Chefsekonom: Så agerar Riksbanken

2016-02-10 16:31 Ola Söderlind
Swedbanks chefsekonom Anna Breman och Riksbankens huvudkontor. Foto: Swedbank/Joakim Braun, Affärsvärlden

På torsdagsmorgonen ger Riksbanken besked om reporäntan. "Den här gången är det ett ovanligt osäkert läge", säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman till Affärsvärlden.

Sedan i juli i fjol ligger reporäntan på -0,35 procent. Nu spår Swedbank att nästa besked från Riksbanken blir ytterligare en sänkning till -0,50 procent.

- Om det blir en räntesänkning visar Riksbanken att den är beredd att agera och det kan också få en effekt på den svenska kronkursen, säger Anna Breman.

Det är framförallt tre faktorer som ligger till grund för Swedbanks huvudscenario om en räntesänkning med 15 punkter på torsdagen:

1. Inflationen - Utfallen har varit lägre än Riksbankens egna prognoser.

2. ECB - Har lovat ytterligare lättnader i penningpolitiken.

3. Avtalsrörelsen - Riksbanken har meddelat arbetsmarknadens parter att de ska tro på inflationsmålet på 2 procent. Men de har ganska lite tid på sig att infria detta eftersom avtalsrörelsen väntas vara klar i slutet av mars.

- Det är de här sakerna som pressar Riksbanken mest just nu, säger Anna Breman.

Den svenska valutan är en viktig pusselbit för att Riksbanken ska få upp inflationen och i nuläget ligger kronkursen i linje med egna prognosen. Ytterligare en faktor som försvårar läget är att den svenska tillväxten stiger och arbetslösheten sjunker, vilket ger en viss öppning för att Riksbanken avvaktar med att sänka räntan.

- Vårt huvudscenario är en sänkning men den här gången är det ett ovanligt osäkert läge, säger Anna Breman.

När det gäller räntebeskedets effekt på börsen tror hon inte att den blir så stor. Enligt chefsekonomen har marknaden redan prisat in en räntesänkning på tio punkter, vilket gör att utrymmet för en positiv överraskning är begränsad.

- Om räntesänkningen blir större så kanske du kan få en liten uppåteffekt. Om räntan ligger still kanske effekten blir något negativ, säger hon och fortsätter:

- Jag tror att de internationella marknaderna påverkar mer än Riksbankens besked i morgon.

Även om inte Riksbanken sänker räntan finns det andra finansiella verktyg som kan användas. Swedbanks ekonomer tror att Riksbanken tänker signalera en utökning av QE-programmet, men att beslutet i frågan dröjer till april. ECB har redan förlängt sina stödköp till mars 2017 och förväntningarna är stora på att de utökar QE framöver.

- Det är väldigt svårt att se att Riksbanken inte skulle utöka stödköpen senare under året.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS