Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Detta händer vid ett grekiskt nej

2015-07-03 13:21

På söndag röstar grekerna ja eller nej till de internationella långivarnas stödpaket. Hur det går sedan har Bloomberg försökt reda ut.

Söndagens folkomröstning är den första som utlysts av en vänsterregering i Grekland. Den handlar om ett ja eller nej till det redan avfärdade förhandlingsförslaget från långivarna EU, ECB och IMF kommit med.

Men vad händer på måndag när börserna öppnar igen efter helgen? Det är det förstås ingen som vet i dagsläget men Bloomberg har ändå ställt samman ett par scenarion för valets efterskalv.

Scenario 1:

Grekerna röstar ja och ett tredje stödpaket kan betalas ut inom några veckor. Eftersom både den grekiske premiärministern Alexis Tsipras och finansministern Yanis Varoufakis lovat att avgå om det blir ja, kan landet tvingas att forma en ny regering. Alternativt kan ett nyval stunda.

Scenario 2:

Grekerna röstar nej i linje med Alexis Tsipras vilja. Även om så sker lär inte Grekland lämna eurosamarbetet över en natt. I stället väntar tre till fyra veckor med ökande press på Grekland att börja trycka pengar i den gamla valutan drachme som landet hade fram till införandet av euron 2002. Nu väntar även en rad legala procedurer för att hitta en lösning för ett grekiskt utträde från euron. Bloomberg spår att den nya grekiska valutan handlas med en kraftig rabatt gentemot euron och att den grekiska köpkraften initialt faller med 30-40 procent. Fallet kan snabbt utökas samtidigt som priserna på varor i landet ökar och inflationen tar fart. Om Grekland har tur kan den nya valutan nå en jämvikt efter några månader.

Ett nej leder däremot inte nödvändigtvis till att ECB drar tillbaka sina stödpengar med omedelbar verkan. Valutafonden, IMF, skulle även kunna ge Grekland ytterligare en tidsfrist på 30 dagar på det lån som förföll den 30 juni. Det kan i sin tur leda till fortsatta förhandlingar om ett framtida nödlån till det sydeuropeiska krislandet.

Vid ett nej står Grekland även inför en rad finansiella hinder, vilket inkluderar återbetalning av lån till IMF. Särskilt tufft kan det bli när den 20 juli när Grekland måste betala tillbaka runt 3,5 miljarder euro i obligationsinlösen för värdepapper som innehas av ECB.

Det är också möjligt att Greklands ekonomi hamnar i fritt fall och kan då behöva ett nytt räddningspaket, trots allt, skriver Bloomberg.

Hur ska man som investerare agera då?

- I det här läget ska man hålla sig till så kallade säkra hamnar, det vill säga statspapper i säkra länder som Sverige, Norge och USA och säkra valutor som exempelvis dollarn, säger räntestrategen Pär Magnusson till Affärsvärlden.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom