Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fynda bland förlorarna

2019-01-09 18:00

Affärsvärlden synar aktierna som tappat mest på Stockholmsbörsen de senaste fem åren.

Att försöka fånga ”fallande knivar” på börsen kan ofta vara en riskabel strategi, men när den väl lyckas kan utdelningen samtidigt bli riktigt bra. Denna vecka listar Affärsvärlden aktierna på Stockholmsbörsen som tappat mest under de senaste fem åren, men där börsvärdet ännu överstiger 1 miljard kronor.

Slående är att det är relativt storbolagstätt på listan. H&M och Getinge är allra sämst, med tapp på över 50 procent. Men även storbolag som Telia, SKF, Kinnevik och SSAB har varit besvikelser.

Inslaget av konsumentvarurelaterade förlorare är tydligt. Utöver nämnda H&M finns även Qliro, Itab (utrustning till handeln), Kappahl, Mekonomen, Clas Ohlson, Byggmax, Nobia och Oriflame.

Bland Affärsvärlden-favoriterna på listan märks bland annat investeringsbolaget Ratos, där ÅF:s tidigare vd Jonas Wiström håller på att städa upp i portföljen. Aktien ingår i Nordiska Värdeportföljen inom ramen för Affärsvärlden Analys+. Tesen är att Ratos handlas med en tydlig substansrabatt.

Mekonomen köprekommenderades i höstas i tidningen (nr 40/2018) och tog nyligen plats i Avkastningsportföljen. Efter ett vettigt storförvärv har aktien fallit kraftigt, vilket skapat ett bra köpläge. Värderingen är historiskt låg, intäkterna konjunkturokänsliga och bilfixarkedjan har nu intressanta tillväxtmöjligheter i Polen.

En annan kursförlorare som Affärsvärlden gillar är byggjätten Skanska, som fick tummen upp i en analys nyligen i nr 49/2018. Notera direktavkastningen på nära 6 procent.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom