”Jag bygger hellre upp än montera ner”

Gunilla Osswald ledde avecklingen av Astra Zenecasforskning i Södertälje. Som vd för Bioarctic siktar hon nu på att utveckla effektiva läkemedel mot alzheimer och parkinson.

En grupp personer iklädda vita rockar och gula plasthandskar tittar koncentrerat i mikroskopen. Runt omkring är bordsskivor och hyllor belamrade av glasburkar, pipetter och högteknologisk utrustning. Denna eftermiddag råder en stillsam stämning i Bioarctics laboratorium, beläget i samma byggnad som huvudkontoret i centrala Stockholm.

Bioteknikbolaget grundades ursprungligen 2003 av Lars Lannfelt och Pär Gellerfors med syftet att kommersialisera den tidigares upptäckter inom alzheimerområdet. I dag består projektportföljen av läkemedelskandidater mot neurodegenerativa sjukdomar såsom alzheimer och parkinson samt mot kompletta ryggmärgsskador. Hösten har dock varit desto mer intensiv för Bioarctic. Den 12 oktober noterades bolaget på Stockholmsbörsens mid cap-lista och tog in 600 miljoner kronor. Utöver de två dominerande huvudägarna finns tunga investerare som Tredje och Fjärde AP-fonderna samt Handelsbanken Fonder bland de större ägarna. Gunilla Osswald, vd sedan 2014, säger att de institutionella investerarnas intresse är ett kvitto på att bolaget har ett högt förtroende.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco