Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Jag är nervös för kvartalsekonomin”

2016-10-25 22:00

Vd:n och grundaren Sebastian Siemiatkowski öppnar för en börsnotering av Klarna om ett par år.

En solig svensk sommardag med mäktiga cumulusmoln som drar snabba skuggor över landskapet. Ur radiohögtalaren strömmar Sten Carlbergs Sommar, sommar sommar framförd av Åke Jelvings orkester. Dagens värd börjar tala.

”Alla människor har ett eller flera livs­avgörande ögonblick. Många av dem upptäcker man först när man blickar bakåt i livet. Som under min jorden runt-resa tillsammans med min barndomskompis Niklas den där dagen på kajen i Sydney år 2003 när vi hade missat avgången för ett fraktfartyg till USA. Nästa båt till USA skulle gå om en månad. Jag var tvungen att ta beslutet om att antingen flyga hem till Sverige för att hinna göra resttentorna så att jag kunde fortsätta årskurs 3 och 4 på Handelshögskolan i Stockholm. Eller stanna kvar och göra klart vår planerade jorden runtresa utan flyg, vilket i så fall skulle innebära att jag tvingades ta ytterligare ett sabbatsår från studierna. Jag valde det senare. Mitt namn är Sebastian Siemiatkowski och det här är mitt Sommar i P1.”

Så hade kanske inledningen av Sebastian Siemiatkowskis sommarprogram kunnat låta. Han är vd och en av de tre grundarna i betalningstjänstbolaget Klarna, eller Kreditor som bolaget hette då det grundades år 2005. Och han vill väldigt gärna sommarprata, men Bibi Rödöö, Sveriges Radios producent för Sommar, har hittills inte låtit sig påverkas. Siemiatkowski dementerar dock att han har ringt och föreslagit sig själv. Möjligen har hans hustru tipsat redaktionen via e-post, medger han.

– Det kanske överraskar men mitt Sommarprogram skulle inte handla särskilt mycket om min resa utan jag är mer intresserad av att utmana vedertagna sanningar i samhället i alla dess former.

Oavsett är Sebastian Siemiatkowskis livsresa värd att berättas. Delar skulle kunna plockas från ”Det stora Sebastian-talet”, som grundarens obligatoriska framträdande kallas vid Klarnas kickoffer och liknande event. Han är en skicklig kommunikatör och ger ett tryggt och ödmjukt intryck när han tar emot Affärsvärlden på Klarnas huvudkontor i det gamla Skandiahuset på Svea­vägen i centrala Stockholm. Faktiskt mittemot den där lägenheten där Klarna tog sina första stapplande steg för elva år sen.

Han är ledigt klädd i en vit t-shirt, grå dubbelknäppt stickad blazer, svarta jeans och gymnastikskor. Kring handleden sitter två pärlband med barnens namn. Han är lite rufsig i håret och orakad sen någon dag tillbaka, som vilken småbarnsförälder som helst, i det här fallet pappa till en ett- respektive treåring som han cyklande ibland hämtar och lämnar på förskolan.

Siemiatkowski berättar om sina polska föräldrar som invandrade till Sverige, den vänsterorienterade miljö som präglade hans uppväxt i Uppsala och den erfarenhet han har fått som företagare och vd. Han anser att verklighetsbeskrivningen i Sverige historiskt ofta har målats upp som näringslivet med onda kapitalister som skor sig på ­arbetstagarens bekostnad. Han tycker samtidigt att det har skett en stor förändring det senaste årtiondet kring samhällets syn på entreprenörer som en förändrande kraft. Inte minst har han själv bidragit till det. Det är i den skärningen och varför Sverige vacklar mellan ytterligheterna som hans Sommarprogram skulle handla om, säger Sebastian Siemiatkowski. Och han har ett stort samhällsengagemang. Kanske lite som Ernst Rolf, som Siemiatkowski skulle ha spelat som första låt om han hade fått välja.

– Jag hade starka vänsteråsikter när jag växte upp. Jag har fortfarande enorm empati och sympati för socialdemokratiska värderingar och omtanken om människan. Det finns dock en viss naivism kring hur man skapar förutsättningar för människor att må bra. Många svenskar känner också en apati över att politiker inte adresserar rätt frågor. Det diskuteras dessutom för lite kring hur det offentliga ­använder och prioriterar våra skattepengar.

