Högre lönsamhet i sikte

Förändringens vindar blåser över Beijer Electronics. Ett lönsamhetslyft de närmaste åren ligger i korten, men är inte inprisat i aktien.

Något bättre än börsen, men klart sämst i familjen. Så kan Beijer Electronics dryga 15 år på börsen sammanfattas. Sedan bolaget i juni 2000 delades ut till aktieägarna i G&L Beijer, numera Beijer Ref, har aktien stigit med 75 procent. Som jämförelse har verkstadsgruppen Beijer Alma stigit med över 600 procent och kylgrossisten Beijer Ref med nästan 1 300 procent (se diagram intill).

Problemet har inte varit tillväxt. Beijer Electronics har växt med nästan 10 procent per år sedan börs­noteringen, och det utan att trycka nya aktier för att finansiera förvärv. I stället är det lönsamhetsutvecklingen som varit betydligt sämre än för den mer framgångsrika Beijer-duon. Medan de levererat marginalexpansion har Beijer Electronics marginal pendlat mellan drygt 10 procent när konjunkturen varit på topp, och cirka 6 procent i dåliga tider. Efter tre år i rad med en rörelsemarginal kring 7 procent har förändringens vindar nått Beijer Electronics.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco