Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Jakten på snabba vinster blir lätt snabba förluster”

2020-03-25 18:00

I boken går du igenom olika psykologiska fällor på ett pedagogiskt sätt, vad har du för konkreta tips?

– Det handlar om hur man kan träna sig på att inte hamna snett, och ett konkret tips för att inte hamna snett handlar om att skriva ner det man tänker för att tydliggöra sina tankar. En kompis till mig led av den hemska sjukdomen anorexi, och jag vill inte förringa den på något sätt, men i hennes huvud sade hjärnspöket: ”Äter du det här äpplet blir du tjock”. Då skrev hon ner det. Hon fick sedan läsa dessa tankar högt för sig själv med olika röstlägen: ett allvarligt, ett neutralt och ett lättsamt/komiskt. När hon gjorde detta kom tankarnas makt att försvinna, för hur rationellt är det att du blir ”tjock” av att äta ett enda äpple? Detta förfarande kan du applicera i din investeringsprocess.

– Nummer två som tips för den som vill investera i aktier är att skaffa sig en djävulens advokat som kan hjälpa en att ifrågasätta investeringarna: Har du verkligen tänkt på det här, eller det här? Från Twitter eller i verkliga livet så måste man skaffa sig några börskompisar.

I boken talar du om begreppet förlust­aversion, förklara varför det kan leda till dåliga investeringsbeslut?

– För oss människor svider det mer att förlora än att vinna, vilket innebär att vi har svårt att kalkylera risk. Ibland vill man kanske inte sälja den där surdegen, eller en så kallad fallande kniv, för att det gör ondare att förlora pengarna än den goda känslan av att vinna, även om all rationalitet säger ”sälj nu”.

Vi har haft en historiskt snabb nedgång, hur kan man försöka hålla huvudet kallt?

– Man måste i grund och botten ha en strategi. Jag är till exempel själv utdelningsfokuserad och då kommer mina bolag inte att göra lika stor vinst efter coronaoro och utdelningarna därmed sänkas, men något blir det ju. Nummer två: Vad är din placeringshorisont? Är den mindre än fem år ska pengarna inte ens vara på börsen. Nummer tre: Agera inte på intradag, ta beslut när börsen är stängd, eller innan. Låt ett beslut ta 24 timmar. För det som händer i stressade situationer är att hjärnan vill ha en snabb lösning, och då kommer du att sälja. Det som händer när du agerar i affekt är att du troligtvis kommer att vara den som köper dyrt och säljer billigt. Och repeterar du den strategin så är du pank inom ett par år.

Hur lång tid har det tagit för dig att skriva den här boken?

– Det har tagit ett år att skriva, men otaliga år av research för att kunna ta del av forskningsrapporter som jag har sammanfattat i boken. Jag kommer inte med något nytt som jag själv har forskat fram.

Och du är lärare till vardags?

– Ja, i svenska och historia för gymnasiet. Men jag är arbetsnarkoman, jag studerar en master i pedagogik och sedan har jag även skrivit den här boken.

Vilka läsare har du i åtanke?

– Både amatörer och erfarna investerare. Den här boken behövs för att man gång på gång ska kunna återgå till psykologiska fällor. Jag har haft hobbyinvesterare som har läst, och exempelvis Mats Qviberg som också har kommit med bra feedback.

När blev du själv aktiv på börsen?

– År 2011 och 2012. Innan var det mer månadssparande i fonder.

Kan du nämna några bolag som du har i portföljen nu?

– Investor, Industrivärden, Castellum, Bure, Öresund.

Många investmentbolag?

– Ja, för historien visar att de har klarat att slå index flera gånger. Jag sover gott om natten. Jakten på snabba vinster kan lätt bli snabba förluster eftersom du fokuserar mer på den potentiella vinsten och negligerar den stora nedsidan, eftersom du bara tittar på ena sidan av myntet.

Helene Rothstein

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom