Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Det är ett sätt att arbeta smartare”

2016-11-15 22:00

Bart Adam på Securitas har utsetts till Årets CFO, efter framgångarna med den nya strategin. Han försäkrar att ökad fokus på teknik inte handlar om att byta människor mot maskiner.

Tisdagen den 22 mars 2016 klockan 07.58 utlöser två självmordsbombare – med nio sekunders mellanrum – varsin sprängladdning i den internationella avgångshallen på flygplatsen Zaventem utanför Bryssel. Fyra dagar tidigare hade ­Securitas finanschef, Bart Adam, bestämt sig för att inte resa med flyg just denna dag. När hans hustru ringer honom strax före klockan nio på morgonen och meddelar att det skett ett terrordåd på flygplatsen sitter han i stället och jobbar i familjevillan i den lilla staden Bonheiden, som ligger mellan Antwerpen och Bryssel.

Bart Adam bestämmer sig för att åka till flygplatsen. Det är ingenting som direkt ingår i hans uppgifter som finanschef, men det faktum att Securitas har 60 personer som arbetar på flygplatsen leder till frågor som han känner måste besvaras snarast: Lever de? Är någon skadad?

Ingen får komma in på själva flygplatsen, men vid lastområdet i anslutning till huvudbyggnaden söker han och andra Securitaschefer upp en lokal för att samla personalstyrkan. Inne i lokalen skriver de upp namnet på varje anställd. Efter att personerna kommer in i rummet, eller nås på annat sätt, bockas de av på whiteboard-tavlan – namn efter namn.

Varje minut känns som en evighet men efter några timmar står det klart. Några av de Securitas-anställda var bara några meter från explosionerna, men alla har överlevt terroristattackerna, då sammanlagt 35 människor dödades och över 300 personer skadades.

Vad Bart Adam lärde sig var att efter en traumatisk incident ska man samla med­arbetare.

– Kolleger måste få möjlighet att se att övriga är okej, äta en smörgås tillsammans, prata med varandra om det man upplevt eller med experter inom psykologi. Det är sådant jag redan visste i teorin men det var vad jag verkligen lärde mig den dagen, säger Bart Adam.

Det må låta krasst, men ur ett ekonomiskt perspektiv gynnas säkerhetsbranschen av en ökad risk för terrorattacker. I Europa har Securitas haft en organisk tillväxt på cirka 8 procent hittills i år. Nästan hälften av den tillväxten, cirka 4 procent, är drivet av ­extra säkerhetsbehov relaterat till terrorism och till den rådande flyktingsituationen. För Securitas del har det framför allt lett till en ökad efterfrågan av säkerhetstjänster i Tyskland och Sverige. Och då om att försöka värna säkerheten på olika flyktingboenden, säger Bart Adam.

– På dessa boenden försöker vi hjälpa till med ordning, förklara vad som förväntas av de boende. Men en annan uppgift är förstås att skydda dessa människor från hot som kommer utifrån.

Bart Adam började på Securitas år 2000 efter det att det belgiska företaget Securis förvärvades av Securitas. Dessförinnan ­arbetade han på PWC och för Aviapartner på flygplatsen där attacken ägde rum tidigare i år.

Securitas finns i 53 länder, och jämfört med huvudkonkurrenterna G4S och Prosegur har Securitas större marknadsandel i Europa och Nordamerika. De två konkurrenterna är dock starkare på tillväxtmarknader i Sydamerika, Afrika och Asien. Bart Adam ser framför sig att Securitas kommer att ha verksamhet i ytterligare tio länder inom de närmsta åren.

– Med närvaro i totalt 60–65 länder skulle Securitas ha möjlighet att täcka de geografiska krav som globala kunder ställer, säger han.

För fyra år sedan inledde Securitas en global koncernstrategi som handlar om ökat fokus på teknik. För att utveckla denna strategi har Securitas anställt ett antal personer som implementerar strategin och på så sätt växt organiskt. De har också gjort ett antal förvärv för att ytterligare driva på strategin. År 2014 köptes det belgiska företaget Sait som arbetar med integrering av säkerhet och kritiska kommunikationssystem, samt 24 procent av aktierna i det amerikanska företaget Iverify med fjärrvideotjänster. I februari i år förvärvades även Diebolds nord­amerikanska verksamhet inom Electronic Security. Och nyligen köpte bolaget tekniska säkerhetsföretag i Norge och Chile. Koncernstrategin handlar inte om, försäkrar Bart Adam, att ersätta fysiska personer med teknisk utrustning, utan ska ses som ett sätt att arbeta smartare. Det handlar om att ­integrera teknik i dagens tjänster för att på så sätt kunna erbjuda säkrare lösningar. Med hjälp av att analysera big data är förhoppningen att kunna arbeta mer förebyggande med säkerhet.

