Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Coola kassar ersätter kylbilar

2015-04-14 17:00
Karl Fallgren drev tre livsmedelsbutiker innan han tog både en civilingenjörsexamen och en civil­ekonomexamen. Nu vill han revolutionera transporten av kyl- och färskvaror. Foto: Jörgen Appelgren

Papperskassen som fungerar som kyl och frys är redo för ­lansering efter sex års utvecklingsarbete.En rad livsmedelskedjor har gjort förbeställningar.

– Vår papperskasse håller kyl- och frys­varorna kalla i upp till 24 timmar, säger Karl Fallgren, vd och grundare till KTH-­avknoppningen Ifoodbag.

Löftet låter nästan för bra för att vara sant. Särskilt som kassen kan komposteras och kostar ungefär lika mycket att tillverka som en vanlig papperskasse.

Tekniken, som utvecklats i samarbete med forskningsinstitutet Innventia, är hemlig. Innan patentansökningarna är godkända avslöjar Karl Fallgren bara att kassen bygger på tre innovationer: ett nytt kompositmaterial som främst består av papper, ett system som håller kylan samt en ny typ av förslutning.

Affärsvärlden får inte se kassen. Men flera svenska livsmedelskedjor har gjort tester ­under fjolåret. Måns Danielson, vd på Mat.se, bekräftar att tekniken fungerar.

– Helt fantastiskt. Den här kassen kan göra det möjligt för oss att transportera matvaror på ett helt nytt sätt, säger han.

Mat.se använder i dag specialbyggda frysboxar samt kyl- och frysbilar för att säkra en obruten kylkedja. Att i stället köra ut mat i papperskassar med vanliga bilar skulle vara betydligt smidigare och billigare.

I år ska en handfull online-butiker starta pilottester i stor skala med tusentals kunder. Därefter är Ifoodbag redo för lansering på den nordiska marknaden. Karl Fallgren räknar kallt med en rivstart på försäljningen – företaget har redan kundorder på flera miljoner kronor. Om något år hoppas han nå ut till globala detaljhandels­företag, och nästa steg är att börja sälja kassarna ute i vanliga livsmedelsbutiker. Men målet är inte enbart att göra mattransporter smidigare och billigare. Kylkassarna kan även minska matsvinnet. Att färskvaror går till spillo är ett stort problem, särskilt i fattiga länder i varmt klimat som exempelvis i Afrika.

– Med vår kylfunktion kan tonvis med mat räddas och miljontals människor ökar sina chanser i livet, säger Karl Fallgren.

Ifoodbag

Gör: Pappers­kasse med kyl­funktion.

Ort: Täby.

Startår: 2013.

Anställda: 1.

Omsättning 2014: 25 000 kronor.

Riskkapital: 3,9 Mkr.

Huvud­ägare: Grundaren, partner.

Charlotta von Schultz

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom