Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Fler avknoppningar i ABB”

2019-03-13 18:00

BÖRSGOLVET.

Golvets vänner hade glatt sig åt lugn och ro efter en intensiv rapportsäsong. Men makroläget oroar.

– Det är lite läskigt nu. Börsen öppnar ned varje dag och sen trycks den upp på eftermiddagen. Det verkar finnas en större stress på uppsidan än nedsidan, säger en vårskridskoåkare på Drevviken i helgen.

Bolagsmässigt ligger stor oro just nu på bankerna och deras penningtvättsskandaler. Men Swedbanks aktie kommer att återhämta sig på börsen efter kursslakten den 20 februari, säger en halstrad lax med fänkålspuré.

– Den föll ju från 210 kronor till 165 och nu kommer den igen.

Den sötstarka kycklingen Dakgangjeong sätter nästan jordnötter i halsen.

– Ah, det är fortfarande en bit kvar, 174 spänn går knappast under rubriken återhämtning. Det lär dröja innan den är tillbaka i 210.

En av börsens svängdörrar CVC Capital är aktivare än på länge. Utöver ett återköp av Ahlsell, som de satte på Stockholmsbörsen i slutet av oktober 2016, är de på gång med att sätta ännu ett bolag på börsen, ÅR Packaging Group. Och det kommer fler börsdebutanter, lovar en Ray Ban Clubmaster Classic utanför Sturehof.

– Snart kommer också K2a Fastigheter att noteras. De har en hel del Stockholms­exponering. Men de sprider också riskerna med bostäder i andra universitetsstäder i Sverige.

Avknoppningar har blivit en trend på Stockholmsbörsen. Och den håller i sig under 2019, säger en erfaren minglare i Cadierbaren och radar upp ett par välkända exempel.

– Atlas har delats ut i Epiroc, Professionella delas ut i Electrolux. Det kommer fler avknoppningar. Inom kort delar man ut Robots eller något annat i ABB.

En espresso Martini med stark intuition spår ytterligare en avknoppning.

– Sandvik har ju kapitalmarknadsdag om ett par månader. Då berättar de att de sätter SMT på börsen.

Var ska man lägga pengarna då? Minglaren är säker på sin sak.

– Det verkar som att marknaden tycker att det är döda pengar i ABB. Börsen har kollapsat och kommit tillbaka, men inte ABB. Det finns en stor uppsida i aktien.

Ett tennis-bracelet från Maria Nilsdotter håller med.

– Försäljningen av Power Grids har ju inbringat mycket pengar och de kommer redan om ett år, 2020. Så det finns en begränsad nedsida i ABB även om nyheten kanske var fjolårets största antiklimax för Gardell.

Några mil norr om finanskvarteren i Stockholms innerstad rusar en kunnig Thomas Pink-slips in i SAS-loungen på Arlanda och varnar tillkommande medresenärer för vårdsektorn.

– Många investerare har försökt ta skydd i vårdbolagen, men det är en dum idé. Nu börjar storägarna sälja ut. Placeringen i Humana förra veckan var bara början. De bolag som har satts på börsen av riskkapitalister har fortfarande en del pe-ägande i sig. De tar snart hem vinsten.

Det är lite som för bettingbolagen, säger en Longchamp-väska på väg till Malta.

– Det är ju politisk risk i båda sektorerna. Många vill inte äga bolagen på grund av risken. Nästa billiga bolag up for grabs är det sargade Global Gaming.

Läge att kamma hem storvinsten.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom