Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Högerkandidaten

2012-03-27 21:00

Magdalena Andersson har i tjugo år varit påläggskalv inom socialdemokratin. Nu är hon partiets finansministerkandidat – och påfallande lik moderaten Anders Borg i både bakgrund och åsikter.

Magdalena Andersson väger sina ord noga. Det står helt klart att Socialdemokraternas nya ekonomisk-politiska tales­person inte tänker bli Magda, som hon kallas, med hela svenska folket. Till skillnad från Mona Sahlin som blev Mona.

– Hon har sett så många ministrar bli så väldigt uthängda. Hon har en väldig respekt för att ha någon form av privat sfär runtikring sig, säger Jan Larsson som jobbat med henne men numera är kommunikationschef på Nordea.

Inte ens när det gäller sina politiska motståndare tar finansministerkandidaten i. Hon har berömt regeringens hantering av finanskrisen, och när det gäller finansminister Anders Borgs skällande på bankerna vill hon inte kommentera själva gläfsandet.

– Jag är intresserad av att höra förslag. SBAB har bolagsstämma någon gång i april. Anders Borg kunde göra något offensivt och agera för att de ska ha låga räntemarginaler, säger Magdalena Andersson när hon träffar Affärsvärlden i Socialdemokraternas riksdagskansli.

Den helstatliga banken SBAB har dock låga marginaler, vilket gör det svårt att sänka boräntorna om inte staten skjuter till mer kapital. Men det är inte aktuellt, inte ens med en framtida socialdemokratisk regering.

– Vi har inga planer på att ge kapitaltillskott till SBAB. Men SBAB skulle kunna vara offensivare än i dag och marknadsföra sig själv bättre, säger hon.

Magdalena Andersson öppnar däremot för höjda bankskatter.

– Om Anders Borg har ett bra förslag är jag absolut beredd att diskutera, säger hon.

Magdalena Andersson ger snarare intryck av att vara en korrekt ämbetsman än en toppolitiker. Så kommer hon också närmast från posten som överdirektör på Skatteverket. Men hon blev socialdemokrat redan på gymnasiet, driven av sitt rättvisepatos.

– Magda är en ganska dubbel person på sätt och vis, vilket är rätt charmigt. Hon har en tydlig professionell ämbetsmannasida. Hon är en väldigt strukturerad person, men å andra sidan finns den mer privata sidan som är lite mer busig och spontan och väldigt varmhjärtad, säger Jan Larsson.

När Magdalena Andersson var på statsrådsberedningen åt hela gänget middag hos en kollega på Reimersholme i Stockholm en varm sommarkväll. Då fick friluftsfanatikern Magdalena Andersson med dem på ett dopp i Mälaren. Hon sägs vara väldigt social och leva den socialdemokratiska devisen från valet 2006 om att alla ska med. När hon har fest hemma är det en salig blandning av konsthistoriker, näringslivsföreträdare och politiker.

– Det spelar ingen roll om de är sossar, kommunister eller moderater så länge de är goda människor i någon sorts bemärkelse, säger Jan Larsson.

Men de flesta gästerna brukar vara akademiker, liksom Magdalena Andersson själv som även växte upp i ett akademiskt hem i Uppsala.

– Hon spottar inte i glaset, säger Karin Pettersson, socialdemokrat och politisk chefredaktör på Aftonbladet, som i likhet med Magdalena Andersson har en bakgrund på finansdepartementet.

På frågan vad som skiljer hennes och moderaten Anders Borgs politik pekar hon först på vad de är ense om.

– Det som förenar oss är viljan att upprätthålla sunda statsfinanser. Det är ett ramverk som skapades under Göran Persson. Då var moderaterna emot det. Ordning och reda i statens finanser är inget som jag någonsin kommer att rucka på, säger Magdalena Andersson.

Krisen i början av 1990-talet har satt spår hos henne.

– Även jag var i New York för att träffa Moody’s och Standard & Poor’s samtidigt som budgeten presenterades i riksdagen. Det vill jag inte göra igen.

Till skillnad från Göran Persson träffade hon dock inga flinande finansvalpar utan mestadels ”ganska stabila tanter”.

Det var bråttom hela tiden, besparingspaket skulle snabbt dunkas igenom och det fanns hela tiden en oro för hur räntorna skulle gå, berättar Anna Ekström, tidigare kollega på statsrådsberedningen, numera generaldirektör för Skolverket.

– Det var väldigt tufft att skära i offentliga finanser på det sätt som gjordes då. Jag är säker på att det har präglat henne som politiker, säger Anna Ekström.

Men under detta blocköverskridande grundmål nämner Magdalena Andersson några skillnader mellan henne och Anders Borg.

– I en tid av kärva statsfinanser då man är tvungen till stora prioriteringar har de (moderaterna, Affärsvärldens anmärkning) valt att lägga väldigt mycket pengar på stora skattesänkningar med tveksam sysselsättningseffekt. Det tycker jag är en tveksam prioritering, inte minst under den akuta krisen 2008–2009. Med ett sådant tapp i BNP blir det en stor omstrukturering av näringslivet, och när man är igenom den akuta fasen växer andra företag till. Då gäller det att rusta människor för att ta jobb i de nya sektorerna.

Magdalena Andersson anser att regeringen inte borde ha skurit ner arbetsmarknadsutbildningen och Komvux. Hon vill utbilda bort arbetslösheten, främst bland ungdomar som inte har gått ut gymnasiet.

– Jag tror på mer arbetsmarknadsnära utbildningar. Jobb- och utvecklings­garantin har i dag väldigt lite innehåll. Fas 3 är en av Sveriges största arbetsgivare med 30 000 personer. Det har kommit mycket kritik på kvaliteten i fas 3.

Socialdemokraternas gamla AMS-utbildningar var inte alltid heller så lyckade. Finanspolitiska rådets ordförande Lars Calmfors sade nyligen i Svenska Dagbladet att Socialdemokraterna bara klassificerade om folk när de satte dem i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Ett problem, anser Magdalena Andersson, är också att många ungdomar utan gymnasiebetyg är skoltrötta och inte vill utbilda sig. Frågan är hur stort ansvar individen respektive staten har.

– Självklart har staten slutgiltigt ansvar för att ingen ska lämnas helt själv, men varje individ har stort ansvar att utbilda sig och göra sitt yttersta för att få ett jobb. Ingen kan gå och dra och bli försörjd. Danmark har ju lite mer krav. Det danska systemet kanske är något man kan titta på.

Magdalena Andersson tycker inte att Socialdemokraterna står för ett bidragssamhälle. Full sysselsättning gäller. Hon har lanserat ett nytt jobbskatteavdrag som skulle ge dem som har socialbidrag sänkt skatt om de tar ett jobb. I nuläget kvittas lönen mot bidraget krona för krona vilket kan göra att det inte lönar sig att kliva upp halv fyra på morgonen för att dela ut tidningar.

Hon vill riva upp de lägre arbets­givaravgifterna för ungdomar, som kostar 15 miljarder kronor, och den lägre krogmomsen, som kostar 4,5 miljarder, eftersom hon tvivlar på att de påverkar sysselsättningen.

– Om man tittar på ungdomarna är 20 procent arbetslösa och 80 procent har jobb. Regeringen har smetat ut arbetsgivaravgifterna även på dem som redan har jobb i stället för att satsa på de 20 procent som är arbetslösa.

Hur jobben ska skapas kan Magdalena Andersson inte säga, mer än att det gäller att ge förutsättningar för tillväxt. Hon påpekar också att den sänkta krogmomsen var den stora reformen i regeringens höstbudget ”Tid för ansvar”.

– Man kan undra om det är ett utslag av ironi, säger Magdalena Andersson.

Att ungdomar kräver heltidsjobb och bra arbetstider direkt i stället för att vara nöjda med att få in en fot någonstans har Magdalena Andersson inga problem med. Hon börjar tala om hela den unga generationen, men rättar sig snabbt, kanske vis av den massiva kritik hennes förre chef, den tidigare social­demokratiske finansministern Pär Nuder, fick utstå när han kallade 40-talisterna ett köttberg.

– Det är lite häftigt med ungdomar som ställer krav och har gott självförtroende. Det är inte dåligt med en del kaxiga ungdomar i en generation. Det kanske är de kaxiga ungdomarna som inte är nöjda med hur arbetslivet fungerar som startar egna företag som sedan kan växa.

Plötsligt pekar Magdalena Andersson på det hon anser är en tydlig ideologisk skillnad mellan henne och Anders Borg: försäljningen av delar av halvstatliga Svensk Bilprovning (en fråga som för övrigt inte har legat på finansminister Anders Borgs bord, utan hos andra statsråd i regeringen).

– Det är en uppenbar risk för att bolagen konkurrerar med annat än bra service.

Det är dock lättare att hitta likheter än skillnader mellan socialdemokraten Magdalena Andersson och moderaten Anders Borg. Båda är akademiker och nästan jämngamla. Båda drogs som unga till politiken för att de var intellektuellt intresserade av samhället. Båda har läst ekonomi och forskat utan att doktorera. Båda sägs anse att ekonomisk forskning ska ligga till grund för politiska beslut. Båda har jobbat i statsrådsberedningen och lyfts till toppositioner utan att ha en riksdagsplats.

Magdalena Andersson blev 1996 politiskt sakkunnig på statsrådsberedningen under dåvarande statsministern Göran Persson, som hon beundrar.

– Samtidigt som han genomförde budgetsaneringen hade han en strategi att investera genom kunskapslyftet, maxtaxa på dagis och fortsatt utbyggnad av högskolan. Han hade också en vision av det gröna folkhemmet, säger hon.

Men Magdalena Andersson ska inte driva Görans Perssons politik.

– Man måste alltid skapa politiska förslag utifrån de problem som finns nu, utifrån verkligheten 2012, säger hon utan att vilja specificera.

På statsrådsberedningen under 1990-talet jobbade Magdalena Andersson med bland andra Irene Wennemo, som nu är socialförsäkringsutredare, och ovan nämnda Anna Ekström. Första gången Andersson träffade Irene Wennemo grälade de båda en hel kväll om a-kassan. Magdalena Andersson ställde sig på högerflanken genom att hävda att det måste finnas en bortre parentes.

– Hon ansåg att man inte kunde hålla på med den här rundgången år efter år medan jag inte tyckte att man kunde pressa ut folk i socialbidrag, säger Irene Wennemo.

Kompromissen blev aktivitetsstöd.

– Hon har alltid varit så här. Det ska vara lönsamt att arbeta och man måste ställa krav på människor att försöka få jobb. Hon är väldigt långt borta från arbetstidsförkortning, säger Irene Wennemo.

När de träffades nästa gång storgrät Magdalena Andersson för att hon inte fick börja jobba på finansdepartementet. Hon skulle ha fått bli politiskt sakkunnig hos finansminister Erik Åsbrink, men denne hade svängt och i stället valt påläggskalven Jens Henriksson (numera chef för Stockholmsbörsen). Magdalena Andersson fick vara kvar på statsrådsberedningen. Hon torkade dock tårarna och bet ihop.

– Hon är extremt stryktålig. I statsrådsberedningen jobbade hon med det väldigt grabbiga gänget Pär Nuder, Janne Larsson och Lars Danielsson år efter år. Jag fattade inte hur hon stod ut. När Pär Nuder blev statsråd frågade jag hur det var. ”Det är samma tre grabbar som står utanför Göran Perssons rum och trängs för att få komma in”, sa hon, säger Irene Wennemo.

Efter åtta år på statsrådsberedningen, de sista sex som planeringschef, kom Magdalena Andersson år 2004 till sist till finansdepartementet. Efter Socialdemokraternas valförlust 2006 blev hon inrikespolitisk rådgivare till partiledaren Mona Sahlin, för att tre år senare bli överdirektör på Skatteverket.

Den 23 februari i år utsåg Socialdemokraternas nya ledare Stefan Löfven henne till partiets ekonomisk-politiska talesperson. En av konkurrenterna lär för övrigt ha varit Jens Henriksson. Men ingen är förvånad över att Magdalena Andersson gick tillbaka till politiken. Hon sägs vara ”förgiftad av politik”. Nu har Magdalena Andersson ett stort, kalt rum på Socialdemokraternas riksdagskansli i Gamla stan i Stockholm. Snart lär det slamma igen.

– Hon har en väldig ordning i huvudet och en stor oreda på kontoret. Man fick flytta på pärmar och papper för att kunna sätta sig i någon av hennes besöksstolar på statsrådsberedningen, säger Jan Larsson.

Magdalena Andersson sägs vara klipsk och jobba mycket.

– Hon är jävligt skarp när man pratar med henne. Hon är oerhört snabbtänkt och intellektuellt väldigt rustad, men hon kan också vara lite disträ, eller i alla fall ge det intrycket, säger en person som jobbat med henne.

Men hon försöker hålla helgerna fria.

– Då drar hon i väg med varm choklad på termos på skridskor och skidor. Då är det: ”Nu gör vi det här ihop med rosor på kinden”. Det är i sitt personliga förhållande hon hittar sina oaser, säger Jan Larsson.

Gillar att klättra, vandra och paddla

Ålder: 45 år.

Titel: Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.

Bor: Villa i Nacka.

Familj: Maken Richard Friberg, en son på 12 och en dotter på 10.

Utbildning: Civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm, studier i Wien och på Harvard-universitetet i USA. Oavslutad forskarutbildning vid Handelshögskolan.

Karriär: Statsrådsberedningen 1996–2004, statssekreterare på finansdepartementet 2004–2006, rådgivare till Mona Sahlin 2007–2009, överdirektör på Skatteverket 2009–2012.

Fritid: Klättring, vandring, paddling, långfärdskridskoåkning.

Fena på berg: Hon är den vännerna vänder sig till för att få tips om berg att sporta i. När Anna Ekström (tidigare kollega på statsrådsberedningen) lade upp en bild på två alptoppar på Facebook svarade Magdalena Andersson genast att det måste vara Langkofel och Plattkofel i Dolomiterna.

Birgitta Forsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom