Hon ska tjäna miljarder på nagelsvamp

Hennes motordrivna ryktborste blev ingen succé. Men hon dras fortfarande till olika typer av innovationer. Efter Moberg Pharmas miljardförsäljning av den kommersiella produktportföljen har nu den nya börs-vd:n Anna Ljung fått i uppgift att ta bolagets läkemedelskandidat mot nagelsvamp till marknaden.

Förändringens tid råder på Moberg Pharma. Länge har läkemedelsbolagets ansikte utåt varit den förre vd:n Peter Wolpert. Han grundade rörelsen 2006 ihop med Marie Moberg, änka till den framlidne dermatologen Sven Moberg, vars forskning utgör basen för den receptfria nagelsvampsalvan Kerasal Nail. Den lanserades 2010 och var fram till alldeles nyligen, före försäljningen av den kommersiella OTC-produktportföljen, Moberg Pharmas viktigaste intäktskälla. Nu lämnar Peter Wolpert, som sedan två år är bosatt i USA vilket är bolagets största marknad, över det operativa ansvaret för verksamheten till den förra finanschefen Anna Ljung. Denna 38-åriga ekonom från Djursholm utanför Stockholm är ingen novis på företaget. Hon anställdes vid starten 2006, projektledde noteringen på Stockholmsbörsen 2011, var en av förgrundsfigurerna bakom obligationslånet på 600 miljoner kronor som utfärdades 2016 och deltog i transaktionsteamet vid den nyss genomförda avyttringen av produktportföljen.

– Det är ett drömläge för mig att gå in som vd. Vi har precis avslutat ett kapitel i företagets historia och påbörjar nu en annat i och med Mob-015, säger Anna Ljung som tillträder sin post i mitten på maj samtidigt som Peter Wolpert blir arbetande styrelseordförande.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här