Tillbaka till Klarna. Väl efter USA-besöket som ledde till ytterligare ett sabbatsår från Handelshögskolan i Stockholm hade han svårt att hitta ett jobb. Ekonomin led av sviter efter dotcomkraschen, och Sebastian Siemiatkowski var till och med tvungen att gå på socialbidrag någon månad. Han fick jobb som säljare av fakturatjänster på ett kreditbolag och där möjlighet att jobba med e-handel. En affärsidé började så smått växa fram.

Historien om hur han och studiekompisarna Niklas Adalberth och Victor Johansson presenterade sin affärsidé på den årliga Partnerstämmanår 2005 på Handelshög­skolan i Stockholm är välkänd, men tål att upprepas. Ett antal idéer tävlade och granskades av en jury, som bestod av H&M:s ordförande Stefan Persson, SEB:s ordförande Marcus Wallenberg, McKinseys dåvarande Sverigechef Claes Ekström, styrelseproffset Peggy Bruzelius och dåvarande vd för Sandvik Lars Pettersson. Även kungen närvarade.

Idén trion presenterade var att agera mellanhand mellan e-handelsföretagen och kunderna. Konsumenten får varan och betalar först i efterhand. Klarna står för kredit- och bedrägeririsken och får betalt därefter: ett par procent av transaktionsbeloppet. Affärsidén sågades, den var ogenomtänkt och naiv, hävdade juryn. Bankerna blir först med att erbjuda lösningen.

I dag finns Klarna i 18 länder med över 1 500 anställda. I fjol växte omsättningen med 28 procent till 2,8 miljarder kronor, med ett nettoresultat på 127 miljoner kronor. ­Bolaget har totalt tagit in över 2 miljarder kronor i riskkapital och ytterligare 300 miljoner kronor via företagsobligationer. På ägarlistan finns bland annat Niklas Zennströms investmentbolag Atomico, amerikanska Sequoia Capital, riskkapitalbolagen Northzone och Wellington. Grundartrion äger strax under hälften av Klarna, som värderades till kring 20 miljarder kronor vid den senaste ägartransaktionen i augusti 2015. Klarna räknas därmed som ett av Europas högst värderade fintech-bolag. Grundartrion är miljardärer med god marginal.

– Det hade varit väldigt roligt att få träffa den där mannen som kom fram till oss ­efter presentationen och verkligen peppade oss att köra i gång bolaget. Det hade varit väldigt roligt att få tacka den personen. Hör gärna av dig.

Klarna har en marknadsandel kring 10 procent på e-handelsbetalningar i norra Europa. Efter köpet av tyska Sofort 2014 är bolaget även en av de största aktörerna i Tyskland och Österrike. Den geografiska expansionen fortsätter oförtrutet med Storbritannien och USA som de senaste tillskotten, där tanken är att kunna växa tillsammans med handlare som har verksamhet i olika länder. Enligt Sebastian Siemiatkowski tar Klarna ett bet.

– Ingen bank har kunnat visa på några större skalfördelar över nationsgränser förutom ett gemensamt varumärke. Klarna tror på skalfördelar genom att gå ut globalt. All utveckling går mot globala tjänster och produkter och rimligen måste även en bank därför vara global.

Klarna ska fortsätta expandera geografiskt, utan att nämna några specifika länder. Siemiatkowski har tydliga visioner av hur framtiden kan se ut. Han tror att bankmarknaden snart tvingas till mer plattformtänkande, att partner – till och med konkurrenter – får använda en del av informationen om kunderna. Han nämner EU-direktivet PSD2, som införs i januari år 2018. Direktivet tvingar banker att lämna ut sina kunders data till tredjeparts­bolag, om kunden ger sitt godkännande.

Klarnas huvudaffär är att hantera transaktioner och ta betalt av handlarna för dessa transaktioner samt i viss mån tillhandahålla finansiering. Kanske väntar ytterligare produktbreddning framöver. I dag är Klarna ett så kallat kreditmarknadsbolag. För ett år sedan ansökte bolaget om ett banktillstånd hos svenska Finansinspektionen.

Sebastian Siemiatkowski hävdar att banktillståndet i första hand handlar om att visa att hans bolag lever upp till samma krav som riktiga banker. I förlängningen kan det även innebära att Klarna tillhandahåller ­lönekonton, betalkort och direktbetalningar. Siemiatkowski utesluter dock bostadslån, aktiehandel och försäkringshjälp, då det inte är Klarnas kärnkompetens.

– Det är fel väg för Klarna att bli en traditionell retailbank. Fortsatt specialisering och globalisering är absolut viktigast för oss även framöver.

På den återkommande frågan om en börsnotering av Klarna verkar han inte ha någon brådska.

– Jag är lite nervös för kvartalsekonomin. Vid något tillfälle kanske vi tvingas gå till börsen, men det oroar mig lite grann.

Siemiatkowski anser att ju fler ägare Klarna har, inte minst många anställda men även riskkapitalbolagen, så måste dessa vid något tillfälle få möjlighet att sälja sina ­aktier. En börsnotering kan ske på några års sikt, när expansionen i USA och Storbritannien har satt sig och Klarnas resultatutveckling är mindre volatil, säger han.

– Det finns en enorm flexibilitet i att vara ett privat företag jämfört med publikt. Vi kan agera och röra oss mycket snabbare. Jag blir inte jätteavundsjuk när jag talar med vänner och bekanta som är börs-vd:ar som hela tiden måste förhålla sig till kommunicerade prognoser och målsättningar.

Sebastian Siemiatkowski är vd sedan starten, vilket är ovanligt för ett bolag som tagit klivet från startup till ett fullfjädrat lönsamt miljardbolag. De olika utvecklingsfaserna ställer olika krav på ledningen och uppenbarligen har han lyckats anpassa sig till en föränderlig omgivning.

Han är förvånad över att de traditionella bankerna inte har varit mer nyfikna och ­velat träffa startupbolagen inom fintech. Fram till nu, vill säga. Siemiatkowski märker en stor skillnad jämfört med för bara ett år sen. Svenska banker är mer på tårna än de globala och paneuropeiska bankerna. Han hyllar SEB:s vd Annika Falkengren.

– Hon bjöd in mig för att tala på ett internt seminarium med 400 mellanchefer under rubriken ”Hur ska vi krossa bankerna?”. Jag kände mig inte jättevälkommen först, men det blev väldigt lyckat.

Klarnagrundaren tror att bankerna trots allt har en hel del att vara stressade över. För att vara långsiktigt framgångsrika så måste verksamheten drivas med låga kostnader. Givet att storbanker har en stor it-infrastruktur och tusentals tjänster att underhålla hamnar de snabbt i kostnadsunderläge. Dessutom faller kostnaden för it-utveckling snabbt, vilket gynnar nya aktörer jämfört med banker som är beroende av gamla it-system. Sebastian Siemiatkowski menar att bankerna måste fundera på vad som är deras kärnkompetens och hur de kan tillhanda­hålla det i en digital miljö.

– Jag tror inte Steve Jobs tänkte att ”nu tänker jag disrupta mobilindustrin”, utan han ville bygga en jäkligt bra telefon som alla älskar. Konsekvensen blev att Apple disruptade mobilindustrin även om det inte var syftet. Så är det för oss också. Jag är inte här för att krossa bankerna men om vi lyckas så kan det bli stora konsekvenser för andra i industrin.

Sebastian Siemiatkowski om …

… den egna viljan att bli förmögen

– Jag har haft en stor ­driv- kraft att inte bli beroende av pengar. Det fanns en ­kanske naiv tanke om att bristen på pengar låg bakom skilsmässan för mina föräldrar och det ville jag inte råka ut för själv.

… om sin tid och fritid

– Jag upplever inte att jag lever särskilt stressat. Jag har inga andra intressen förutom familjen och jobbet. Jag tittar inte på film eller tv, jag spelar inte golf, jag hänger inte med kompisar och jag har inga andra kompisar än på jobbet. Det är så jag har valt att leva mitt liv.

… om Klarnas ­företags­kultur

– Min ambition är att hit ska man komma om man vill bygga bra betaltjänster. Punkt. Jag är medveten om att andelen som är så nördiga är få till antalet, men de finns. Jag vill ha passionerade människor som skapar väldigt bra tjänster.

Sebastian Siemiatkowski

Ålder: 35.

Bor: Östermalm i Stockholm.

Jobb: Vd och en av grundarna av Klarna.

Familj: Gift med Nina och två barn.

Utbildning: Handelshögskolan Stockholm.

Jonas Elofsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom