Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Ett ovanligt viktigt nummer

2017-07-04 22:00
Affärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin.

Denna specialutgåva är ett ovanligt nummer av Affärsvärlden: ett magnifikt reportage i 16 kapitel om samhället, ekonomin och politiken av journalisten, författaren och Affärsvärldens tidigare chefredaktör Ronald Fagerfjäll.

År 1996 skrev Ronald Fagerfjäll ett liknande lång­reportage för Affärsvärlden. Då som nu handlade texten om förändring. En helt ny värld var titeln, och de tre stora frågorna var globaliseringen, informationstekniken och liberaliseringen. Nu, 21 år senare, är informationstekniken mer betydelsefull än nog de mest rosenskimrande optimisterna hoppades på. Då fanns inte Google och Facebook. Amazon var nystartat och Apple befann sig i en djup kris. I dag är dessa bolag fyra av världens fem största företag, i börsvärde mätt. Men något Utopia skapades inte av the world wide web. Även de mest autokratiska regimer har förlorat sitt informationsmonopol, men aldrig har en lögn spridits så fort som nu.

Globaliseringen och liberaliseringen slog igenom med full kraft, men hotas nu för första gången sedan murens fall på allvar av en motreaktion av populism, vetenskaps­förakt och starka män. Ronald Fagerfjäll kallar det vola­tilitetens värld, en komplex värld som vid en snabb blick kan tyckas vara på väg mot mörkare tider, men vid en närmare granskning bjuder på betydligt mer ljus än mörker. Som han skriver: ”Hur man än vrider och vänder på saken framstår nog nationalismens och protektionismens håvor för de yngsta som torftiga. Reaktionens tid varar inte för evigt”.

Trevlig läsning!

Öppet hela sommaren

Affarsvarlden.se bevakar börsen och ekonomin som vanligt hela sommaren – givetvis inklusive rapportperioden i slutet av juli. Nästa nummer av Affärsvärldens magasin kommer ut den 16 augusti.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom