Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Jag förstår att arvodena ser höga ut”

2019-01-30 18:00

BCG:s Sverigechef Thomas Jensen talar ut om digitalisering, detaljhandel och NKS.

Det sitter tung finanshistoria i väggarna i byggnaden på Gustav Adolfs torg. Det var här, på Carnegies tradinggolv, som tre optionshandlare fick lämna sina positioner på investmentbanken efter att ha blåst upp värdet på affärerna med svindlande 630 miljoner kronor. Det blev startskottet på Carnegieskandalen som briserade inför öppen ridå hösten 2007.

Det är en plats som affärspressen skrivit spaltmeter om sedan dess.

Men de senaste fem åren har det varit knäpptyst. Före gryning och efter skymning tassar unga, välklädda karriärister in och ut genom den tunga träporten på Gustav Adolfs torg 18. En liten guldfärgad plakett har spikats upp på portens insida. Här huserar numera managementfirman Boston Consulting Group, BCG.

Alla spår av tradinggolvsdramat är bortstädade. Lokalerna har renoverats och rummen i mörkt trä har inretts med marmorskivor och mässingsdetaljer. I mitten finns en stor ljusgård. Där hålls två gånger i veckan yogapass med privatlärare.

Thomas Jensen guidar med van hand runt på kontoret. Sedan hösten 2018 är han BCG:s Sverigechef. Här arbetar drygt 250 av koncernens totalt 17 000 anställda. BCG har 90 kontor över hela världen.

Den danskfödde Jensen berättar om första gången han kom till Stockholm. Året var 2000 och han hade just fått sitt första konsultuppdrag. Bara några dagar tidigare hade han tagit examen från ingenjörslinjen vid Danmarks Tekniske Universitet.

– Jag blev helt förälskad i staden. Jag älskade närheten till vattnet, och framför allt klipporna i skärgården. Det är man inte bortskämd med som dansk.

Jobbmässigt blev det en mer trevande start. Som nybakad civilingenjör var erfarenheten av strategiimplementering och projektarbeten relativt låg. Thomas Jensen hade svårt att förstå sin nya roll. Hans första projekt var inom detaljhandel, långt ifrån den utbildning hade tagit sig igenom i Danmark.

– Sanningen är att jag inte riktigt hade förstått vad jobbet egentligen innebar. I början var det svårt. Mitt allra första projekt var på en e-handelsstartup, mitt i dotcom-eran. Jag tror inte det bolaget finns kvar i dag.

Kärleken till Stockholm bestod. Efter två år bosatte han sig i den svenska huvudstaden och snart fattade han tycke även för retailsektorn.

– Jag tyckte dels om folket inom retailbranschen, men också att arbetet var så handfast. Jag förstod produkten. Gjorde vi förändringar i strategin syntes resultatet nästa dag. Jag hade lättare att relatera till detaljhandeln än till exempel medtech-sektorn.

Efter några år som konsult avancerade Thomas Jensen till detaljhandelsexpert och under flera år satt han med i BCG:s ledningsgrupp med ansvar för den globala livsmedelshandeln.

De senaste åren har sektorn präglats av ideliga rapporter om sjunkande lönsamhet och försäljning, men Thomas Jensen anser att det inte är så farligt som det verkar.

– Det går inte trögt för retail i stort, men det går trögt för den fysiska handeln. I dag har vi 2 procents tillväxt för sällan- och dagligvaror. Tidigare har det varit 4–6 procent. Det är en lägre men fortfarande positiv tillväxt. All handel växer.

Men den jämförbara försäljningen tappar från år till år, huvudsakligen en följd av kundflykt från varuhus och butiker.

– Omställningen till e-handel kommer ta olika lång tid beroende på vilken bransch bolagen verkar i. Ett verkligt genomslag för livsmedelsförsäljning online kommer dröja längre än den för exempelvis elektronikvaror eller kläder. Men det finns ingen bransch som är eller kommer stå opåverkad av digitaliseringen, säger han.

Oavsett bransch ska BCG kunna vara med på bolagens digitala resa. De senaste åren har de ökat kompetensen inom flera digitala områden och i dag jobbar nästan 40 procent av de anställda i Norden med digitala frågeställningar.

Framgångarna på området syns i siffrorna. Nya kunder och nya typer av uppdrag är en stor del av förklaringen till att BCG:s omsättning i Sverige växte med över 55 procent förra året.

Bolagets avdelning för avancerad data-analys heter BCG Gamma och består av fler än 500 datavetare globalt. BCG Stockholm är det kontor som använder Gamma allra mest.

– Tyvärr betyder inte det att Stockholm ligger i framkant, utan tvärtom – vi ligger efter. Därför finns det också en stor vilja att investera i dessa projekt.

***

Managementkonsultens värv liknar i mångt och mycket det för en hemlig agent. Inte sällan arbetar konsulten undercover, där det bästa betyget är att få igenom förändringar utan att någon märkt att konsulten ens varit där. Så var också BCG:s plan i fallet Nya Karolinska Sjukhuset.

Det blev helt tvärtom.

Boston Consulting Group hade importerat begreppet värdebaserad vård till Sverige och implementerat det på bland annat Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och Nya Karolinska i Stockholm. Målet var att reformera och effektivisera den svenska sjukvården. En sektor i behov av förändring. Och där potentialen till intäkter för konsultfirman var stor.

Men någon hjältegloria fick aldrig BCG. Ej heller blev sjukvårdssektorn den kassako som BCG hade hoppats.

Hösten 2017 gjorde Dagens Nyheter en omfattande granskning av NKS, där det bland annat framkom att det fanns jävmisstankar i upphandlingsprocessen från 2009, där BCG var inblandade.

Tre år efter att konsultfirman vunnit upphandlingen och börjat arbeta för NKS anställdes BCG-konsulten Andreas Ringman Uggla som produktionsdirektör på sjukhuset.

Dessutom fann man att det saknades underlag till 80 procent av BCG:s fakturerade belopp på 257 miljoner kronor. Flera av dessa hade Ringman Uggla som referens. BCG menade att orsaken till att specifikationerna saknades var att dokumentationen inte lagrats centralt.

Dessutom kritiserades konsultlönerna. Perioden januari–juni 2017, precis före Dagens Nyheters granskning, fakturerade BCG 700 000 kronor per konsult.

– Jag har förståelse för folk som inte är insatta, att arvodena ser höga ut. Men det ska ses i förhållande till den service och det värde vi levererar. Det är i slutändan kunden som får avgöra om det är värt investeringen eller ej. Givet att NKS valde att fortsätta arbeta med oss och beställde fler projekt, antar vi att de var mycket nöjda med vårt arbete ihop.

Enligt en utredning gjord på uppdrag av Stockholms läns landsting fann man ingen jävsituation eller otillbörliga kopplingar. I februari 2018 tillsatte regeringen en utredning av NKS, som bland annat ska granska konsultkostnaderna och upphandlingsrutinerna. Utredningen ska vara klar den 1 mars 2019.

– Det har inte varit roligt för någon i bolaget att bli uthängd på det sättet, vi är inte ett bolag som brukar figurera i pressen. Det var ovant och tufft att helt plötsligt omnämnas så mycket, i ett så negativt sammanhang. Att många osanningar publicerades gjorde inte saken bättre.

BCG-ledningen har tagit till sig av diskussionen, men upplever inte att de har gjort något fel som kräver förändringar i arbetsrutinerna.

– Men vi har förstått vikten av pr och presshantering. Både för vår egen del och för kunden, så att de kan försöka förklara vilken resa de gör och varför vi är med på den.

Granskningen skrämmer inte BCG från nya projekt inom offentlig sektor, även om upphandlingarna har gått trögare än vanligt under 2018. För närvarande har BCG inga uppdrag inom sjukvårdssektorn.

***

Thomas Jensen har lagt sitt första halvår som BCG:s Sverigechef bakom sig och blickar nu framåt. Några orosmoln har tornat upp i horisonten – inte minst det upptrappade handelskriget mellan USA och Kina.

– Vi står inför risker och vi tror att det någon gång under 2019 kommer att få effekt på marknaden. Den politiska instabiliteten är det som oroar mig mest. I det långa loppet kan tullar och handelsrestriktioner slå hårt mot oss, som är ett så pass exportberoende land, även om det kommer ta tid.

Konsultbranschen, som traditionellt sett har varit högkänslig mot konjunkturförändringar, har dock inte påverkats ännu.

– Det är fortfarande mycket tillväxt, investeringar, digital utveckling och uppköp. Men om det däremot blir en lång period av osäkerhet, så kan det påverka oss. Oron kan göra att aktiviteten i vår bransch kyls av något.

En lågkonjunktur skulle däremot inte slå särskilt hårt mot BCG, menar han. Konsultbranschen, inklusive BCG, drabbades hårt i dotcom-kraschen i början av 2000-talet då konsultfirmorna hade stor exponering mot de kraschande it-bolagen. Men i dag är riskspridningen bättre. Dessutom kommer sämre tider att tvinga bolagen till nya typer av omstruktureringar, vilket kommer innebära nya uppdrag för BCG.

– I en lågkonjunktur kommer andra delar av bolagen tvingas investera, framför allt digitalt, för att dra fördel av de effektiviseringar som går att få därigenom. Du kan inte sätta din digitala satsning på standby i två, tre år. Då kommer du ha missat det tåget.

Boston Consulting Group

BCG grundades av Bruce Henderson 1963. I dag har BCG 90 kontor över hela världen och omsatte under 2017 6,3 miljarder dollar. BCG utgör tillsammans med managementfirmorna McKinsey och Bain världens tre största managementfirmor. Trion går ofta under beteckningen ”The Big Three”.

BCG öppnade kontor i Stockholm 1989 och har i dag runt 250 anställda i Sverige. 2017 fick BCG Sverige stor uppmärksamhet när Dagens Nyheter gjorde en omfattande granskning av Nya Karolinska Sjukhuset, som hade anlitat BCG sedan 2011. I granskningen pekade man bland annat ut misstänkta jävssituationer i upphandlingsprocessen och brister i faktureringsunderlagen.

Thomas Jensen

Utbildning: Civilingenjörsexamen, Danmarks Tekniske Universitet.

Bor: Saltsjö-Duvnäs.

Familj: Fru Helene och två barn.

Fritid: Golf, triathlon, skidåkning. ”Min stora passion är utförsåkning. Favoritstället är Champoluc i Italien.”

Favoritbok: Finding Ultra av Rich Roll – ”Jag blev vegan efter att ha läst den.”

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom