Jefferies: Bankaktien ska upp 25 procent

2016-03-03 13:41 Ola Söderlind
Foto: Ismo Pekkarinen/All over press

Analyshuset Jefferies har hittat en köpvärd storbank på den nordiska marknaden med en potentiell uppsida på 25 procent.

Danske Bank är Jefferies favorit på den nordiska bankmarknaden. Rekommendationen är köp och riktkursen sätts till 237 danska kronor. Det innebär en uppsida på närmare 25 procent jämfört med dagens kurs på 190 danska kronor (klockan 13.30 på torsdagen).

Det är framförallt en allt starkare balansräkning tillsammans med ljusa ekonomiska utsikter som talar för aktien, enligt analysen. Jefferies räknar med att Danske Bank behåller utdelningsnivån på närmare 50 procent av vinsten. Analyshuset spår att banken utökar sitt aktieåterköpsprogram till 9 miljarder danska kronor från tidigare 5 miljarder.

Jefferies bedömer också att risken för ett prisfall på den danska bostadsmarknaden är relativt liten, eftersom en priskorrektion ägt rum relativt nyligen. Det i kombination med att utlåningstakten ökar i långsam takt samt att Danmarks regering tvingar bankerna att justera riskvikterna med jämna mellanrum, ger ökad stabilitet, bedömer Jefferies.

Analyshuset spår också förbättrade marginaler och bedömer att Danske Bank är på väg mot en långsiktigt stabil tillväxt.

Den 29 april presenterar Danske Bank nästa kvartalsrapport. Aktien handlas utan rätt till utdelning den 18 mars. Utdelningen är 8 kronor per aktie.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom