Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Golvets bästa år hittills!

2018-12-19 18:00
Foto: Richard Drew (TT)

BÖRSGOLVET.

Vilket år! Börsen har visserligen sackat sedan i oktober, men både mäklardeskarna och corpavdelningarna runt Stureplan har gått på högvarv. Bud och avknoppningar har dragit in bonuskulor även under 2018. Det har väl vägt upp den stiltje som rått när det gäller börsintroduktioner.

Helt dött har det inte varit där heller. I april noterades Spotify på New York-börsen, vilket inte var någon nyhet för Golvets vänner. En afterwork på Strandvägen 1 hade ett helt år tidigare berättat att bolaget skulle göra en notering ”à la Google”. Mycket riktigt direktlistades aktierna och priset sattes genom köp- och säljorder på noteringsdagen.

Volvo Cars uteblivna notering var heller inte någon nyhet för vännerna. En av Golvets allra bästa vänner har envist hävdat att Håkan Samuelsson fortsätter att driva på, men att Li Shufu ännu inte fattat några beslut. Redan i juni berättade Golvetvännen att det var mycket kvar att enas om innan aktierna skulle handlas på börsen igen.

På tal om storaffärer berättade en råbiff parisienne i ett av Skånes västkustparadis under sensommaren att Christer Gardell hade en snar lösning på gång i ABB. Enligt råbiffen hade Gardell dragit igång processen och det var givet att ledningen med Ulrich Spiesshofer i spetsen skulle ge med sig om Power Grids under hösten. Och visst blev det så. I måndags blev det klart att Power Grids säljs till japanska Hitachi.

I våras berättade en frukost på samma ställe att fastighetsbolaget Stendörren hade mycket mer att ge. Aktien hade i princip stått still sedan sommaren 2016, men snart skulle aktiemarknaden se effekten av hyreshöjningarna. Mycket riktigt, aktien har gått som en raket fram till dess att EQT lade ett bud på bolaget häromveckan.

Att Ratos är i säljartagen berättade en slät kopp kaffe på restaurang Broms i januari. Visst var det så. Bara dagar senare blev det klart att det problemtyngda investmentbolaget säljer innehavet i Jötul. Under året har Ratos även gjort sig av med sitt innehav i Gudrun Sjödén, dotterbolaget HENT har sålt Hent Eiendomsinvest och i september gick Ratos ut med att man ser över en försäljning av det norska oljeservicebolaget Aibel.

Vännerna kommer inte bara med glada nyheter. De varnar också för sådant som kan gå snett. Att kassan sinar i Starbreeze berättade en moules frites med geuze-suröl på Pressklubben redan i januari i år och tillade att flera Sverigeförvaltare varit godtrogna och både överskattat framtida kassaflöden och underskattat riskerna i bolaget. Aktien är ner över 90 procent sedan varningen.

Att Niclas Paulsson skulle till Bultens styrelse var inte heller någon nyhet för Golvets vänner. Det hade en röding med löjrom på Taverna Brillo redan berättat. Och att Anders Bouvin inte skulle bli långvarig som vd på Handelsbanken berättade en kräftskiva på Smådalarö. Att Fredrik Lundberg ville ur Ica nämnde en lövbiff på Grodan redan i våras, samtidigt som en skogsbärscharlotte från Tösse berättade att GIG skulle till Stockholmsbörsen. I januari i år berättade en söndagsflanör på Djurgården att Investor skulle köpa ytterligare aktier i Ericsson. Javisst. I mars köpte investmentbolaget nästan 20 miljoner b-aktier.

Men alla profetior har förstås inte besannats. Synsam har ännu inte kommit till börsen och ABB har inte haft tid att sälja dotterbolaget Dodge. Volvos aktieägare har ännu inte fått besked om extrautdelning och Munters har varken blivit uppköpt eller bytt vd. Men lugn. Snart börjar ett nytt börsår och något måste ju hända då också.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom