Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fortsatt feta vinster

2011-11-22 21:00

Fettproducenten Aarhus Karlshamn ökar försäljningen av specialprodukter. Bolaget är på rätt väg och nästa år blir råvarupriserna lägre. Aktien är köpvärd.

Vinnarna på börsen är lätt räknade. Specialfettillverkaren Aarhus Karlshamn ligger inte på plus, men har ändå med ett kurstapp på 10 procent klarat sig hyggligt i år. Affärsvärlden har länge varit positiv till aktien och rekommenderade senast köp av aktien i september förra året. Sedan dess har aktiekursen stigit 15 procent samtidigt som börsen backat 8 procent.

Aarhus Karlshamn är världsledande inom det som kallas för specialfetter, i huvudsak olika produkter baserade på vegetabiliska fetter som raps-, solros-, oliv-, palm- och kokosolja. Bolaget tillverkar allt från vanlig matolja till hudkrämer. Verksamheten är indelad i tre affärsområden. Störst är Food Ingredients, som säljer till livsmedelsindustrin, bagerier och restauranger, och svarade för ungefär 60 procent av bolagets totala försäljning om 14 miljarder kronor år 2010 samt halva rörelseresultatet på drygt 800 miljoner. En trigger för tillväxten är ökat fokus på nyttiga fetter. Sverige ligger långt framme på det området, medan det i länder som Storbritannien och USA fortfarande används betydligt mer transfetter. Det är en anledning till sommarens förvärv av amerikanska Golden Foods/Golden Brands som har 160 anställda och omsatte 120 miljoner dollar under förra året. Aarhus Karlshamn hade redan en mindre verksamhet i USA, men nu väntas den amerikanska andelen av försäljningen öka betydligt. Förvärvet väntas bidra till Aarhus Karlshamns resultat från januari 2012.

Näst största affärsområdet är Chocolate & Confectionery Fats, vilket svarade för nästan 40 procent av rörelseresultatet och 30 procent av fjolårets försäljning. Storsäljare är CBE, Cocoa Butter Equivalent, en ersättning för kakaosmör gjord av sheanötter. Produkten är billigare än originalet och efterfrågan styrs till stor del av prisutvecklingen för kakaosmör. Ju dyrare detta blir desto större utsikter att Aarhus Karlshamn får sälja mer CBE.

Minstingen är Technical Products & Feed, där det bland annat produceras fettsyror. Dessa används ­ibland annat till tillverkning av plast, tvål och stearinljus. Inom affärsområdet tillverkas också smörjmedel och glycerin som används till kosmetika.

Blir det riktigt dåliga tider är inte ens Aarhus Karlshamn opåverkat. I bistra tider dras det ner på restaurangbesök, men samtidigt kanske behovet att trösta sig med en chokladbit eller ett maffigt bakverk öka. På plussidan finns att råvarupriserna minskar. Under de första nio månaderna i år har råvarupriserna sjunkit, vilket påverkar kassaflödet positivt troligen med start redan under fjärde kvartalet i år, och med säkerhet under första halvåret 2012. Detta då Aarhus Karlshamn har för vana att terminssäkra inköpen av exempelvis palmolja för att säkerställa marginalerna.

Planen som Aarhus Karlshamns vd Arne Frank lanserade vid kapitalmarknadsdagen i november förra året rullar på. Genom förvärv, ökad organisk tillväxt och förbättrad produktivitet ska rörelseresultatet, bortsett från valuta­effekter, fördubblas under de kommande 4–6 åren. Det betyder en genomsnittlig tillväxt på 15 procent.

Kanske är det de historiskt stora svängningarna i resultatet från kvartal till kvartal som avspeglas i den försiktiga värderingen. Sett till vår vinstprognos för innevarande år handlas aktien till p/e 12 vilket väntas minska till 10 för år 2012. Det är inte dyrt. Dessutom är bolaget en stabil utdelare med en direktavkastning på runt 3 procent. Nettoskuldsättningen har minskat från 5,1 miljarder kronor i december 2008 till 3,6 miljarder per sista september i år och soliditeten ligger stadigt på 34 procent.

Vi ser ingen anledning av byta fot utan behåller vår köprekommendation för Aarhus Karlshamn. Aktien har alla möjligheter att fortsätta vara en vinnare både i relativa och absoluta termer. Riktkursen på ett års sikt höjs från 179 till 205 kronor.

Agnetha Jönsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom