Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Europafonder åter i ropet

2013-03-19 21:00
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Europafonder lockar åter investerarna. Men var selektiv. Det gäller att välja fonder som investerar i rätt länder och som väljer rätt sorts bolag.

Aktiemarknaderna i Europa har stigit sedan i höstas. Utvecklingen har delvis drivits av att många institutionella investerare, som efter finanskrisen var underviktade mot europeiska bolag, har börjat vikta upp dessa i sina portföljer.

– Europa är helt klart intressant som placeringsalternativ på grund av att bolagen har en relativt lägre värdering än i många andra regioner. Jämför man ett europeiskt bolag med ett motsvarande amerikanskt värderas vinsten i det europeiska bolaget betydligt lägre, säger Marcus Ehrenpreis, vd för Fondmarknaden.se.

Samtidigt har södra Europa fortfarande stora problem med tillväxten och riskerna har ingalunda minskat. De stora budgetunderskotten och statsskulderna finns kvar och det kommer krävas åtskilliga år av åtstramningar för att komma ur situationen.

– En nyckel för att södra Europa ska återhämta sig och få i gång tillväxten är att de ökar konkurrenskraften i sin industri. Den höga arbetslösheten kan skapa social oro och splittring, vilket vi ser som en risk, säger Marcus Ehrenpreis.

Om världsekonomin däremot fortsätter att återhämta sig kommer Europas exportindustri, och framför allt Tyskland, att gynnas.

Marcus Ehrenpreis ser därför möjligheter både för småbolagsfonder och fonder som placerar i stora stabila bolag. Avgörande är att hitta duktiga förvaltare inom respektive kategori. Som exempel på framgångsrika nämner Ehrenpreis CB Fonder, som placerar i en koncentrerad portfölj med inriktning på stora bolag.

– Danske Invest och Odin har varit framgångsrika inom placeringar i småbolag.

Då förutsättningarna skiljer sig så kraftigt mellan olika delar av Europa menar Nordnets sparekonom Günther Mårder att man måste vara mer selektiv än normalt vid Europainvesteringar.

– De 500 mest handlade bolagen i Europa är just nu högt värderade med ett p/e-tal strax under 20 till följd av vinstnedgångarna. Av det skälet ser jag ingen anledning att springa och köpa Europafonder rent generellt, säger han.

Hans blickar går snarare mot en annan del av kontinenten.

– Jag väljer Östeuropafonder om jag söker intressanta investeringar i Europa just nu. Förvaltare som vågar avvika från index och även investera i mindre bolag tillhör mina favoriter, säger han.

Det är ofta enda möjligheten att kunna slå index för den berörda marknaden, och därmed också det enda skälet att inte köpa en indexfond.

Även om aktiemarknaderna i Europa har andats ut de senaste månaderna är det enligt Günther Mårder något som ökar risken för negativa överraskningar. Och han blir förvånad om det inte skakar till igen under året.

Hur intressant är Europa som placeringsalternativ jämfört med andra regioner?

– Valda delar, främst i östra Europa, är intressanta och står sig väl i jämförelsen med andra tillväxtmarknader. Norra Europa är intressant om man söker mer stabilitet och Sydeuropa är intressant för den spekulative. Men överlag tycker jag att det finns mer intressanta alternativ när vi beaktar både avkastningspotential och risk. Ryssland är ett sådant exempel om man står beredd att ta en del risk, säger Mårder.

Karin Anrell

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom