Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Den lågmäldeimperiebyggaren

2009-10-13 21:00

Thord Johansson satsade 50 000 kronor och byggde ett börsimperium värt nästan 2 miljarder. Då höll en bilolycka på att kosta honom livet. Men mannen bakom Itab Shop Concept och Xano är inte den som ger sig.

Thord Johansson är ingen skrytmåns. Han ger snarare ett ödmjukt och återhållsamt - nästan tillbakadraget - intryck. Ingenting på ytan avslöjar att denne man, som började med två tomma händer för trettio år sedan, har byggt en miljardkoncern och blivit rik på kuppen. Fast man ska inte låta sig luras av första intrycket. Den som pratar med honom förstår efter en stund att där också måste finnas ett stort mått av den sorts sega, lågmälda envishet som man föreställer sig en gång gjorde Sverige rikt och som fortfarande finns i hög koncentration hos småländska entreprenörer, sådana som Thord Johansson.

Utan just den egenskapen är det nämligen osannolikt att han hade lyckats skapa Nordeuropas största leverantör av butiksinredningar av en liten konkursmässig lysrörsfirma med dussintalet anställda.


Och det är förmodligen ännu mer osannolikt att han i dag hade varit tillbaka som ordförande i sina livsverk, börsbolagenItabShop Concept ochXano, om han inte hade haft en närmast herkulisk självdisciplin och beslutsamhet. För ett och ett halvt år sedan råkade Thord Johansson ut för en svår bilolycka. Han blev påkörd av en lastbil och kollisionen var så kraftig att han bröt nacken. Han låg nedsövd en period och var sängbunden i nära tre månader.

Med hjälp av daglig sjukgymnastik och träning kan han åter gå, med hjälp av en käpp, och kör också själv Affärsvärlden till stationen i Jönköping efter intervjun. Även den som saknar ens elementära kunskaper i medicin och rehabilitering inser att det krävs en vilja av härdat stål för att uppnå en sådan rörlighet efter en så svår olycka.

Han berättar om olyckan snarast en passant och utan att beklaga sig. Det personliga tycker han inte är särskilt intressant eller viktigt och vill egentligen inte uppehålla sig vid det. Samtidigt är det med Itab och Thord Johansson som med nästan alla entreprenörer och deras företag; det går knappast att skilja dem åt.

- Jobbet är nog mitt största intresse, bekänner han vid ett tillfälle under samtalet.

- Det här är ju inte ett arbete, det är en livsstil.

Livsstilen som blev ett livsverk började närmast av en slump. Thord Johansson läste industriell ekonomi i Linköping i mitten på 1970-talet och kom i kontakt med Itab när han skrev examensarbete åt bolaget. Firman höll på att gå omkull och han skrev en kritisk rapport.

- Det var ju kul i Linköping, men inte lika kul när jag var tvungen att åka hit till Jönköping och berätta vad jag hade kommit fram till.

Det ledde i alla fall till att han började arbeta för bolaget som då primärt var ett glasblåseri för neonrör med dussintalet anställda. År 1979 fick han erbjudande om att bli vd. Han accepterade på villkor att han fick köpa huvudägarens 60 procent i bolaget för 50 000 kronor. (Resterande 40 procent ägdes av verkmästaren Kennet Persson som gick i pension för några år sedan. Han är fortfarande stor ägare och har i dag runt 6 procent av både Itab och systerbolaget Xano, aktieposter med ett totalt värde över 100 miljoner kronor .)

- Det fanns en sak som var intressant med bolaget. Vi var marknadsledande inom neonrör. Det är en liten marknad, men vår andel var 50 procent, och jag tänkte att det där borde man kunna utnyttja, säger Thord Johansson.

- Dessutom hade vi ett unikt ljusbord och jag hade ett väldigt gott självförtroende.

Han började omedelbart skruva i verksamheten. Höjde priserna, tog betalt för frakt och emballage etc. Han såg också till att få upp beläggningen i glasblåseriet, bland annat genom att gå in i Norge där priserna på neonrör var högre. Marginalerna ökade och firman började ge vinst. Och vinstmedlen sattes i arbete. Thord Johansson började köpa bolag, en sport han har fortsatt med sedan dess. Totalt har det blivit uppåt 100 förvärv genom åren.

- Jag har nog själv haft huvudrollen i nästan alla de förvärven.

Det mesta har gått bra, men med så många köp blir det förstås ett och annat ruttet äpple i skäppan. Ett av de förvärvade bolagen höll på med elinstallationer. Det var en mycket reglerad marknad och prisnivån var hög. Men när Sverige gick med i EU blev det konkurrens och priserna sjönk.

- Jag skäms över att jag inte begrep det. Vi sålde och det blev ingen ekonomisk katastrof, men det var ju helt feltänkt.

I slutet av 1988 noterades Itab på börsens OTC-listan för småbolag. Aktien steg på mindre än två år från introduktionskursen 90 kronor till runt 150 kronor. Men det var en kort glädje. Finanskrisen svepte in och 1992 föll den svenska kronan. Itab, som hade stora utlandslån, åkte på en rejäl smäll. De följande åren ägnades åt att städa upp i firman som hade blivit ganska vildvuxen.

- Då fattade vi vårt kanske viktigaste strategiska beslut som blev avgörande för den fortsatta utvecklingen.

Itab hade köpt ett bolag som gjorde kassadiskar till butiker. Den stora insikten var att butikskedjorna som Ica och andra snabbt gick mot centraliserade beslut, det vill säga de gick från att varje butik köpte sin egen inredning till att teckna centrala avtal för hela kedjan.

- Vi bestämde oss för att bli marknadsledande inom butiksinredningar, för vi förstod att det skulle krävas stora volymer för att kunna erbjuda bra priser och att mellanstora leverantörer skulle få stryk, säger Thord Johansson.

- Och så valde vi noggrant ut vilka kunder vi ville ha och bearbetade dem. Det fanns också några kunder som vi ratade därför att vi inte trodde på dem.

Men det räcker inte alltid att vara smart. Man ska ha tur också. Itabs satsning på butiksinredningar sammanföll med det kanske längsta och starkaste uppsvinget för detaljhandeln i Sverige någonsin. Nya köpcentra, lågprislador och gallerior har etablerats i snart sagt varje motorvägskorsning. Tajmingen kunde inte ha varit bättre. Genom förvärv i Norden, Baltikum, Holland, Storbritannien och nu senast i Tyskland har Itab etablerat sig som marknadsledare i branschen i Nordeuropa.

För fem år sedan, 2004, renodlades butiksinredningsverksamheten och del-

ades ut till aktieägarna under namnet Itab. Det gamla moderbolaget bytte namn till Xano och kan bäst liknas vid ett holdingbolag med 20-talet företag inom komponenter och industriprodukter.

För aktieägarna har det varit en enastående resa. Den som investerade 100 000 kronor vid börsintroduktionen 1988 har 3 miljoner kronor i dag (med hänsyn tagen till splittar och avknoppningen från Xano). Och Thord Johansson är numera en förmögen man. De 50 000 kronor han lånade för att köpa 60 procent i det dåtida Itab har vuxit till över 400 miljoner kronor i de två bolagen. Han äger ungefär en fjärdedel av kapitalet och drygt hälften av rösterna i båda.

Finansmannen Johan Rapp, som har suttit i styrelsen sedan mitten av 1990-talet, är kapitalmässigt större med runt 30 procent av såväl aktier som röster i båda bolagen. Enligt Thord Johansson har han varit mycket viktig för både Itabs och Xanos framgångar.

- Jag gör inga större saker utan att fråga honom om råd först. Han är skarp och ifrågasättande och jag känner mig trygg i besluten efter att ha resonerat med honom.

Trots det avsevärda ekonomiska svängrum Johansson har fått verkar han inte ha lagt sig till med några dyrare vanor. Däremot investerade han tidigare i några andra noterade bolag som komponentföretaget Note och affärssystemutvecklaren Jeeves (han satt i styrelsen i båda bolagen). Aktierna är dock sålda liksom andelen i det fastighetsbestånd i Jönköping som han ägde och som inkluderade mark på Munksjös gamla fabriksområde där det nu planeras bostäder.

- Jag började sälja innehaven för två år sedan för jag ville inte känna mig jagad. Jag började också redan då fundera på att jobba lite mindre än vad jag gjort tidigare.

Sedan kom olyckan och förändrade situationen abrupt. I dag är han enligt egen uppgift sällan på jobbet före nio och jobbar mindre än 40 timmar i veckan. På fritiden läser han gärna, förutom dagstidningar och magasin som Affärsvärlden, är lantbrukstidningarna Land och ATL två favoriter. Johansson har också köpt skog och han fick med hundratalet köttkor på köpet.

- Jag ser det som min pensionsförsäkring. Vi är ju snåla och därför får jag bara 47 000 kronor per år i pension från Itab efter alla mina år här.

Annars är naturen det kanske främsta fritidsintresset.

- Tidigare jagade jag varje helg under halva året. Nu går ju inte det längre, men jag försöker ändå komma ut lite någon gång. Det finns nog inget som är så rogivande som skogen.

Hur blir det då med framtiden? Ska Itab fortsätta att växa och hur påverkas bolaget av krisen?

- Det är klart vi påverkas, samtidigt är det nu man kan ta marknadsandelar. Jag tror att vi kan fortsätta att växa, men kanske inte med 38 procent per år som vi har gjort de senaste fem åren. Fast å andra sidan trodde jag inte att det var möjligt för fem år sedan heller.

Det är hur som helst inte aktuellt att följa med H&M och Ikea och expandera till Kina, Indien och andra exotiska nya marknader.

- Nej, svårigheterna ökar med avståndet från Jönköping. Och det finns tillräckligt mycket kvar att göra där vi är för att det ska vara prioriterat. Vi vill vara stora och ha en betydande marknadsandel på de ställen vi är.

Thord Johansson började karriären tidigt och är inte äldre än 54, så han har antagligen några decennier kvar i firman. Han har också en son och en dotter, 27 och 33 år gamla, som kan ta över. Dottern, Anna Benjamin, sitter redan i Itabs styrelse.

- Jag vet inte om de vill. De måste brinna för det och vara medvetna om vilka offer det innebär. Fast de har ju sett mig genom åren och vet väl en del om det.

Under tiden som vi sitter på Thord Johanssons rum - i koncernens huvudkontor som ligger i ett industriområde i Jönköping - står det klart att det råder en mycket informell stämning i huset. En ung medarbetare sticker in huvudet för att prata om testerna av en ny profil som Thord Johansson kom på idén till (och har sökt patent på). Några minuter senare kommer Itabs vd Ulf Rostedt in för att visa några grafer.

- Jag gillar att folk tittar in och diskuterar saker och att sitta några stycken och lösa ett problem med en white board. Däremot är jag inte så mycket för att gå runt och hälsa på folk och elda styrkorna.

Nej, han kanske inte är någon Ingvar Kamprad-typ. Men likafullt en sanslöst framgångsrik entreprenör från Smålands hjärta.

Thord Johansson

Ålder: 54.

Bor: Villa i Jönköping.

Familj: Hustru och två vuxna barn.

Utbildning: Tekniskt gymnasium. Industriell ekonomi vid Linköpings tekniska högskola.

Karriär: Började på Itab nästan direkt efter studierna.

Tjänar: 500 000 kronor i lön, plus 850 000 kronor i styrelsearvoden från Itab och Xano.

Läser just nu: Henning Mankells Kinesen.

Det visste du inte: Var mycket bra på huvudräkning tills för några år sedan då han träffade affärspartnern Stig-Olof Simonsson som var snabbare och nu får han göra kalkylerna.

Itab

Omsättning 2008: 3 412 mkr.

Rörelseres. 2008: 195 mkr.

Börsvärde 1/10: 1 243 mkr.

Anställda 2008: 1 658.Xano

Omsättning 2008: 1 402 mkr.

Rörelseres. 2008: 94 mkr.

Börsvärde 1/10: 445 mkr.

Anställda 2008: 1 048.

Jon Åsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom