Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Elgrossisten slår i taket

2016-03-08 21:00

Malmbergs Elektriska har haft vind i seglen och levererat ytterligare ett rekordår. På nuvarande nivåer är dock värderingen inte tillräckligt förlåtande.

Innevarande år finns tillväxt att hämta från den nya webbshopen som görs tillgänglig för kunderna inom någon månad. Lägg därtill etablering av ytterligare några butiker, och det är lätt att landa i en väldigt positiv slutsats gällande aktiens framtid. Men bolagets framfart senaste åren ger, kontraintuitivt nog, skäl för eftertanke hos investerare. Före finanskrisen 2008 levererade bolaget en rörelsemarginal kring 10 procent. Denna har alltså kraftigt förbättrats. Men att marginalexpansionen ska fortsätta i samma takt är inte troligt för grossisten Malmbergs. En hållbar rörelsemarginal ligger rimligen i spannet 12–15 procent, något som talar för att en kontraktion snarare ligger i korten.

Ett annat orosmoln som hägrar är inköpen från Kina, som påverkas negativt av kronans försvagning mot dollarn. Imponerande nog kunde dock Malmbergs såväl i fjol som under 2014 stå emot effekterna av valutamotvinden. Hittills har bolaget lyckats förskjuta effekterna av den försvagade kronan på leverantörerna, som gått med på att sänka inköpspriserna. Leverantörernas uthållighet har dock ett utgångsdatum, vilket slutligen kommer påverka Malmbergs negativt. På risksidan finns även bolagets närvaro på den norska marknaden som visat svagare konjunktur i oljerasets spår.

Värderingsmässigt framstår Malmbergs, efter de senaste årens kursrusning, som full­värderad. Resultatutvecklingen efter finanskrisen överstiger en hållbar trendlinje, varvid stagnering är en tidsfråga. Med en uppressad värdering på p/e 17 för innevarande år finns det helt enkelt inte något utrymme för bakslag. Verksamheten följer cykliska mönster, vilket aktiemarknaden inte reserverar för. Vi gillar bolaget, men är måttligt intresserade av aktien på nuvarande nivåer. Rekommendationen blir därför att avvakta.

Daniel Carlsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom