Hans bästa tid är nu

Sandviks vd Björn Rosengren omfamnas av såväl facket som aktiemarknaden och sedan han tillträdde har kursen mer än fördubblats. Men nu höjs ribban med krav på en mer långsiktig plan.

När Björn Rosengren tillträdde som vd för Sandvik den 1 november 2015 återstod en sista nedåtkörare för bolagets aktie på börsen. Efter en botten­notering i januari 2016 har resan pekat spikrakt uppåt, och efter en uppgång på 100 procent är Björn Rosengren på väg att bli en av börsens mest hyllade vd:ar. Det är lätt att tro att kursfördubblingen är Rosengrens verk allena sedan han stöpt om organisationen, dragit ned på kostnader och därmed höjt lönsamheten. I själva verket har han dels dragit nytta av det arbete som den kritiserade företrädaren Olof Faxander gjorde, dels har han haft en närmast osannolik tur med konjunkturen.

Sandviks kursresa sedan början av fjolåret kan delas upp i två delar – den första hälften motsvarar ungefär det första och andra kvartalet 2016. Den uppgången var till största del en förhoppningseffekt. Björn Rosengren var nytillträdd och likaså hans ord­förande Johan Molin, som till vardags är vd på Assa Abloy. De båda är samkörda sedan tidigare då de varit divisionschefer samtidigt på Atlas Copco. SCA-skandalerna som hade kladdat av sig på Olof Faxander var överstökade. Den sistnämnda fick ta rollen som syndabock för fyra års underprestation i aktiekursen. Nytt friskt blod i ledningen i form av ett förmodat dream team från ­Atlas var tillräckligt för att lyfta aktien.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här