Fel läge i cyklisk aktie

Pappersmassaproducenten Rottneros har medvind och bolagets vinst är rekordhög. Makroriskerna de närmaste åren får ändå Affärsvärlden att trycka på säljknappen.

Rottneros konjunkturkänslighet är något av en klassiker på börsen. Aktiekursen och bolagets vinster har beskrivits som en kork som guppar på konjunkturhavets vågor. En gammal regel har varit att köpa aktien när vinstmultiplarna är höga och sälja när de är låga, med förhoppningen om att pricka rätt och hoppa på när ekonomin bottnar och sälja på konjunkturtoppen.

Konjunkturkänsligheten gäller pappersmassa, som Rottneros producerar vid sina bruk i Vallvik och Rottneros, i allmänhet, och avsalumarknaden, där bolaget verkar, i synnerhet. Ungefär två tredjedelar av världens pappersmassa produceras av integrerade pappers- och kartongbruk, vilket gör att det i första hand är den tredjedel som utgörs av avsalumassa som påverkas när efterfrågan förändras. Rottneros är också i makroekonomins händer i ett annat avseende – med merparten av kostnaderna i kronor och intäkterna i dollar är bolaget starkt beroende av valutakursförändringar.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco