Firman som tappade stinget

Getinge var börsens gunstling i 20 år. Föga anade ­placerarna att verksamheten i USA var gravt vanskött, något som har kostat aktieägarna 10 miljarder kronor.

Från börsnoteringen 1993 fram till för två år sedan gjorde Getinge en tillväxtresa med få motstycken i Sverige. Börsvärdet ökade från en halv miljard till som mest närmare 60 miljarder kronor. Men så dök ett orosmoln upp på den dittills klarblå Hallandshimlen i form av en vinstvarning för det första kvartalet 2012.

Medicinteknikbolaget hade i många år alltid lagt stor vikt vid sin kommunikation med marknaden och framgångsrikt guidat analytikerkåren. Sällan hade placerarna blivit besvikna. Så plötsligt kungjordes att rörelsevinsten skulle hamna i nivå med föregående års resultat. Den vinsttillväxt som aktiemarknaden hade skämts bort med, och vant sig vid, var försvunnen. Därtill var försäljningstillväxten svagare än vad analytikerna hade räknat med. Aktien sjönk visserligen med 5,3 procent på beskedet. Men en gång är ingen gång. Den negativa nyheten räckte inte för att investerarna skulle tappa tron och redan under sommaren började kursen ticka uppåt igen.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco