Ica upp – Transcom ned

Börsen steg till en ny årshögstanotering i förra veckan samtidigt som aktiva port­följen tappade mark.

Stockholmsbörsen steg i förra veckan med 0,9 procent, vilket innebar tredje veckan i rad med stigande kurser. Aktiva portföljen hade ännu en tung vecka och backade med 0,6 procent. Transcom, Novo Nordisk och Unibet backade alla under veckan.

Vårt färska innehav i Ica fick sig en knuff uppåt i fredags och stängde veckan upp 1,3 procent. Lyftet tog fart ­efter uppgifter i litauisk press om att Ica förhandlar om att köpa en litauisk butikskedja, något som senare bekräftades av Ica i Stockholm. Det dröjer enligt Ica innan affären blir klar, men det som är känt om planerna passar precis in i den strategi som Ica numer arbetar efter – nämligen att växa verksamheten i främst Baltikum. Vi behåller Ica och tror på fler positiva nyheter från butiksimperiet.

Transcom backade 2,3 procent veckan. Aktien föll efter att chefen för Transcoms verksamhet i Kontinentaleuropa placerats i husarrest och lokal media uppgett att det kan ha sitt ursprung i ett kundkontrakt bolaget tog hem 2010. Ärendet är sekretessbelagt av italiensk åklagare. Transcoms vd Johan Eriksson bedömer dock att det inte finns skäl att misstänka att bolaget är inblandat. Transcom har haft en egen utredning sen i somras som snart är genomförd och det finns inget som pekar på något oegentligt i bolaget, enligt vd Johan Eriksson. Även om osäkerheten har ökat så väljer vi att behålla aktien. Den senaste rapporten övertygade och värderingen är riktigt pressad.

Portföljen lämnas oförändrad inför en makrotung vecka med flera viktiga inköpschefsindex, sysselsättningssiffror från USA samt – inte minst – söndagens italienska folkomröstning om premiärminister Matteo Renzis författningsreform.

Givet den höga skuldsättningen i den italienska ekonomin och den svajiga banksektorn skulle en vinst för nej-sidan ­sannolikt påverka börsen negativt. Ett sådant valresultat skulle kunna sluta i ett nyval där risken finns att Italien får en mer euroskeptisk regering. I ett sådant läge finns det frågetecken kring den europeiska centralbankens stödköp av italienska tillgångar. Den ökade osäkerheten avspeglas i att den italienska tioårsräntan vid drygt 2 procent handlas väsentligt över motsvarande i Tyskland, Frankrike och även Spanien. Skulle ja-sidan i stället vinna skulle premiär­minister Matteo Renzis position stärkas och ett mindre lättnadsrally, framför allt i banksektorn, går knappast att utesluta.

Affärsvärlden Börsredaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom