Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bra målvakt har tur

2019-06-05 18:00

Fastighetsbolaget Sagax vd och grundare David Mindus blir knappast överfallen på gatan av hysteriska fans. En gissning är att relativt få utanför branschen och dess närmaste följare vet hur han ser ut. Hint: han ser mer ut som Sagax revisor än största ägare och vd, med aktier värda närmare 4 miljarder kronor.

Men faktum är att David Mindus är Sveriges mest framgångsrika vd, i varje fall om vi tittar på långsiktig värdetillväxt. Under sina 15 år på vd-posten har Sagax-aktien överavkastat makalösa 23 procent – per år. Det har gett 117 gånger pengarna.

Mindus har haft tur med en makromiljö som gjord för strategin: att äga fastigheter i segmentet lager och lätt industri. Men en bra målvakt har som bekant tur.

På sidan 14 går Affärsvärldens analytiker Johan Eklund igenom hur vd:ar som suttit minst fem år har presterat. Resultatet är tydligt: långsiktighet lönar sig, men det kräver att vd:n skapar en organisation och en kultur där vd:n är mindre viktig, paradoxalt nog.

Som Johan Eklund skriver: ”Leta bland tillgångsförvaltande börsstrukturer där vd:s roll är relativt avgränsad till att vara kapitalallokerare och strateg ut i fingerspetsarna, med vettet att delegera ut allt operationellt. Där fokus för vd:s blick ligger på var nästa krona kan växa i högst takt under längsta möjliga tid till lägsta möjliga risk och utan behov av detaljstyrning.”

***

Apropå rankningar så har börs- och finansproffsen utsett Affärsvärlden till Årets Ekonomimagasin för 23:e året i rad. Tack för detta!

Chefredaktör

Snart dags för Visby

Affärsvärlden är såklart på plats under Almedalsveckan tillsammans med vår mångåriga partner Deloitte. Möt oss på Strandgatan 22 i Visby måndag den 1 juli till och med onsdag den 3 juli.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom