Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bytt smink mot sprit

2019-06-05 18:00

Avkastningsportföljen har hanterat rekylen på börsen väl. Under månaden lämnade ett bolag portföljen och två nya tog plats.

Handelskrigsoron är tillbaka på börsen. April månads +7,2 procent för Stockholmsbörsen blev –6,9 procent i maj. Avkastningsportföljen har klarat båda månaderna väsentligt bättre, +14,2 procent i april och –2,3 procent i maj.

Sedan förra uppdateringen har danska tobaksbolaget STG levererat sina kvartalssiffror. Aktien steg nära 8 procent på en rapport som visade på organisk ebitda-tillväxt om 7,3 procent – klart över bolagets prognos om över 5 procents tillväxt för helåret. Rapporten illustrerar att STG hanterar volymtappet inom flera kategorier väl. Avkastningsportföljen anser att den försiktigt värderade aktien har goda förutsättningar att fortsätta värderas upp.

Huvudägaren, familjen af Jochnick, har lagt ett bud på kosmetikafirman Oriflame, vilket tagit upp denna tidigare surdeg till svagt positiv avkastning. Budet är snålt relativt vad vi bedömer att Oriflame är värt (riktkurs 275 kronor i senaste analysen i nummer 48/2019). Ur det perspektivet tar det emot att släppa aktien på nuvarande nivåer. Dessutom finns ju möjligheten att budet höjs eller att någon annan friare dyker upp. Mot detta ska ställas risken att budet inte går igenom, varpå aktien riskerar att tappa rejält med mark kortsiktigt.

Att spekulera i hur budsituationer ska utvecklas är mer eller mindre en egen gren på börsen. Bland hedgefonder finns de som kallas event driven , vilka enbart agerar i budsituationer och liknande. Att bedöma hur det här budet slutar ligger lite utanför Avkastningsportföljens fokus, men att aktien handlas under budkursen signalerar inte några större förhoppningar om ett hög­re bud. Det i kombination med att det finns gott om andra bolag på börsen som ser billiga ut gjorde att portföljen nyligen släppte innehavet. Totalt, inklusive två tidigare erhållna kvartalsutdelningar om totalt 8,50 kronor, summerade avkastningen till 6,2 procent på knappt ett halvår. Systerportföljen Nordiska Värdeportföljen behåller alltjämt sin position. Det återstår att se vilken av portföljerna som i slutändan hanterade budsituationen bäst.

Sedan förra uppdateringen i papperstidningen har innehavet i teknikbolaget Allgon också minskats något i syfte att hålla nere portföljvikten. Dessutom har två nya innehav tagit plats i portföljen: polymerkoncernen Hexpol och finländska vin- och spritbolaget Altia. Stabila och mycket lågt värderade kassaflöden gör den sistnämnda klart intressant. Och om årets kornskörd i Finland blir mer normal än fjolårets usla skörd finns utrymme för en resultatåterhämtning.

Hexpol är ett välskött bolag med bra marknadsposition som tappat sin premievärdering på grund av temporär, hanterbar svaghet. P/e-talet har gått från över 20 som högst till cirka 13 och analytikerna har också sänkt sina förväntningar till låg ensiffrig vinsttillväxt. Lägg därtill att Hexpol redovisar goda kassaflöden och har finanser som öppnar för nya värdeskapande förvärv. Det är upplagt för positiva överraskningar för investerare med lite tålamod.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom