Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Fonden har överlevt alla kriser”

2019-03-13 18:00
Vegard Søraunet förvaltar Odin Norden.

Vegard Søraunet, som förvaltar Odin Norden, diskuterar sin syn på storbankerna, fondens nyaste innehav och de länder som har bolag med bäst kvalitet.

Detta är er äldsta fond, visst?

– Ja, Odin Norden är vår signaturfond som har funnits med sedan starten 1990. Fonden har överlevt Irak-kriget, den norska bankkrisen, Asienkrisen, dotcom-bubblan, globala finanskrisen och eurokrisen, och gett en avkastning på 13,6 procent per år sedan start. Fonden förvaltas enligt vår investeringsfilosofi Odin-modellen och vi ser fortsatta goda utsikter för de nordiska företagen. Sverige och Danmark är de länder i Norden som har företag med bäst kvalitet, sett till avkastning på kapital samt lönsam tillväxt, och därför är mellan 70 och 80 procent av fonden investerade på dessa två marknader. Fonden är mer populär för våra kunder i Norge än för våra svenska kunder som hellre investerar i vår Sverigefond. Det beror nog på att den norska marknaden har en mycket snävare sektorfördelning.

Sportklädesbolaget XXL har haft det motigt på börsen, men där har ni ökat ert innehav på senare tid.

– Ja, vi köpte en position lite för tidigt, men när vinstvarningen kom i december köpte vi mer och sedan ännu lite till efter nyår. Nu äger vi ungefär 8,3 procent av XXL. Om man inte måste äga retail kanske man bör avstå, men förra årets problem gör dock att många ställer sig frågande till deras affärsmodell. Men vi gillar deras multikanalstrategi, kostnadsfokus och vinnande kultur.

Ett av era nyaste innehav är det danska mjukvarubolaget Simcorp. Vad är caset där?

– Det är en av tre globala aktörer inom mjukvara som riktar in sig mot fondförvaltare och pensionsjättar. De erbjuder ett helt integrerat system och har dessutom höga marginaler. De hade svagare orderingång under tredje kvartalet som gjorde att aktien kom ner från 600 till 400 kronor och då köpte vi in oss i detta kvalitetsbolag. De går nu från att ha haft en stor marknadsandel i Norden till att bli större i Storbritannien och USA. Kvalitetsbolag prissätts ofta högre med tiden.

Varför har ni investerat i norska Atea?

– Precis som Dustin säljer de datorrelaterade produkter, tillbehör och konsulttjänster i Norge, Sverige, Finland och Danmark. Det är i grunden en affär med låga marginaler, men Atea växer inom servicesidan där det finns högre marginaler och är dessutom distributör till Microsoft och Apple. Dustin fokuserar framför allt på små- och medelstora företag medan Atea riktar in sig mer mot offentliga verksamheter med ganska komplicerade anbudsprocesser, och de ligger i framkant vad gäller att hantera komplicerade byråkratiska processer.

Flera nordiska storbanker är i blåsväder, men ni äger S-banken. Varför då?

– Vi har länge haft en negativ syn på storbankerna till skillnad från många andra förvaltare med mycket bank i sina portföljer. Bristen på lönsam tillväxt är det stora problemet. S-banken däremot är en liten bank i förhållande till de stora. I Norge har banken två procents marknadsandel, den är delvis ägd av Altor och växer inom nya segment såsom försäkringar, företagsmarknad och placeringar. Vi tror att de kan öka vinsten med 10 procent årligen, som också är deras långsiktiga mål. S-banken hämtar kunder från flera banker, de är långt framme inom teknologi och jag tror att S-banken, med sin lågprisstrategi, också kommer att växa inom bolån.

Vegard Søraunet

Förvaltar: Odin Norden.

Förvaltat kapital: 11,5 miljarder svenska kronor.

Utveckling i år: +17,3 procent.

Utveckling de tre senaste åren: +28,2 procent.

Helene Rothstein

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom