En gruvlig resa går mot sitt slut

Stukade verkstadsbolaget Sandvik är totalt uträknat på börsen. Då bjuds det på ett riktigt bra läge för långsiktiga investerare att stiga på.

Om de mer kortsiktiga spekulanternas nyckel till framgång på börsen är att följa trenden är de mer långsiktiga investerarnas nyckel till framgång att vara contrarian, att våga gå emot strömmen. Bra utgångspunkter är att titta närmare på aktier med få köprekommendationer och många säljrekommendationer, analytikernas hatobjekt, samt aktier som utvecklats dåligt och/eller värderas lågt, aktier som peststämplats av investerarna. Den pessimism som till en början ofta är motiverad tenderar till slut att bli överdriven när tillfälliga problem extrapoleras alltför långt fram i tiden. När värderingen väl pressats ner rejält behövs ofta inte mycket för att aktierna ska vända upp kraftigt.

Ett par lyckade exempel på denna ”motvallsstrategi” bland storbolagen var köprekommendationerna i Husqvarna och Securitas i början av fjolåret – båda aktierna har sedan dess utvecklats riktigt starkt. Mindre lyckat blev inhoppet i Volvo i början av juni där vi var för tidiga på bollen. Aktien är ner 3 procent på en börs som stigit 5 procent. Dåligt, men ingen katastrof. Och det är väl lite modellen – riktigt bra avkastning när man träffar rätt, medioker eller bara svagt negativ avkastning när man har fel. Nyckeln är att undvika de mest riskabla fallen med omfattande problem och en svag balansräkning samt att verkligen ha tålamod att invänta en attraktiv värdering.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets