Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bra start för nya innehaven

2018-11-28 21:30

Småbolagsportföljen håller jämna steg med börsen trots börsoron. Två gamblingbolag har både risat och rosat portföljen.

Småbolagsportföljen har hållit jämna steg med Stockholmsbörsens OMXSGI under november och ligger 0,3 procentenheter efter sedan starten i december förra året.

Det finns en tydlig konjunkturoro på börsen, vilket bland annat visar sig i att defensiva sektorer som läkemedel, livsmedel och teleoperatörer utvecklats bättre än marknaden. Att Småbolagsportföljen lyckas hålla jämna steg med en orolig och alltmer riskavert börs är därför ett relativt styrketecken.

Det som gör att vi fortfarande bedömer att börsen kan utvecklas hyggligt framöver är att värderingarna på börsen generellt har justerats ner ganska rejält och nu ligger under det historiska genomsnittet. Räntemarknaden har visat ett förvånansvärt lugn och analytikernas vinstestimat för 2019 har trots allt inte förändrats nämnvärt. Samtidigt är det uppenbart att vissa konjunkturindikatorer pekar nedåt, dock från höga nivåer.

Medianinnehavet i Småbolagsportföljen värderas till ev/ebit 10,2 respektive 7,7 på analytikernas prognoser för 2019 och 2020. Det är lågt och ger stöd. Flera av bolagen förväntas dessutom öka vinsten per aktie med över 50 procent nästa år, bland annat Rejlers, Raysearch, Rovio och Hexatronic.

Konjunkturberoendet i portföljen bedömer vi som relativt lågt med undantag av teknikkonsulten Rejlers, som dock är mitt i en lovande turn­around och bedöms kunna öka vinsten även vid en sämre konjunktur. Övriga relativt konjunkturokänsliga sektorer i portföljen är läkemedel, gaming, gambling, bryggeri och programvara.

Som vanligt är det stora skillnader mellan innehavens kursutveckling. Sedan höststädningen i portföljen den 2 november har framför allt Enea och Gaming Innovation Group (GIG) tappat mark. På plussidan finns Camurus samt de nya innehaven Aspire Global liksom Rovio, som båda lämnade mycket övertygande kvartalsrapporter.

Gamblingsektorn fick ny fart under rapportperioden med övervägande starka rapporter och stora kursrörelser. Inhoppet i Aspire Global blev mycket lyckat och aktien har stigit med 27 procent. GIG:s rapport föll dock inte investerarna i smaken och aktien har fortsatt att falla. Nedgången i aktien framstår dock som kraftigt överdriven.

Den tidigare mycket höga tillväxten, GIG:s paradgren, har avtagit men visade ändå 21 procent i årstakt under tredje kvartalet jämfört med föregående år. GIG har i princip drivits med nollresultat de senaste åren, men har ökat förlusterna något det senaste halvåret. Anledningen är bolagets betydande investeringar i att få den stora affären med Hard Rock i hamn samt produktutveckling.

GIG har nu en förstklassig positionering mot USA-marknaden och en diger produktportfölj, inklusive en egen sportbok. Skördetiden närmar sig och nyhetsflödet blir intressant fram­över, inte minst från kapitalmarknadsdagen 6 december och listbytet till Stockholmsbörsen första kvartalet 2019. Till den extra bolagsstämman den 11 december föreslås en ny styrelseordförande i Petter Nylander, tidigare vd på Unibet. Även Robert Buren, tidigare teknikchef på Unibet, förslås till styrelsen.

Förra veckan fick Camurus ett godkännande för läkemedlet Buvidal (CAM2038), mot opioidberoende, från Europeiska kommissionen. Nästa steg blir att lansera produkten i Tyskland, England och Skandinavien med en marknad som uppskattas vara värd drygt 2 miljarder kronor. Camurus väntar på motsvarande marknadsgodkännande för CAM 2038 den 26 december i år. Även om FDA tar självständiga beslut har Europeiska kommissionens godkännande sänkt risken i aktien.

Jonas Elofsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom