”Eniro-konverter nappar först”

2017-04-19 22:00

Ännu en vecka i trendlöst territorium. Stundande rapportperiod lär bjuda på möjligheter till ändrat sentiment. Geopolitisk oro klättrar åter högt upp på dagordningen efter beskedet om att Storbritanniens premiärminister Theresa May vill utlysa nyval.

– Det stärker ju inte britternas kort i förhandlingarna med EU. Och det handlar inte om en ny omröstning kring Brexit. Påverkan på börsen bör bli begränsad, säger en som firade påsk på Hongkongön.

En rutinerad räv ger inte mycket för börsen i dagsläget.

– Jag tror inte många investerare i dag kan stava till margin of safety. Allt, ta mig f-n allt, värderas upp alldeles för mycket på dagens börs. Överbelånade skräpbolag, illikvida mikrobolag, högriskbolag med en produkt, bolag som omsätter mindre än mitt majblommesäljande barnbarn. Några enstaka bolag kommer att lyckas försvara den höga värderingen, men att de som grupp ska leva upp till de inprisade förväntningarna? Glöm det.

Konsortiet Abecede, med Carl-Henrik Svanberg, Mats Paulsson, Bert Nordberg, Bruce Grant och Erik Selin, som försöker rädda Northland Resources och som har köpt tillgångarna i gruvan Kaunisvaara, tror att gruvan kan bli lönsam och talar om att en räddning kan vara nära. Men det är långt ifrån klart.

– Det är en väldigt komplicerad transaktion, där man ska göra upp med konkursförvaltare och fordringsägare. Det är koncessions­frågor inblandade och så måste du hitta pengar. Riktiga pengar. Det räcker inte med de där tjänstemännen, säger en sjuhålsrunda på Falsterbo golfklubb som gick ett antal slag över handikapp.

– Anders Sundström kämpar hårt för att få ihop det. Om någon lyckas så är det han. Men det är ytterst tveksamt om de kommer i gång inom ett år som de hävdar, tillägger golfspelaren.

Eniro pustar ut ett tag efter att bankerna gått med på att skriva av lån. Men ännu råder osäkerhet på om hela lösningen går i lås.

– Björnsson och gänget tror att de får med sig konvertibelägarna. Där finns typer som Lill-Tedde Jeansson och såna. De är proffs och vet att de inte har mycket att förlora på en uppgörelse. Preffägarna är svårare att få med, säger en Djursholmsvilla som just fått sin splitternya robotgräsklippare stulen.

Järnhandlaren Swedol kom med ännu en stark försäljningssiffra i veckan. En vårmurkelstuvning på Riche räknar med att aktien har mer att ge.

– Swedol har riktigt bra försäljningsmomentum samtidigt som lönsamheten pekar åt rätt håll och har en bra bit kvar till tidigare toppnivåer. Prognoshöjningar ligger i korten, och då är aktien riktigt billig. Nettoskulden från Grolls-förvärvet betas samtidigt av i rask takt, vilket öppnar för nya affärer, säger en som ligger lång.

Nu är det bäst att Golvets vänner håller i sig, men faktum är att det finns investerare som tror på det till synes hopplösa bolaget Tradedoubler.

– Franska huvudägaren Reworlds aktie har rusat över 50 procent de senaste månaderna. Tradedoublers bokslut visade samtidigt på en klart positiv resultattrend. När bolaget når tillväxt igen i Q2 eller Q3 blir det åka av, säger en som tillbringar mer tid i SAS Lounge på Kastrup än med barnen.

Slår fransmännen till med ett bud innan dess?

Vad var det de sa?

Investeraren: En contrarian-investerare på väg till SEB Enskildas klassiska seminarium i Köpenhamn i januari slog ett ordentligt slag för börsens kanske minst populär investmentbolag: Kinnevik. Det blev en bra trade; knappt 20 procent på drygt tre månader.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom