Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Färre fick mer under 2018

2019-01-30 18:00

Europeiska riskkapitalbolag investerade 190 miljarder kronor 2018. Men i Sverige var det två exits som lämnade starkast avtryck.

Det amerikanska bolaget Snowflake grundades 2014 och tog i oktober förra året in strax över 4 miljarder kronor. Snowflake säljer molnbaserad datalagring och bolaget konkurrerar med it-jättar som Oracle, Amazon och Google. Investeringsrundan leddes av Sequoia Capital, en av världens tyngsta riskkapitalinvesterare, och intresset var enormt.

– Vi hade kunnat ta in ännu mer kapital, intresset på Sand Hill Road för att delta (känd address för riskkapitalbolag i Silicon Valley, reds anm) var väldigt stort, säger Snowflakes svenska marknadschef Denise Persson.

Det var årets andra runda, totalt reste Snowflake drygt 6,3 miljarder kronor under 2018.

– Vi ska fortsätta vår globala expansion, i år kommer vi att etablera oss i 25 nya länder. För att kunna fortsätta ligga i framkant med vår produkt måste vi också investera tungt i forskning och utveckling, säger Denise Persson.

Förra året var ett toppår för såväl globalt som amerikanskt riskkapital, visar data från PwC och analysfirman CB Insights. Sammanlagt investerades 95,5 miljarder dollar, motsvarande 866 miljarder kronor i USA, den högsta nivån sedan år 2000. Globalt ökade investerat kapital med 21 procent till 1 900 miljarder dollar.

Antalet investeringsrundor ökade inte i samma takt, men de så kallade megarundorna, där bolag tar in mer än 100 miljoner dollar, 900 miljoner kronor, blev fler. Färre fick mer, med andra ord.

– En förklaring är att det egentligen bara finns två digitala distributionskanaler, Facebook och Google, så konkurrensen blir otroligt svår. Det krävs helt enkelt mer kapital än tidigare för att skala en ny produkt, säger Carl Fritjofsson som ansvarar för svenska Creandums San Francisco-kontor.

– Ovanpå det så finns det otroligt mycket pengar på marknaden, som personerna bakom gärna vill investera i snabbväxande startup-bolag.

För Creandum, som backat såväl Spotify som Izettle, blev 2018 ett drömår. Spotify noterades i oktober på börsen i New York, och Izettle köptes upp av Paypal. Dessa exits ses även som bevis på att Europa kan konkurrera med Silicon Valley och de stärker Sveriges ledande roll inom fintech.

– När det gäller fintech börjar många trender i Europa och sedan kommer de hit till USA, säger Carl Fritjofsson.

Svenska exits gjorde avtryck

I Europa följde riskkapitalmarknaderna under 2018 samma mönster som i USA. Sammanlagt ökade investerat kapital till 21 miljarder dollar, cirka 190 miljarder kronor, jämfört med 18 året innan. Antalet rundor minskade något.

– Aktiviteten på den svenska marknaden har varit fortsatt hög, och även här är rundorna färre men värre, säger Sara Resvik, investeringsansvarig på Industrifonden.

Det som främst gjorde året minnesvärt för svenska investerarna var dock exit-marknaden.

– Spotify och Izettle påverkar hela ekosystemet i positiv bemärkelse. Vi får fler och starkare affärsänglar samt duktiga tidigare anställda på dessa bolag som startar nya intressanta bolag, säger Sara Resvik.

Industrifonden har under året gjort nyinvesteringar, inom bland annat ai.

– Andra spännande områden är fintech, digital health och iot, där vi aktivt letar efter investeringar. Men bolagsvärderingarna är högre än på länge, vilket gör att vi ofta tackar nej, säger Sara Resvik.

Artificiell intelligens och maskininlärning var ett återkommande tema även globalt.

– I stort sett alla nya techbolag har en idé som på något sätt inkluderar ai och maskininlärning, säger Carl Fritjofsson.

Året innan var kryptovalutor i fokus, men den utvecklingen har kommit av sig.

– Det som fortfarande är intressant är tekniken bakom, blockchain. Det finns gott om idéer om hur den kan användas, problemet är att kommersialisera tekniken, säger Carl Fritjofsson.

Under 2018 ökade investeringarna inom ai, fintech och digital health påtagligt, både i USA och globalt.

Dags att syna korten för hajpade techbolag

Det är upp till bevis för flera hajpade techbolag, samtidigt som en försvagad världsekonomi väntas dämpa tillgången på kapital. Det gör att utvecklingen på riskkapitalmarknaden kan gå åt båda hållen under 2019.

Uber, Pinterest, Airbnb, Lyft och Slack är alla Silicon Valley-bolag uppbackade med riskkapital som i år väntas gå till börsen.

– Det är upp till bevis nu. Det finns en risk att marknaden inte tycker att bolagen motsvarar sina privata skyhöga värderingar, säger Carl Fritjofsson på Creandum.

Flera av Silicon Valleys uppskalade startup-företag har levt länge på riskkapital, och investerare vill ha utdelning.

För Sverige och resten av Europa gav förra årets notering av Spotify samt Paypals förvärv av Izettle riskkapitalmarknaden ett lyft. I år väntas en viss inbromsning.

– En försvagning i ekonomin som helhet kommer att göra att det blir svårare att resa pengar överlag, det kommer ta längre tid. Samtidigt fortsätter sannolikt trenden med färre men större finansieringsrundor, säger Sara Resvik på Industrifonden.

Noteringslandskapet är dock, enligt henne, fortsatt gynnsamt för många branscher.

Sten Tärnbro, analytiker på Swedish Private Equity & Venture Capital Association (SVCA), tror att vi kommer att se mer riskkapital från industriella investerare under 2019.

– Det är en trend vi sett över längre tid, att andra typer av investerare utöver VC-fonderna intresserar sig för techbolag. Det kan vara industriella investerare via så kallat corporate venture capital, men även pe-fonder som investerar i bolag som tidigare haft VC-backning, säger han.

Margaretha Levander

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom