Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Ger 200 procent”

2019-03-27 18:00
Foto: Anders Wiklund/TT

När Andra Farhad var 14 år sökte hon på Google om hur man kunde bli rik. Det var då hon kom i kontakt med ord som aktier.

– Jag började läsa alla böcker jag kunde komma över om aktier samt allt som fanns att läsa på nätet. När jag väl bestämt mig för något så kan inget stoppa mig, säger hon.

Därefter startade Andra Farhad ett instagramkonto med fokus på investeringar. Kontot Börshajen har numera 32 000 följare och riktar sig mot såväl proffs som nybörjare. Med tiden har hon utvecklat event och olika typer av utbildningar. ”Hajen” handlar inte bara om att lära ut, utan också att själv få svar på sina egna frågor om ekonomi, olika bolag och olika typer av investeringar, även de som finns utanför börsen.

Det var i takt med att följarantalet på instagram ökade som hon märkte att det fanns ett behov av att sprida kunskap om ekonomi och sparande. Speciellt till en målgrupp som, enligt henne, avviker från de som vanligen intresserar sig för dessa frågor, nämligen unga kvinnor.

Utbildningsplattformen för sparande och investeringar har fått samma namn som instagramkontot och tanken är att privatpersoner ska få ökad kunskap för att i förlängningen kunna fatta bättre privatekonomiska beslut.

– Jag ville ge människor den hjälp som jag själv hade velat ha när jag fick intresset för investeringar och sparande, säger hon.

Andra Farhad anser att investera i aktier egentligen inte handlar om att bli rik. Det är snarare med egenskaper som tålamod och vetgirighet som man kan få sitt kapital att växa, och detta med relativt små medel.

Under uppväxten i Stockholmsförorten Fittja arbetade hennes föräldrar hårt. I hushållet fanns det sällan pengar över. Det var anledningen till att hon började spara pengar redan som nioåring. Nu, sexton år senare, har intresset för olika typer av investeringar lagt grunden för det företag som upptar hela hennes vakna tid.

– Jag och mina föräldrar brukar inte tala om min karriär, och jag är fortfarande inte helt säker på att de vet vad det är jag gör. Men mitt jobb är ett av mina största intressen.

Det var bara några år sedan Andra Farhad jobbade som simlärare på Fittjabadet. Då kunde hon senare inte ana hur stor uppmärksamhet som Börshajen skulle få, eller att hon år 2019 skulle utses till Årets svensk i kategorin ekonomi av samhällsmagasinet Fokus.

– När vardagen går snabbt är det svårt att se sig själv utifrån. Men när jag väl reflekterar över de senaste åren känner jag stolthet. Däremot är jag aldrig nöjd och vill uppnå mycket mer.

Andra Farhad säger att hon vill fortsätta att utvecklas, fortsätta lära sig nya saker.

– Börshajen tar upp 200 procent av min vakna tid, men jag försöker ändå att engagera mig i andra projekt för att hela tiden vidga vyerna. En sak som jag är mycket stolt över är att 56 procent av vår målgrupp består av kvinnor.

Nada Razooq

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom