Hårda placerare investerar i stål

Intresset av att placera i råvaror har tagit ordentlig fart det senaste året. Efter de mjuka råvarorna (som vete och soja) är det nu dags för en riktigt hård vara att göra entré på finansmarknaden: stål.

Stål är väl snarare en insatsvara än en råvara. Men utvecklingen har icke desto mindre varit rekordartad de senaste åren. Efterfrågan har skjutit i höjden som en följd av urbaniseringen i Kina och andra tillväxtekonomier. Inte minst stora investeringar i infrastruktur har lett till att stålbolag och gruvbolag, som producerar råvarorna för stål, har njutit av goda tider, vilket också återspeglats i kurserna för dessa aktier.

Men samtidigt är kurserna för såväl stål- som gruvbolag mer korrelerade med börsutvecklingen som helhet än den underliggande varan. För den som vill ha en ren exponering mot just stålpriset öppnar sig snart en ny möjlighet. Basmetallbörsen London Metall Exchange, LME, har redan smyglanserat sitt första stålkontrakt och i slutet av april är det dags för stål att äntra ringen på riktigt.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här