lindh varit suppleant innan.

Louise Lindh är medieskygg och verkar helst vilja leva i fred.

Båda systrarna ställer dock upp på en kort intervju med Affärsvärlden efter stämman.

Kanske beror Louise Lindhs aversion mot rampljuset delvis på att hon umgås i kretsen runt kronprinsessan Victoria och därmed hamnar på tjusiga bilder i damtidningarna och i kvällspressen, där hon någon gång benämnts som "miljardärsdottern." Tronarvingen är före detta klasskamrat till Louise Lindhs man Johan.

Svensk Damtidning vek fem helsidor till att beskriva parets bröllop i november 2006. I tidningen kallades hon "Sveriges rikaste flicka."

Men Louise Lindhs skygghet är också en del i hennes personlighet. Hon är mer tillknäppt och reserverad än sin två år yngre syster Katarina Martinson, "K" kallad. Louise Lindh är mer oroligt lagd. Hon vaktar sin tunga och är rädd för hur hennes uttalanden kommer att tolkas, medan Katarina Martinson är mer spontan och socialt säker.

Lindh sägs i det fallet vara lik sin far Fredrik Lundberg, som varken är intresserad av att prata med journalister eller de analytiker som följer Lundbergs. Kommunikation är inte hans grej.

Dottern Louise sägs vara särskilt tillknäppt då hennes man är med. Hon betecknas av vissa som "präktig".

Systern "K" är i stället lik sin öppna, spontana och partyglada mamma Anne-Marie. När Louise Lindh är tillsammans med sin syster sägs hon ha lättare att släppa loss och vara sprallig. Systrarna står varandra nära och bor i var sin våning i närheten av Strandvägen i Stockholm, men i olika ändar av paradgatan. Louise Lindh köpte sin våning av SEB-chefen Annika Falkengren.

Lindh påstås också ha ärvt sin fars hypokondri. Hon brukar dock skoja om sin noja. Nu är det sin åtta månader gamla bebis Erik, döpt efter farfar Lars Erik Lundberg, som hon försöker skydda mot alla sjukdomar som florerar i Stockholms innerstad.

När det gäller aktier, att analysera bolag och göra de smarta schackdragen, sägs arvet ha fallit annorlunda. Här lär "K" ha ärvt sin fars förmåga, medan Lousie Lindh är mer intresserad av fastigheter. Men båda sitter med i Lundbergs förvaltningsbolag som hanterar aktieinnehaven.

Pappa Fredrik har alltså lyckats få en fastighetsintresserad dotter och en kapitalförvaltningsintresserad dotter till sitt bolag som just består av dessa två delar. Bingo helt enkelt.

- Det är väldigt roligt att de är intresserade, säger Fredrik Lundberg i stämmovimlet.

När märkte du att de ville vara aktiva i Lundbergs?

- Ja, det var väl när de var i tjugofemårsåldern, säger han.

Har du pressat dem?

- Nej, inte alls.

Hur var de som barn?

- De var väl som barn är mest.

Louise Lindh och Katarina Martinson föddes i Norrköping. När Louise Lindh gick runt med farfar Lars Erik Lundberg i Norrköping och tittade på hus föddes hennes intresse för arkitektur, enligt en intervju i lokaltidningen Corren sommaren 2007. För övrigt den enda riktiga intervju som Louise Lindh har gett.

Det hela gick så långt att hon tänkte utbilda sig till både arkitekt och ekonom, men hennes far gav henne rådet att betänka nyttan av ekonomi och matematikens betydelse, enligt intervjun.

- Jag praktiserade på en arkitektbyrå ett halvår, men det är mer hobby än intresse, säger hon dock till Affärsvärlden.

- Jag har varit med i många av våra projekt och bland annat tittat på utformningarna av fastigheterna. Jag är intresserad av hur fastigheter ser ut och är uppbyggda, säger hon.

Louise Lindh hann dock inte bo så länge i Norrköping. År 1985 ryckte Fredrik och Anne-Marie Lundberg upp bopålarna och flyttade till Zürich i Schweiz.

- Till min generation är arvsskiftet genomfört, men även om jag bara är 33 år så kan jag få en tegelsten i huvudet eller råka ut för en trafikolycka. Och då uppstår en Sally Kistner-effekt i aldrig tidigare skådad skala i svenskt näringsliv, sade Fredrik Lundberg till Veckans Affärer då.

Kistner-effekten var den förskräckande historien om arvet efter Sally Kistner, hustru till Astras grundare. Hon lämnade efter sig 300 miljoner kronor i Astra-aktier. För att betala arvsskatten på 200 miljoner kronor var arvingarna tvungna att sälja aktierna - vilket utlöste en reavinst på 40 miljoner kronor. Samtidigt sjönk börskursen på aktien. Det slutade med att dödsboet tvingades i konkurs med skulder till staten på 19 miljoner kronor. Allt enligt Dagens Industri.

Louise Lindh var bara sex år och hennes syster fyra när de flyttade till alplandet. Katarina Martinson är positiv till upplevelsen.

- Det var schweizisk kindergarten på schweizisk tyska och sedan var det tyska i skolan. Vi fick två gratisspråk. Det var bara positivt. Man fick lite andra perspektiv på människor och livet. Jag gillar nya kulturer och nya människor, det har följt mig senare i livet. Jag har jobbat i New York och pluggat spanska ett halvår i Barcelona, säger Katarina Martinson.

Familjen var dock ofta på sitt lantställe på Hästö, mitt emot Arkösund utanför Norrköping. "Det bästa och vackraste stället i världen, där man kan finna lugnet, leva enkelt och åka båt i skärgården", sade Louise Lindh i intervjun med Corren.

Även nu för tiden samlas familjen Lundberg på Hästö, där de har tre hus bredvid varandra. Louise Lindh och hennes familj har farfar Lars Eriks hus, medan Fredrik och Anne-Marie Lundberg byggde ett nytt hus för tre år sedan. Katarina Martinson och hennes man Carl Martinson byggde ett i år.

Sedan den svenska regeringen sänkt arvs- och förmögenhetsskatten flyttade familjen Lundberg hem sommaren 1993. Lundbergs slog sig ner nära vattnet på Strandvägen i Djursholm och förorsakade ramaskri genom att riva huset och ta bort en gammal ek på kommunens mark. I stället lät Fredrik Lundberg bygga ett nytt privat palats med hunddusch och pälskyl.

Då döttrarna kom hem var de nästan 14 respektive 12 år gamla.

Senare gick Louise Lindh på privatskolan Enskilda gymnasiet, vars betyg inte är offentliga. Hon sägs dock inte ha haft tillräckliga betyg för att komma in på Handels, utan kom in på den särskilda rektorskvoten, som är till för dem som har särskilda meriter, som idrottsframgångar, och mer än 4,0 i genomsnittsbetyg. Till saken hör möjligen att Fredrik Lundberg är en av Handelshögskolans stora donatorer och har ett rum uppkallat efter sig där. Ett tag satt han också i Handels styrelse och i Handelshögskoleföreningen.

Lillasyster Katarina Martinson sägs ha kommit in på Handels den vanliga vägen. Båda ska ha klarat Handels bra.

Efter Handels jobbade Lindh i två år som revisor på KPMG. Hon beskrivs som ytterst välplanerad och ska ha valt att jobba där för att förbereda sig inför positionen i familjeföretaget. Hon uppges vara ambitiös och målinriktad.

- Jag har alltid gillat redovisning. När jag jobbade på KPMG fick jag se redovisning i olika slags bolag, säger Louise Lindh.

På fritiden hänger hon gärna med mamma, pappa och syrran i det delägda privatplanet till Zürs i Österrike där familjen alltid bor på lyxhotellet Zürserhof.

Hela familjen Lundberg är galen i att åka skidor och tillbringar flera veckor om året i Zürs.

- Jag älskar skidor, säger Louise Lindh.

- Jag har åkt skidor sedan jag var tre och du sedan du var fyra och ett halvt, säger Katarina Martinson och vänder sig till systern.

Just när hon reser sägs Lindh kunna använda sina pengar till storkonsumtion av lyx.

Hösten 2005 blev hon vd-assistent på fastighetsdelen av Lundbergs, under Peter Whass.

Året därpå var det bröllop. Medan regnet öste ner gifte sig Louise Lundberg den 11 november 2006 med Johan Insulander-Lindh, son till stjärnadvokaten Lotta Insulander-Lindh, i Hedvig Eleonora kyrka vid Östermalmstorg i Stockholm.

Redan två månader före bröllopet, den 3 september 2006, skrev de ett äktenskapsförord som senare registrerades i Malmö tingsrätt.

Även "K" gifte sig med en advokatson, Carl Martinson, son till den kände brottmålsadvokaten Thomas Martinson som stod åtalad för att ha hjälpt en av sina klienter att tvätta rånpengar, men frikändes. Det bröllopet gick av stapeln på Zürserhof våren 2009. Pappa hade hyrt hela hotellet över helgen så att gästerna kunde åka skidor.

Eftersom Katarina Martinson är god vän med prinsessan Madeleine och Carl Martinson är vän med både prinsessans fästman Jonas Bergström och med prins Carl Philip fanns de med bland bröllopsgästerna.

På jobbet avancerade Louise Lindh år 2008 till vice vd i fastighetsbolaget.

- Jag var ansvarig för uppföljningen av resultatet i fastighetsbolaget. De fyra regioncheferna rapporterade till mig. Jag avlastade vd och följde upp rapporteringen, budget, investeringar och hyresgästanpassningar, säger Louise Lindh.

Hon sitter på Lundbergs kontor på Hovslagaregatan 5B på Blasieholmen vid Nybrokajen i Stockholm. På kontoret med utsikt över Strandvägen sitter runt 20 personer, resten av Lundbergs håller till i Norrköping.

Louise Lindh åker därför ofta till Norrköping. Hon samlar ihop möten där ett par dagar i sträck och sover över i staden. Hennes farmor Karin bor fortfarande kvar, medan hennes farfar gick bort år 2001, 80 år gammal. Farföräldrarna var dock frånskilda sedan 1976.

Väl i Norrköping åker hon gärna ut och tittar på olika fastighetsprojekt, som bolaget mest har i Norrköping och Linköping.

I augusti i fjol fick hon barn och var mammaledig. Nu är hon tillbaka på jobbet på 40-50 procent.

- Jag gillar att vara operativ. Jag kommer att fortsätta jobba operativt på heltid efter sommaren, men jag har inte riktigt kommit fram till vad jag vill göra, säger hon.

Du kanske blir vd?

- Vi har redan en bra vd, säger hon snabbt och syftar på Peter Whass.

Bland vännerna har dock paret Lindh berättat att de driver ett bolag tillsammans. Och mycket riktigt finns det ett J2L Holding AB, registrerat i juni 2009 där Johan Lindh är vd och Louise Lindh är ordförande. Johan Lindh driver företaget från Lundbergs kontor där han hyr ett rum.

- Jag bedriver egen investeringsverksamhet, framför allt i onoterat. Det är ganska tidigt än och jag vill inte berätta mera. Det här är i ett uppstartsskede, säger Johan Lindh.

Enligt Bolagsverket ska bolaget "förvärva, äga och förvalta fast egendom, aktier och andelar i företag samt andra värdepapper." Det låter som ett nytt litet Lundbergs. Här skulle Louise Lindh kunna lägga sina aktier i Lundbergs och Industrivärden samt sina tre fastigheter i Karlstad, som hon sedan början av 1980-talet äger tillsammans med "K".

Johan Lindh har tidigare jobbat för industrimannen Carl Bennets industrikonglomerat Lifco. Först var han affärsutvecklare och köpte bolag, och sedan vd för den största delen, dentalverksamheten. Numera är han ordförande för tre små bolag inom sågverksindustrin.

Systern Katarina Martinson flyttade till USA efter examen från Handels.

- Jag bodde i New York i tre år och jobbade för två bolag där, ISI och Strategas Research Partners, som gjorde makroekonomisk research med fokus på investeringsstrategier, säger hon.

När hon kom hem jobbade hon på Handelsbankens aktieanalys.

- Jag följde servicebolagen som analytiker. Det var intressant att prova på den typen av analys. Jag var med när vi tog upp täckningen av Academedia och gjorde den första rapporten där, säger Katarina Martinson.

Andra bolag hon följde var Securitas och Intrum Justitia. Numera är hon sin egen.

- Nu driver jag kapitalförvaltning i egen regi. Jag förvaltar min egen personliga portfölj och sitter med i styrelsen för LE Lundbergföretagen, Cardo och Lorentzen & Wettre, säger Katarina Martinson.

Även Cardo, som bland annat tillverkar industriportar, kontrolleras av Fredrik Lundberg.

Lundbergs får nu två unga kvinnor som styrelseledamöter. Louise Lindh sägs fråga mycket för att lära sig. Båda systrarna talar om att både tillföra kunskap och lära sig.

- Jag var med som suppleant förra året och följde diskussionerna på fem möten. Jag tycker att det är mycket intressant. Jag och Louise, som kvinnor i vår ålder, kan bidra med en hel del. Det blir ett spännande arbete framöver, säger Katarina Martinson.

Onekligen. Fredrik Lundberg ärvde ett fastighetsföretag och har byggt ett maktbolag. Han är lågt belånad och har därför gott om svängrum att agera. Dessutom har han en hel del pengar att investera då han i februari plötsligt sålde alla aktier i byggbolaget NCC efter att, enligt en källa, ha kommit ihop sig med huvudägaren Nordstjernan.

En del av de 1,2 miljarderna han fick in på försäljningen har han köpt fler aktier i Sandvik för, men han har mycket pengar kvar. Kanske kan han köpa mer aktier i Industrivärden och ta över makten i Handelsbankssfären, som, förutom Industrivärden och Handelsbanken, består av Volvo, SCA, Skanska, Sandvik SSAB och, delvis, Ericsson.

- Om Fredrik Lundberg skulle driva igenom att Industrivärden delar ut hela eller delar av sin portfölj så skulle han tydliggöra stora övervärden eftersom både Industrivärden och Lundbergs handlas med rabatt. Fredrik Lundberg har redan i dag ett investmentbolag, varför ska han ha två? säger Niclas Höglund, analytiker på Swedbank.

Kanske tar Fredrik Lundberg och döttrarna chansen att slå ihop de båda. Förutom att Lundbergs är storägare i Industrivärden med 15,5 procent av rösterna är alla tre också privata ägare i Industrivärden med tillsammans 3,4 procent.

I vilket fall lär vi få se Louise Lindh på Grand Hôtel flera gånger, stället verkar vara en favorit. Inte nog med att sfärens bolagsstämmor hålls där, både hennes storslagna bröllopsfest och hennes försenade 30-årsfest i februari 2010 gick av stapeln på det anrika hotellet.

Aktier för 1,73 miljarder kronor i Lundbergs

Namn: Louise Lindh.

Ålder: 30.

Aktuell: Tar steget upp i styrelserna i pappa Fredrik Lundbergs maktsfär.

Taxerad inkomst 2008: 983 046 kronor.

Förmögenhet: Bland annat aktier i Lundbergs, värda cirka 1,73 miljarder, och aktier i Industrivärden värda runt 240 miljoner kronor.

Utbildning: Handelshögskolan.

Karriär: KPMG, Lundbergs.

Bor: Nära Strandvägen i Stockholm.

Familj: Maken Johan Lindh och sonen Erik, åtta månader.

Bilar: En Mercedes Benz 204 och en Audi A6 Quattro.

Gillar: Att åka skidor.

Birgitta Forsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom