Japanska ur utmanar jättarna

Under 1970-talet tog den japanska klockindustrin de schweiziska tillverkarna på sängen med billiga kvarts-ur. Nu är de i finrummet.

I augusti 2017 invigde den japanska klocktillverkaren Seiko en europeisk flaggskeppsbutik i Londons exklusiva shoppingdistrikt Knightsbridge. I montrarna ligger det största utbudet av premiummärkena Credor och Grand Seiko utanför Asien. Armbandsuren av det senare märket är handgjorda i Shizukuishi-studion i Japan och har prislappar på drygt en halv miljon kronor. Senare samma höst slogs portarna upp till den första renodlade Grand Seiko-butiken på Rodeo Drive i Beverly Hills i Kalifornien. Seikos vd Shuji Takahashi har förklarat öppningarna på de tjusiga adresserna med att det är inom det dyrare klocksegmentet som tillväxtpotentialen ligger. Japanerna, som i klockvärlden mest har förknippats med masstillverkade techklockor snarare än småskaligt hantverk, sticker därmed ut hakan mot de mest välrenommerade schweiziska tillverkarna.

– Japanska Citizen, Casio och Seiko har alla exklusivare modeller i sina kollektioner och de tävlar definitivt med schweiziska märken som Breitling och Omega, säger Mikael Wallhagen, klockspecialist på det internationella auktionshuset Sotheby’s och chef för klockavdelningen i schweiziska Genève.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets