Ekonomiministerns varning: Vi tar era finansmän

2016-03-03 15:10 Per Tolgraven
Frankrikes ekonomiminister Emmanuel Macron. Foto: All over press

Frankrikes ekonomiminister Emmanuel Macron rullar ut röda mattan för bankpersonal som flyr London om britterna lämnar EU. Han hotar även med att flytta migrantlägret i franska Calais till Storbritannien, skriver Financial Times.

Det var inför ett franskt-brittiskt toppmöte som finansministern varnade för att de bilaterala förbindelserna kunde förändras abrupt i händelse av en ”Brexit”. Dessutom skulle nya handelshinder skapas.

Enligt Macron skulle ett brittiskt utträde kullkasta ett bilateralt avtal som tillåter Storbritannien att genomföra gränskontroller och hålla oönskade migranter på den franska sidan av Engelska kanalen.

I en intervju med Financial Times säger ekonomiministern att han förväntar sig att finansarbetare i London flyttar till Frankrike när deras institutioner förlorat de ”passrättigheter” som tillåter dem att verka i EU.

- Den dagen den här relationen bryts upp kommer migranter inte längre vara i Calais och det finansiella passet skulle fungera mindre bra, säger Emmanuel Macron till tidningen.

Den brittiske premiärministern David Cameron anklagades för skrämselpropaganda av konservativa EU-skeptiker när han sa att ’’djungellägret’’ i Calais kunde komma att flytta över kanalen. Nu bekräftar en ledande fransk minister att det kan inträffa, skriver Financial Times.

Per Tolgraven

Premiumnyheter

Aktuellt inom