Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

”Indexrally i Ahlsell och SAS”

2017-11-08 14:00

Nästan bara muntra miner bland Golvets vänner efter höstens börsrally som summerar 11 procent de senaste två månaderna. Konjunkturen har stärkts på både bredden, höjden och djupet, vilket har bekräftats i rapportperioden där över hälften av ­bolaget slog vinstförväntningarna, ett historiskt relativt högt utfall. Ambivalensen är sam­tidigt stor bland de luttrade vännerna.

– Å ena sidan är p/e 17 för Stockholmsbörsen inte dyrt på nuvarande låga räntenivå. Å andra sidan är det dyrt om vi är på toppen av en högkonjunktur, säger en gäst på Hotel Zürserhof med portföljövervikt åt det defensiva hållet.

I höstmörkret som drabbat svensk fastighetsmarknad sägs fyndköparna vänta på att någon av de högbelånade projekteringsnykomlingarna ska snava. På smålistorna finns samtidigt en ny spekulativ möjlighet på temat fastighetstillgångar söker ny ägare snabbt, tipsar en corpare som fick ställa in höstlovsresan till Stellenbosch. Den som vill spekulera i att fastighetsoron i Stockholm stannar vid just en oro, bör ta en titt Arbona, som snart gör nyemission.

– Tillsammans med Mertiva drar de nu igång ett investeringsbolag för fastighetstillgångar. De blir en liten snabbfotad aktör som kan buda in de lite mindre objekt som faller mellan stolarna när många svaga händer i marknaden nu tvingas montera ned sina tillväxtambitioner samtidigt. Det fina i kråksången är att Arbona handlas runt eget kapital, och därtill har förlustavdrag värda flera gånger dagens börsvärde om de lyckas med förvärven, säger vinresenären.

Ett dussin de Boudeuse på Sturehof tipsar om att det finns pengar att tjäna på att ligga steget före när börsen viktar om Stockholm Benchmark Index den 1 december.

– SEB:s analytiker har räknat på det där och bolag som adderas, som Ahlsell, SAS och Evolution Gaming, går ofta bra före omviktningen. Och bolag som tvingas lämna index, som Stora Enso, Recipharm och Mekonomen, brukar utvecklas svagt, säger ostronet med koll.

En oxfilé provençale hissar varningsflagg för alltför skrangliga förvärvsbyggen som byggs på lösan sand.

– Alltså Lifco och Indutrade är bland det bästa vi har på börsen och de ökar ebita med kring 15 procent per år i snitt. Sen kommer ett gäng frifräsare, Sdiptech, Instalco och i viss mån även Volati som ska växa ebita med 20, 30, 40, 50 procent – per år! Jag har svårt att tro att alla de bolagen leds av genier, säger den konservativa oxfilén.

Vindbolaget Eolus har fått luft under vingarna på slutet. Och mer väntar. Vid sidan av direktavkastningen på fina 6 procent så sitter bolaget på en rejäl projektportfölj som talar för tillväxt.

– I bokslutet redovisade de sina kommande projekt för första gången. Och det är ingen dålig lista! Vd talar om en affärsvolym på 9 miljarder under de närmaste åren. Den utdelningen klipper jag gärna de närmaste åren, om och om igen, säger en Loewe Joyce Bag från Nathalie Schuterman som ligger lång.

Kylleverantören Beijer Ref är en ny favorit bland vännerna. Marknadsledaren i Europa som säljer för åtta miljarder ­kronor när närmaste konkurrent säljer för en miljard.

– Det fina i kråksången är att nya miljökrav gör att nästan all kyl­utrustning i Europa måste bytas ut under de kommande 10–12 åren, säger en långledig som rest till ­Brittiska Jungfruöarna i Karibien för att under två veckor hjälpa till med återuppbyggnaden efter höstens orkaner.

– Jag skulle vilja säga att om du går på exempelvis Drottninggatan i Stockholm så skulle jag nästan våga säga att varenda butik i gatuplanet kommer att drabbas av det här programmet. Glasskylar är ju ett typiskt exempel, eller aircondition-apparater. De här nya reglerna kommer att hjälpa Reijer Ref i många många år, säger amatörbiståndsarbetaren.

Läge för lite kyla på en het börs, med andra ord.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom