Farligt valutaspel

FÖR PRENUMERANTER. Sverige övergav fast växelkurs under fastighets- och bankkrisens 1992. Sedan dess har den svenska kronans kurs i praktiken flutit fritt.

I grafen visas KIX, ett valutaindex där den svenska kronan, SEK, ställs mot en valutakorg som omviktas årligen för att spegla de svenska handelsflödena med utlandet över tid. KIX fångar därmed bland annat upp den ökade betydelsen av tillväxtekonomier, där exempelvis Kina i år gick om USA som den näst högsta vikten efter Tyskland.

Nu rör sig KIX snabbt högre då kronan försvagas brett med en kraft som inte setts sedan finanskrisåret 2008, och dessförinnan efter den spruckna it-bubblan våren 2000. En del av bränslet till den pågående kronförsvagningen har varit Riksbankens signaler att den första höjningen av Sveriges negativa styrränta flyttas framåt i tiden. Denna förlängning av en ultralätt penningpolitik sker i brinnande högkonjunktur och internationella ränteplacerare söker sig hellre mot exempelvis USA, vars centralbank Federal Reserve redan hunnit höja styrräntan sex gånger till dagens intervall på 1,5–1,75 procent.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här