”Det handlar om balans”

Hoist Finances vd Klaus-Anders Nysteen är sannolikt den börs-vd som är vassast på längdskidor. Men så har han också åkt sedan han var tre år.

Affärsvärlden har visserligen inte gjort någon vetenskaplig undersökning, men det är ingen vågad gissning att kredithanteringsbolaget Hoist Finances vd Klaus-Anders Nysteen är bäst på börsen – på att åka längdskidor. Tider som 5 timmar och 15 minuter på Vasaloppet (placering 2 006) och 4.15 på det sju mil långa italienska långloppet Marcialonga indikerar elitklass. En hyggligt tränad motionär brukar ta drygt åtta timmar på sig de nio milen mellan Sälen och Mora i Vasaloppet.

Och, ja, Klaus-Anders Nysteen är norrman. Han är uppväxt i Raufoss, tio mil norr om Oslo.

– Jag åkte skidor och pappa gjorde stötfångarna åt Volvo.

Raufoss Automotive var under 1970- och 80-talen underleverantör till den svenska biltillverkaren.

Klaus-Anders Nysteen började åka skidor redan som treåring, tävlade i skidor fram till han var 13 år, då han i stället valde att satsa på simning.Sedan följde en lång period i Vestlandet och Bergen där han studerade på Sjökrigsskolan och norska Handelshögskolan. Han startade sin karriär i näringslivet som cfo på Hydro Seefood i Bergen, en karriär som senare även innehållit jobb som finanschef på Norska Posten och Statoil samt vd på fastighetsbolaget Entra.

Bergens vinterklimat kan nog bäst beskrivas som ett ihållande regn, vilket, tillsammans med småbarn och allt mer krävande arbetsuppgifter, gjorde att skidorna blev kvar i skidfodralet och togs upp först i 40-årsåldern i samband med flytt till Oslo.

Med Oslomarka, skid- och friluftsområdet norr och väster om den norska huvudstaden, inom räckhåll började Klaus-Anders Nysteen träna och åka långlopp. Förutom Vasaloppet och Marcialonga har han hunnit med bland annat den norska klassikern Birkebeiner, Oslo Ski Marathon, schweiziska Engadin och mer exotiska Svalbard Skimarathon, med beväpnade isbjörnsvakter runt spåret.

– Det var en fantastisk upplevelse att åka skidor på Svalbard i solsken, säger Klaus-Anders Nysteen.

I samband med att han bytte vd-jobbet på Lindorff till motsvarande på Hoist Finance i början av 2018 flyttade Nysteen från Oslo till Stockholm, vilket minskar möjligheterna till träning på snö. Han satsar nu på att komma i form till skidsäsongen genom att åka rullskidor, köra styrkepass på gym och det som norrmännen kallar ”elghufs”, som är skidliknande löpning med stavar, gärna i uppförsbacke. Däremot tror han inte på de alltmer populära stakmaskinerna, Skierg, som i dag finns på många gym i Sverige.

– Skidåkning handlar väldigt mycket om balans, det momentet finns inte i stakmaskinen.

Bäst trivs han när han får vara ute i naturen och åka skidor helt själv, gärna i skogarna kring Oslo, där det finns närmast otroliga 260 mil uppkörda längdskidspår varje vinter. En särskild favorit är att åka på kvällen, då han kan skruva av pannlampan och glida fram i spåret i månskenet.

– En annan av mina favoriter är Kvitfjell, norr om Lillehammer, det är något alldeles särskilt med vårskidåkningen uppe på fjället.

text: Göran Lind

Privat

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.