Före 2015 handlades Securitas aktie med rabatt. En delförklaring var avsaknaden av exponering mot just tillväxtmarknad. Men framför allt underlevererade Securitas mot marknadens förväntningar och få trodde på deras långsiktiga strategi.

Avgörande för Securitas utveckling sedan mitten av 1980-talet har varit de långsiktiga ägarna Melker Schörling, via sitt investmentbolag MSAB, samt Gustaf Douglas och hans Latour. När Melker Schörling tillträdde som vd för säkerhetsföretaget Securitas år 1987 blev han samtidigt delägare i bolaget som kontrollerades av Douglasfamiljen. År 1991 börsnoterades Securitas för 90 kronor per aktie vilket skapade en enorm förmögenhet för Melker Schörling och Gustaf Douglas som tidigare hade betalat 14 kronor per aktie.

Sedan dess har bolaget bland annat knoppat av Assa Abloy och Loomis. I dag har ­Securitas ett börsvärde på 51 miljarder kronor. Latour är största ägare, med 10,91 procent av kapitalet och 29,58 av rösterna. På andra plats: Melker Schörling AB med 5,41 av kapitalet, och 11,6 procent av rösterna. Därefter finns utländska ägare som Standard Life, Blackrock och det svenska pensions­bolaget AMF.

– Våra aktieägare har alltid varit intresserade av långsiktiga investeringar. Det är vi tacksamma för eftersom det gett oss en möjlighet att långsiktigt förändra företaget och som marknadsledare också kunna förändra säkerhetsbranschen mot mer teknik, vilket gett ett större värde för kunderna.

Att ha starka ägare i ryggen har varit avgörande för säkerhetsbolaget. Inte minst på senare år eftersom det var svårt för bolaget att få gehör kring den satta strategin. Enligt analytikern Staffan Åberg på Handelsbanken var de starka ägarna avgörande för att lyckas hålla emot påtryckningar från marknaden.

– Vi har varit väldigt tydliga kring vår teknikstrategi men det tog lite tid innan människor runtomkring förstod vad vi gjorde och vad tekniken kan bidra med i vår bransch.

När vi träffas är det bråda dagar. Bart Adam och övriga medarbetare på huvudkontoret på Lindhagensplan 70 i Stockholm arbetar för fullt med kommande kvartalsrapport. Det blir möten om dagarna och pill med siffror och statistik på kvällarna.

Att han har utsetts till Årets CFO är förvisso kul, säger han, men tillägger:

– Ärligt talat så är det mer en utmärkelse för Securitas än för mig själv. Det är definitivt ett erkännande för alla dem som jobbar här och för alla dem som jobbar för oss. Vi är ett starkt team och vi arbetar mycket tvärfunktionellt.

Även om mer än hälften av tillväxten i Europa, cirka 4 procent, har varit drivet av extra säkerhetsbehov relaterat till terrorism och till den rådande flyktingsituationen så är denna utveckling inte evig.

Några dagar efter intervjun, närmare bestämt den 8 november, presenterar Securitas sin kvartalsrapport. Resultatet före skatt landade på 1 036 miljoner kronor för årets tredje kvartal, jämfört med 971 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Då analytiker hade räknat med en vinst på 1 090 miljoner kronor rasade aktien efter rapportens offentliggörande.

Trots att den organiska tillväxten var bättre än väntat och en ljus bild av den amerikanska marknaden målades upp såg marknaden flera bekymmer, inte minst för att Securitas under kommande kvartal räknar med att växa långsammare än marknaden i Europa, det vill säga under 2–3 ­procent.

– I Europa har den organiska försäljningstillväxten ökat, samtidigt ser vi att majoriteten av de extra säkerhetsbehoven i Europa är kortsiktiga till sin natur och kommer att minska under de kommande kvartalen, säger Bart Adam.

Årets CFO 2016

Motivering: I en ständigt föränderlig marknad ledd av transformationen mot det digitala har Årets CFO 2016, Bart Adam, stöttat Securitas i att genomdriva det största strategiska förvärvet i Securitas på över ett decennium, växa snabbare än marknaden på de prioriterade geografiska områdena samt stärka bolagets balansräkning och därmed bygga en solid grund att stå på inför framtida tillväxt.

Årets CFO baseras på en undersökning av Accenture. Juryn består av dess ordförande Anders Ullberg, representanter från Affärsvärlden, Accenture och Anaplan samt fjolårets pristagare.

Bart Adam

Curriculum vitae: Bart Adam började på Securitas år 2000. Han har tidigare arbetat på PWC och Aviapartner på flygplatsen Zaventem. Han har cirka 140 resdagar om året. Oftast till Sverige, USA, Spanien eller Tyskland samt till länder som av någon anledning ­behöver besök eller tillsyn.

Bor: Bonheiden, Belgien.

Familj: Hustru, två barn, 14 och 17 år.

Fritid: Fotografering samt barnens fotbollsspelande.

 

Helene Rothstein

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom